Stránka 2 z 2

Re: Rulík zlomocný

Napsal: 06 bře 2008 09:01
od floriš
acoma píše:Takový rulík zlomocný je taky vhodný, pro dospělého jedince stačí cca 12 bobulí....Chutnala.:)
A to jsi prováděla kvůli testu účinnosti ze zvědavosti, anebo jsi sledovala krášlicí účinky "rozkapaných očí"? Pokud je mi známo, právě atropinem rozšířené zornice a chlípný pohled byly na počátku vědeckého pojmenování rulíku - Atropa bella dona... Ovšem není mi známo, kolik dam doplatilo na předávkování, když pro dosažení krasohledu bezpečně postačuje 0,25-0,5 bobule na osobu.

Rulík...

Napsal: 07 bře 2008 12:29
od KOMOŃ
Je považován za psychotrponí látku,už jen proto že obsahuje několik jedů naráz...Mimo výše zmiňovaných obsahuje jed SKOPOLAMIN,který byl i používán jako sérum pravdy při výsleších...

Re: Rulík zlomocný

Napsal: 07 bře 2008 18:39
od acoma
floriš píše:
acoma píše:Takový rulík zlomocný je taky vhodný, pro dospělého jedince stačí cca 12 bobulí....Chutnala.:)
A to jsi prováděla kvůli testu účinnosti ze zvědavosti, anebo jsi sledovala krášlicí účinky "rozkapaných očí"? Pokud je mi známo, právě atropinem rozšířené zornice a chlípný pohled byly na počátku vědeckého pojmenování rulíku - Atropa bella dona... Ovšem není mi známo, kolik dam doplatilo na předávkování, když pro dosažení krasohledu bezpečně postačuje 0,25-0,5 bobule na osobu.
Z vlastni zkusenosti muzu popsat zmatenost, uzkost, rozsirene zornice a zrakove halucinace. 8)

Re: Jedy ve støedovìku

Napsal: 07 dub 2014 09:16
od Návštěvník
testovat jed na sobě... skvělé :clap:
Ve starších diskuzích padla zmínka o jedech z orientu. Mám zajímavou informaci jak jed našim předkům pomáhal i v lovu ryb, nebo spíše pytlačení a to právě jed ze zemí exotických. Jednalo se o tzv. Kebuli , což jsou sušené plody východoindické liány Anamirta cocculus - čeleď Chebulovití. tyto plody se zapracovávali do těsta a po pozření se ryby během 15-20minut začali potácet a nemohli plavat a pak byly chytány. Tento velice exotický jed je u nás prokázán písemně v polovině 16. století (Petr Hubáček Kolínský), takže již v novověku, ale jednalo se o věc známou, jež byla používána patrně i dříve, takže závěr středověku možná zažila. Zajímavé je, že do konce první republiky byla u nás v lékárnách běžně dostupná a za popsaným účelem se i používala.

Re: Jedy ve støedovìku

Napsal: 07 dub 2014 11:24
od floriš
Návštěvník píše:testovat jed na sobě... skvělé :clap:
Ve starších diskuzích padla zmínka o jedech z orientu. Mám zajímavou informaci jak jed našim předkům pomáhal i v lovu ryb, nebo spíše pytlačení a to právě jed ze zemí exotických. Jednalo se o tzv. Kebuli , což jsou sušené plody východoindické liány Anamirta cocculus - čeleď Chebulovití. tyto plody se zapracovávali do těsta a po pozření se ryby během 15-20minut začali potácet a nemohli plavat a pak byly chytány. Tento velice exotický jed je u nás prokázán písemně v polovině 16. století (Petr Hubáček Kolínský), takže již v novověku, ale jednalo se o věc známou, jež byla používána patrně i dříve, takže závěr středověku možná zažila. Zajímavé je, že do konce první republiky byla u nás v lékárnách běžně dostupná a za popsaným účelem se i používala.
Ano, i Jaromír Tomeček v knize „Stříbrný lipan“, která se odehrává někde na Podkarpatské Rusi, se o něm zmiňuje...

Re: Jedy ve støedovìku

Napsal: 07 dub 2014 13:37
od Návštěvník
máš pravdu, Tejčka v Příběhu štiky také, byl to oblíbený prostředek, ještě že se už nedováží (asi)