Moderátor: elizabeth
Jde o listinu RBM II. č. 323, s. 121, jdu se podívat, co v ní je...thovtt píše:J.čechura ve své studii:Počátky vyšebrodského kláštera.JSH,50,1981,s.4 - 16.,uoozornuje na to,že patronátní právo kostela v Rychnově u Nov. Hradů darovala klášteru již v roce 1261 Anežka,sestra Voka I.z Rožmberka .
Což je podivné nebot byla v té době vdovou po Pelhřimovi z Třeboně.Takových motanců je u Vítkovců 13.stol mnohem více.
To je naprosto v pořádku, královský titul byl užívám až po korunovaci, která se konala až na konci předmětného roku, do té doby byl Přemysl jen "pán a dědic českého království", ještě Karlův korunovační řád hovoří o čekanci korunovace jako o "knížeti, jenž má být korunován králem".elizabeth píše:maršálkem knížete českého[/i] (??? – ale fakt je tam principis, což je od princeps – kníže)
Jsou to samozřejmě " a synové...", překládala jsem to včera dost narychlo a udělala jsem chybu. Za upozornění děkuji. Co zas nechápu já, je, proč mi vykáte...Laurentius píše:Moc nechápu ten váš překlad. Překládáte "filiisque meis Vvokkone et Zezimir" jako bratry Anežky? Díval jsem se na to už ráno a nic divného jsem v té listině neviděl. Žádného Voka jako bratra Anežky.
Myslím, že nehledáme jen to, kdo je v listině uveden, ale jak Čechura z tohoto darování dospěl k tomu, že uvádí, že darující Anežka byla sestrou Voka z Rožmberka, zakladatele kláštera ve Vyšším Brodě...Laurentius píše: Podle mě jsou v listině uvedeni:
Anežka, kdysi manželka Pelhřima z Třeboně
její synové s Pelhřimem Vok a Sezema (Sezemír ?, 1265 se uvádí jako Zezen, tady Zezimir)
Vok z Rožmberka
Ojíř z Třeboně, strýc Voka a Sezemy (bratr Pelhřima z Třeboně)
Budivoj z Krumlova
Ok, v pohodě. Chyby jsem opravila (našla jsem tam ještě dvě další). Každopádně si, stejně jako Ty, myslím, že vyvozovat z této listiny příbuzenství Anežky, vdovy po Pelhřimovi a Voka z Rožmberka je chybou rovněž...Laurentius píše:Nemyslel jsem to nijak zle. Myslel jsem to tak nějak hromadně jako reakci na předchozí příspěvky, protože jsem nějak z této listiny nepochopil ty zmatky okolo Anežky. Čechura možná přiřadil to slovo "germanus" k Vokovi z Rožmberka. Nevím, ale od počátku se mě to zdá jako omyl.
Zajímavé je, že Nedamír je patruus, tj. strýc z otcovy strany, zatímco Záviš by měl být avunculus, tj. strýc z matčiny strany.thovtt píše:Nalezl jsem regest listiny Petra Z Rožmberka,který je zvláštní tím,že tam vystupuje již třetí strýc Petra.
Petr z Rožmberka daruje klášteru v Sezimově ústí plat v Diníně za spásu duše Nedamirovy,strýce svého r.1341.
Jihočeský sborník historický,1930,r.III,str .2.Listiny dominikánského kláštera v Sezimově ústí.
Jen bych upřesnila - myslím, že datum sňatku není známo, ale ten rok 1257, příp. roky okolo, předpokládáme.elizabeth píše:Sňatek Hedviky ze Schaunburgu s Vokem z Rožmberka proběhl roku 1257, viz RBM II. č. 173, s. 68
To "milites" se asi váže i na něho.thovtt píše:Jakýsi dominus Nedamír svědčí na listině Jindřicga I. z Rožmberka z roku 1308,RBM II.str.941.č.2179.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot, mmac a 3 hosti