AKorát, že o Anežce Kuenringovic nic. Nevadí, však my je rozkryjeme

Moderátor: elizabeth
Četla jsem kdesi, že se provdala dcera Agnes Marghareta za jednoho z Bavorů ze Strakonic.Kateøina píše:Genealogické weby se o ní zmiňují jako o Agnes Margarete, která měla žít někdy v letech cca 1225-1236 (?) - 1261 (?) (si holka toho života taky moc neužila) . Našla jsem zmínku o ní v souvislosti s Braunschweigy.
To, že se o ní moc nepíše, je nejspíš tím, že sňatek vlastně nebyl nikdy plně legalizován a ačkoli jej nakonec papež uznal (což tedy znamená, že se Přemysl rozvedl) a děti legitzimozoval, nepovolil Mikulášovi I. následnictví.
Kateøina_z_Landštejna píše:Chuenring - Margarete Agnes von (1232/1236 - 1269 a dále? - je zmíněna v r. 1280 v Opavě!)
družka Přemysla Otakara II.
Kuering - Cunegunda (vnučka Přemysla Otakara II !!!!!)
manželka Smila z Nových Hradů (+ ca 1277)
Tohle jsou rakouští Falkenštejni, ti by se Závišem nic mít neměli.Kateøina_z_Landštejna píše: Kuenring - Heinrich I (1202 - 1281)
manžel Adelheid von Falkenstein (1226 - 1288) (sestra Záviše? !!!!!)
No já jsem na to právě taky narazila, jenže jsou v tom takové zmatky, že se radši o tyhle informace nechci opíratKateøina_z_Landštejna píše:J
http://worldconnect.rootsweb.com/cgi-bi ... cno=118091
Je, máš pravdu, paní.Viola píše:No já jsem na to právě taky narazila, jenže jsou v tom takové zmatky, že se radši o tyhle informace nechci opíratKateøina_z_Landštejna píše:J
http://worldconnect.rootsweb.com/cgi-bi ... cno=118091
Tak tady žádný problém nevidím, ostatně jsme to našli i v jiných pramenech. Já osobně se domnívám, že šlo o Jindřicha VI. z dürnštejnské linie, syna Albera V.Kateøina_z_Landštejna píše:Chuenring - Heinrich von (+ cca 1285)
manžel Kateřiny z Hradce (+ ca 1286; Vítkovna) (!!!!!)
Tak Kunhutu jsem našla, ale k informaci, že to byla vnučka PO II., jsem zatím skeptická...Kateøina_z_Landštejna píše:Kuering - Cunegunda (vnučka Přemysla Otakara II !!!!!) manželka Smila z Nových Hradů (+ ca 1277)
Viz výše... myslím, že jí ale přiřadili špatného "ženicha", jejím manželem měl být Jindřich III., který zemřel 1233.Kateøina_z_Landštejna píše:Kuenring - Heinrich I (1202 - 1281)
manžel Adelheid von Falkenstein (1226 - 1288) (sestra Záviše? !!!!!)
To by asi sedělo, jenom to datum narození Elišky - jak to vědí?????Kateøina_z_Landštejna píše:Kuenrig-Weitra - Heinrich V. (+ 1281 Opava)manžel Elišky České (P.O.II. a Palceřík) (* 1258 - + ?)
To by měl být J. IV. - starší, tchán Elišky.Kateøina_z_Landštejna píše:Kuenring-Weitra - Heinrich II. (+ 12. 5. 1293 Znojmo)manžel Kunhuty z Dobré (+ 1303 Linz)
To jsou zmatky... Ono je to teoreticky možné, pokud smíchali dvě číselné řady - otcem Jindřicha V. byl J. IV., někdy uváděný jako II.Kateøina_z_Landštejna píše:Já jsem právě našla, že Jindřich II. Kuenring-Weitra byl otcem Jindřicha V. Kuenring-Weitra. Jakoby Jindřich III. a IV. buď nebyli
Dívala jsem se do Rožmberských kronik od Kubíkové a bohužel k tomu nic neuvádí, resp. zrovna tuto Březanovu informaci nijak nerozporuje. Což může znamenat, že s ní souhlasí, nebo jí v kontextu celé knihy přišla tak nezajímavá, že se jí vůbec nezabývalaacoma píše:podle Vaníčka byl manželem Hedviky ze Schaumburku tenhle-Jindřich III. z Kuenringu †1233 - byl cca od r. 1229 zemským správcem (rector totius Austriae) , což znamená, že je blbě to datum skonu
Videla jsem ho - nic moc info.Katerina píše:
Josef Žemlička, Přemyslovci, Vítkovci, Kuenringové. Vytlačení šlechtické moci do politických hranic (1156/58 -1310) in : Kultury na hranici: Jižní Čechy, Jižní Morava- Waldviertel - Weinviertel - Kulturel in Grenze. vyd. Andrea Komlosyová - Válav Bůžek - František Svátek - Waidhofen 1995, str. 39,42 .
Ten poslední článek by mohl být hodně zajímavý, slyšeli jste o něm už někdo ?