Katerina píše:Oba dva, každý zvlšt vyjádřili ve své závěti, že si přejí být pochováni ve svém kostele , spolu.
Ja naopak si myslim, ze by "prezili" ( v tehle situaci je to velmi hezke slovo), kdyby byli pochovani i nekde jinde. Jen spolu. Vzhledem k tomu, ze to byli dva inteligentni lide a vedeli, ze pokud si v dobe, v niz zili, na to nepostavi kostel a nebudou ho poradne dotovat, tak se jim takove prani nesplni. To ale nepocitali s tim, ze za vic jak 600 let se najde nejaky radoby "svaty" z cirkve a bude vymyslet nesmysly a poukazovat na neveru nebo mimomanzelsky vztah. A protoze jsme slusne forum, tak u tohoto konstatovani musim skoncit a nepridavat zadny expresivni vyraz.
Katerina píše:
... zda nenarušovat jejich klid nebo(asi i pochopitelné přání ukojit vlastní zvědavost , jak vlastně vypadali , já opravdu nevím, ale spíš se přikláním k tomu prvnímu ....
A dobre delas, navic tim predejdes zklamani z toho, kam by Te zavedla zvedavost.
Katerina píše:
pokud nebude jasné zda je to opravdu on ...
Ty jsi se na tu metodu pouziti DNA, ptala, tak vis, ze
za danych okolnosti to nebude jiste nikdy.
U Jindricha z Lipe ( nebo toho co se domnivame, ze z nej zbylo) uz klid stejne narusen byl, ale tam se domnivam, ze problem se skryva presne v tom co napsala take Katerina:
Trošku jsem se ptala na to DNA, pokud by existoval alespon nějaký pozůstatek ně- syn, vnuk, apod. porovnáním této DNA s ostatky z opatství (pokud by se shodovaly) se dá tvrdit , že se jedná také o pána z Lipé. Paradoxně by to ale znamenalo "tahat! z hrobu dalšího pána/paní z Lipé...
Protoze at budeme delat cokoliv, vzdy budeme mit pouze pravdepodobnost, ze by to mohl byt Jindrich z Lipe. Nikdy jistotu. Stoji to za to rusit klid panu a pani z Lipe?
Pro mě je ale prioritou něco udělat s tím provizorním uložením a pkud by to bylo možné , vrátit ho zpět , kam patří a kde si sám přál být, to ostatní není tak důležité
V tom s Tebou nelze nez souhlasit.