![Smile :)](./images/smilies/icon/smile.gif)
Já si jích tolik nevážím.
![Smile :)](./images/smilies/icon/smile.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
Moderátor: Ježek
Pokud jde o současnou politickou scénu. Obávám se, že doba nejspíš bude muset uzrát. Ti, co do politiky šli s nějakými ideály -krátce v polistopadovém vývoji- tam už dávno nejsou a tito politici jsou (objektivně hodnocenoJežek píše:Napadá mne:
Máme na naší politické scéně někoho, kdo by byl do budoucna hrdina, nebo aspoň,koho si můžeme vážit?
Pro spoustu lidí (a asi víc v cizině než u nás) je takovým hrdinou Václav Havel. A je dost pravděpodobné, že pokud se bude "sametová revoluce" v budoucnu vykládat (oficiálně) tak, jako doposud, tak se stane hrdinou ještě větším...Ježek píše:Napadá mne:
Máme na naší politické scéně někoho, kdo by byl do budoucna hrdina, nebo aspoň,koho si můžeme vážit?
Tekla píše:... A je dost pravděpodobné, že pokud se bude "sametová revoluce" v budoucnu vykládat (oficiálně) tak, jako doposud, tak se stane hrdinou ještě větším...
Myslím ten blud o tom, jak studenti vedení statečným dramatikem a hrstkou disidentů-intelektuálů svrhli komunistický režim.Jiøí Motyèka píše:Tekla píše:... A je dost pravděpodobné, že pokud se bude "sametová revoluce" v budoucnu vykládat (oficiálně) tak, jako doposud, tak se stane hrdinou ještě větším...![]()
![]()
![]()
Nechápu, přiznám se bez mučení...
Také zastávám názor, že oficiální hodnocení současných dějin bude v budoucnu hodnotit Havla nanejvýš možně pozitivně. Z větší části oprávněně. Pro tehdejší dobu jsme asi moc schopnějších lidí na zahraniční mediální vliv neměli. Havel je už teď na západě brán jako odvážný a neohrožený hrdina východního bloku.Tekla píše:Pro spoustu lidí (a asi víc v cizině než u nás) je takovým hrdinou Václav Havel. A je dost pravděpodobné, že pokud se bude "sametová revoluce" v budoucnu vykládat (oficiálně) tak, jako doposud, tak se stane hrdinou ještě větším...
No právě. Až se v plné nahotě za 50, 100 let poodkryje historická pravda o listopadu '89, tak spíš bude hrdinou menším a menším. Pak přece nepůjde, doufejme, o nějaké "výklady" "sametové revoluce" ale o historickou pravdu.Tekla píše:...Myslím ten blud o tom, jak studenti vedení statečným dramatikem a hrstkou disidentů-intelektuálů svrhli komunistický režim.
to záleží na tom, kdo bude za těch 50, 100 let vládnoutJiøí Motyèka píše:No právě. Až se v plné nahotě za 50, 100 let poodkryje historická pravda o listopadu '89, tak spíš bude hrdinou menším a menším. Pak přece nepůjde, doufejme, o nějaké "výklady" "sametové revoluce" ale o historickou pravdu.Tekla píše:...Myslím ten blud o tom, jak studenti vedení statečným dramatikem a hrstkou disidentů-intelektuálů svrhli komunistický režim.
Neuhýbáme však poněkud od původního tématu "TGM"?
Mně také byl a stále ještě je sympatický. Bohužel jeho pojetí ekonomické obnovy bolševikem hospodářsky zdevastované země prohrálo na celé čáře s pojetím Klausovým a s jeho "razantními" ekonomickými reformami...Przemysl de Nyestieyky píše:... Celkem schopným politikem byl také ale Walter Komárek. Nevím jak si vede teď, ale svého času z něj sokratovská filofosie jen sršela. Takže můj obdiv si jednoznačně vysloužil on...
Ano, i když on sám toto srovnávání kategoricky odmítá a to nejenom ze skromnosti jemu vrozené...Ježek píše:...Havel je docela analogický s TGM, také symbol nějaké epochy...
To je přesně to, za co mu podle mě patří velký dík. Spoustu věcí bereme jako samozřejmost, ale mezi starým Rakouskem a novou republikou s výbornou ústavou z roku 1920 byl propastný rozdíl, a to hlavně v lidských právech, jak už zmínil Ježek. Jeho role v Rukopisech nebo třeba v Hilsnerově aféře, kdy šel za svým přesvědčením proti všem, je mimořádně významná i v dnešní době. Na druhou stranu se dopustil různých chyb a nebylo by vhodné jeho osobnost glorifikovat.Ježek píše:Člověk, který považoval reformaci českou za vrchol našich dějin vytvořil pomocí celoživotní práce nový vrchol našich dějin. Stát s mnoha chybami, ovšem stát, který se snažil SÁM řešit své problémy, nenechal je řešit jiné. Mohla to být špatná rozhodnutí, ale byla vlastní a srdečná. Ten stát byl morálně z středoevropských nejsilnější, nejsvobodnější a nejpokrokovější. Ne náhodou humanista Masaryk stál u volebního práva pro ženy v roce 1920 (dříve než jeho tehdejší ideál USA).
Ač I. republika jej přežila jen o několik měsíců, jeho filosofie a postoje při bránění pravdy jsou nesmrtelné.
Mám od Tekly pučenou a přečtenou knihu Proč se neřekne pravda? od Smetanové, která píše dle deníku tajemníka TGM. No a jinak bych doporučil Hovory a Mlčení s TGM od Karla Čapka. Má knohovna je Ti samozřejmě k disposici, a nejenom Tobě.Viola píše: Nevíte někdo o nějaké publikaci - nezaujaté, přesné o Masarykově osobnosti?
???Ježek píše:Kdyby si Topolánek nečetl nějakou pozvánku a Vlček nastudoval, jak to bylo s parlamentarismem na konci 19. st. v mocnářství (neomlouvá ho, že řekl citát, co tu měl Ježek před necelými 14 dny); pochopily by shrnutí slov Klausových(?) a při mnohé náročné snaze i Pithartových. A to by byl první krok k pochopení filosofa naší moderní doby.
Dík za tip, mají ji u nás v knihovně.Ježek píše: Mám od Tekly pučenou a přečtenou knihu Proč se neřekne pravda? od Smetanové,
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů