Ten údajný výrok znám, dost se mi líbil, podobně jako některé údajné výroky Viléma Aquitánského .. škoda jen, že nevíme, jestli to fakt byly jejich bonmoty.
českých knížek hubitelé lítí .. plesnivina, moli , jezoviti ( sorry, ten Havlíček mě tak nějak napadl toho hubitele a paliče. Dobové mínění, co to proboha je .. dneska Blesk či jak se ty sajrajty všechny jmenujou ?? Že to někdo napsal .. ??? víš co napsal Dalimil o Václavovi I. ??? a budem to považovat za dobové mínění - asi ano, ale Dalimilovo. A co psali prohabsburští kronikáři O Přemyslovi II. .. to také bylo dobové mínění..
Jo, ted mě k tomu ještě něco napadlo .. četl jsi Sapkowského Husity ? Dost dobrá věc, zas pohled ze slezské strany , i když samozřejmě jedna strana za 18, druhá za 20, ale co mě pobavilo bylo to líčení intenzivní propagangistické a špionské činnosti obou stranách - husitské i císařské, mimo jiné pamflety a pomluvy .. jo, já vím, že Sapkowski je především super autor fantasy .. ale proč by to koneckonců nemohla být pravda ...
no jasně ., král cizinec ..

držím si pusu a mlčím
hořící soldateska kráčející v Zikmundových krvavých šlépejích by mě skoro dojala .. až na to, že to skutečně nebylo v Čechách nic neznámého (teda kromě období vlády toho cizáka co se proti němu šlechta dovolávala svatého vévody, za té jeho ničemné vlády si sem totiž málokdo troufl ) a jednak ta soldateska tu už dávno byla, země už byla vyrabovaná, města vypálená, a později jsme to ještě importovali do jiných zemí, např,. do toho Slezka ..tak mě napadla taková ošklivá myšlenka, tak jako toto období tak příšerně zkreslil Jirásek a po něm zprasil Nejedlý , takže už se asi nikdy nedovíme, jak to skutečně bylo , napadla mě paralela třeba s tím, jak se líčil vpád Němců do bývalého SSSR všichni obyvatelé proti okupantů, živoy pokládali, atd. - a přitom prý na Ukrajině nejprve prostí lidé werhmacht vítali jako osvoboditele před stalinismem, a teprve když se tam Němci chovali jako zvířata se to samozřejmě změnilo ..jenže díky komunistické propagandě .. kdo to dneska ví ? pamětníci vymírají (samozřejmě v případě 2. světové

) a až umřou všichni .. tak zbudou jen ty bolševický kecy.
A historie dostává na frak .. a to je co mě mimo jiné na tomto období (už husitském) štve .. ta šílená propaganda co nahradila seriozní historii, takže Zikmund zůstává holt tou šelmou ryšavou z Vávrových filmů .. tak jsem svého nejhezčího zrzavého kocoura pojmenovala Zikmund,
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.