Je to otázka života a smrti jedné historické identity a pokud nenajdeme jiný než vítkovský, asi bude muset bídně zhynout #-o

Moderátor: elizabeth
No, nejsem si úplně jistý tím, že Zmrzlíkové ze Svojšína by měli patřit do tvého "seznamu". A navíc.jitøenka píše:Nejsem sice kapacita, ale co mám teda v seznamu, z těch chudších rodů...
...Zmrzlíci ze Svojšína ...
No píše o nich v této souvislosti Andrzej Sapkowski v té části trilogie o husitech, myslím, že zrovna o Petrovi, jen kdybych si vzpomněla co ..Jiøí Motyèka píše:
No, nejsem si úplně jistý tím, že Zmrzlíkové ze Svojšína by měli patřit do tvého "seznamu". A navíc.Chudý ještě neznamená málo slavný. To platí bezesporu právě o Zmrzlících.
Zvláště bych připomenul Husova oddaného přítele Petra Zmrzlíka a jeho manželku, významnou dámu Annu z Frimburka.
Jeho synové, Petr mladší a Jan se aktivně zúčastnili husitských válek na straně husitů. To jim však někteří mohou přičítat k mínusu a jejich (ne)slavné minulosti...
Co o něm píše Andrzej nevím, ale autor tohoto příspěvku se pokusí shrnout velice stručně střípky o tomto rodu v souvislosti s husitstvím.Katerina píše:...No píše o nich v této souvislosti Andrzej Sapkowski v té části trilogie o husitech, myslím, že zrovna o Petrovi, jen kdybych si vzpomněla co ..
Mohlo to být v souvislosti s Prokopem Holým ? Či snad dokonce s Roháčem z Dubé ? Každopádně tam vystupuje jako mladík.
Pořešín pravděpodobně založili Bavorové, ale v r. 1315 (podle tohohle)Martin píše:Tak podle toho co jsem našel jsou to přímí potomci
Pořešín jako takovej založili přímo Bavorové ze strakonic
Zemani z Drahonic. Rod z Drahonic zahrnuje též Jaroše z Drahonic seděním na Božejovicích. Velký odpůrce Rožmberků a strakonických křížovníků. Za doby obléhání Vodňan. Vyhrál svou při proti strakonickému velmistrovi, který jej obžaloval z padělání kažení mince. Velmistr k tomu užil podvržené důkazy ze sklepa vypálené trvze Božejovice, kde byla kovářská dílna. Soud byl spravedlivý, třebaže by se i Rožmberkům líbilo Jarošovo odsouzení. Jaroš zemřel na obnovené tvrzi Božejovice zřejmě na infarkt, či mrtvici v době míru. Jeho dcera se provdala za zemana z Kestřan. Radkovcové z Drahonic jsou pochováni v Putimi, v kostelní zdi jsou náhrobní kameny. Netuším zda jsou ještě gotické, spíš už renezanční.Přibík z Pořešína píše:Mno jelikož je tato má identita tedy pasé chtěl bych Vás kapacity oboru požádat o zjištění chudších rodů 14.století na jihu Čech, abych i ja mohl mit svou novou identitu a s ní se naplno sžíti. Děkuji všem .)
Stačí jen jména rodů zbytek si zjistím
Našel jsem v Hájkovi ty tři kapry. Je to erb Jiřího z Lažan a na Pičíně ( Pijčině), nejvyššího písaře království čekého.jitřenka píše:Zatím jsem prohledala mně dostupnou genealogii a heraldiku, ale bohužel, nic jsem nenašla. Musela jsem i vyloučit svou dřívější teorii, že měli ve znaku růži a kapra, resp. asi tři kapry, ale to je opravdu čistá spekulace... Coby odnož se jejich erb podobal jistě Rožmberkům s nějakou úpravou, menší změnou, jako to bylo u jiných rodů. Zbývá hledat dál.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot, OWLer a 0 hostů