Archa Noemova

dějiny křesťanství, Bible, misie, mnišství a jeho řády, kláštery, svatí, inkvisice, protestantismus
slavicekvac
Král
Příspěvky: 1791
Registrován: 28 říj 2009 11:55
Bydliště: Kladno
Been thanked: 1 time

Archa Noemova

Nový příspěvek od slavicekvac »

14. Našli jsme zbytky Noemovy archy, věří badatelé
Zdroj: Lidové noviny
Datum vydání: 27.4.2010
Odkaz: http://www.lidovky.cz/
Ročník: 22
Číslo: 98
Strana: 9
Autor: čtk
Rubrika: Svět
Mutace: Celostátní
Pořadí: 4
Oblast: Celostátní deníky
HONGKONG Skupina čínských a tureckých evangelických badatelů se domnívá, že na turecké hoře Ararat objevila zbytky biblické Noemovy archy. Její zástupci to včera řekli novinářům v Hongkongu.
"Nejsme si jisti na sto procent, že je to archa, ale na 99,9 procenta ano," citovala agentura AFP hongkongského režiséra dokumentárních filmů Yeung Wing-cheunga, jednoho z patnácti členů skupiny.
Údajné zbytky bájné archy byly objeveny ve výšce asi 4000 metrů. Je to dřevěná struktura pocházející podle výsledků analýzy radioaktivního uhlíku C 14 z doby před 4800 lety. Struktura je prý rozdělena na několik oddělení, ve kterých mohla být zvířata. Hongkongský režisér řekl, že turecké místní orgány budou chtít prostřednictvím vlády požádat Organizaci spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), aby dané oblasti v zájmu její ochrany během celé doby vykopávek udělila status světového dědictví.
Podle bible přikázal Bůh před spuštěním potopy hříšného světa spravedlivému Noemovi, aby postavil archu a v ní vedle své rodiny shromáždil exempláře všech zvířecích druhů. Po opadnutí vod archa spočinula na hoře, údajně na Araratu. Tam po jejích zbytcích bezvýsledně pátralo už množství světových expedic.

Kdysi jsem kdesi zachytil jakousi zprávu, že ji našli Rusové a zatloukli to :-) Třeba je to ale z rodu zpráv o pravosti ostatků svatých Cyrila a Metoděje, zjištěných STB. Příslušník nad kostmi roztlučenými na prášek pravil, že se přiznali :-)
Cartimmandua
Panoš
Příspěvky: 32
Registrován: 15 kvě 2008 14:15
Bydliště: Tam za vodou v rákosí...

Re: Archa Noemova

Nový příspěvek od Cartimmandua »

slavicekvac píše:Kdysi jsem kdesi zachytil jakousi zprávu, že ji našli Rusové a zatloukli to...
Tak o tom jsem taky jednou slyšela... :)
No, popravdě, bůhví, co z toho časem vyleze. Ohledně těhlech nálezů (jistých na 99,9%) jsem už jaksi skeptik. I když třeba se skutečně jedná o Noemovu archu. :think:
"Stejně jako stojaté vody bažiny jsou v poklidu, tak i život moudrého nezná spěchu...neboť honba a prudký cval rozněcují lidská srdce."
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Re: Archa Noemova

Nový příspěvek od Ježek »

Při takových nálezech bych ještě uvážil to, jak masově byly ve středověku vyráběny relikvie.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
slavicekvac
Král
Příspěvky: 1791
Registrován: 28 říj 2009 11:55
Bydliště: Kladno
Been thanked: 1 time

Re: Archa Noemova

Nový příspěvek od slavicekvac »

Ježek píše:Při takových nálezech bych ještě uvážil to, jak masově byly ve středověku vyráběny relikvie.
Proč ne, ale na to je slušná technologie dendrologie, a určí se kdy to dříví bylo pokáceno a kde. Archu není možné zfalšovat. Koneckonců si myslím, že dnes ani keramiku, ani plátno. Vše vypalované se dá britskou metodou udělat s přesností na měsíc, a plátno třeba turínské se jistě taky jednou dočká nezkreslené analýzy. Dřevo je ale opravdu nejlepší materiál, pokácení se dá udělat na rok.
Uživatelský avatar
Zany
Král
Příspěvky: 1167
Registrován: 07 říj 2007 19:37
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Archa Noemova

Nový příspěvek od Zany »

dendro jedině pokud bude pasovat na nějakou letokruhovou řadu nebo jak tomu přesně říkají, prostě pokud se podaří ztotožnit dřevo s nějakým srovnávacím materiálem. Taky to mohlo být skáceno v oblasti, kde letokruhové řady nemají zavedeny a dendro nic nezjistí
slavicekvac
Král
Příspěvky: 1791
Registrován: 28 říj 2009 11:55
Bydliště: Kladno
Been thanked: 1 time

Re: Archa Noemova

Nový příspěvek od slavicekvac »

Zany píše:dendro jedině pokud bude pasovat na nějakou letokruhovou řadu nebo jak tomu přesně říkají, prostě pokud se podaří ztotožnit dřevo s nějakým srovnávacím materiálem. Taky to mohlo být skáceno v oblasti, kde letokruhové řady nemají zavedeny a dendro nic nezjistí
Řekl bych, že pro tuto oblast to nehrozí, podle mne se tam databáze používají. Ale třeba se mýlím, pak se jistě dá dělat radiokarbon analýza.

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů