Troodon píše:
Klidně to někdo můžete rozvést jako problematiku současné historické prózy se zaměřením na středověk obecně. Ale já se přiznám, že takový přehled nemám. Takže mě vlastně zajímá asi nejznámější osoba - Vlastimil Vondruška. Všeobecně velmi populární autor. Co říkáte na tohoto pána jako spisovatele historických románů? Je aktivní i jinak, ale zajímá mě jen tohle a jeho přístup jako "historika". Pokud vím, profesionální historikové se od něj spíš distancují a ve svých knihách mívá zajímavé chyby. Já jsem si četl kousek z jeho Přemyslovské epopeje věnované Přemyslu Otakarovi II. a čistě po literární stránce mi připadala mnohem kvalitnější de facto stejná pasáž (popis bitvy u Kressenbrunnu) od Ludmily Vaňkové. Politiku do toho netahejme, prosím. Jen VV jako autor popř. historik. Mimochodem, mě velmi zaujal Pavel Hrdlička se svou pentalogií o podrychtáři Václavovi. Skvěle napsáno, vtipné, se znalostmi reálií. U něj mi vadí jen nadbytečně používané vyloženě moderní výrazy.
Dosud si myslím nebyl jako historizující spisovatel překonán Jirásek. Diskreditovaný Nejedlým, ale fakticky nedostižený. Jeho historické fresky jsou udělané velmi filmově a proto se Vávrovi tak dobře dělal Žižka i Hus. Kdyby někdo udělal film podle Bratrstva, tak by to bylo ke koukání navěky. Krimi, sexy, příroda, souboj, bitvy, zrady, náboženství na pozadí skutečné historie tří národů - Čechů, Slováků a Uhrů. Jedinečná místa - Zvolen, Červený Kláštor ( Pieniny ), Spišský hrad, Muráň etc. Super velkofilm. Hlavně ovšem Jirásek a geniální ilustrace od Adolfa Kašpara. Kam se hrabe jakákoliv soudobá rytírna, ještě tak skutečně historické Ivanhoe a Durward. Vsadím se, že Jirásek udělal mnohem méně historických chyb, než Vondruška a to byla historie ještě celkem slabá věda.