Předchozí rok (1138): viewtopic.php?f=12&t=3908

Pokračování (1140 a 1141): viewtopic.php?f=12&t=3910
Moderátor: Ježek
Já se na to zeptám, v počítači mám jen pro 13. století.Wladislaus píše: Bohužel nikde jsem na internetu nenašel online přístup na zdroj (Urkundenbuch zur Geschichte der Babenberger in Österreich)
To bych vám byl neskonale vděčný. Rád bych totiž znal celé latinské znění této listiny - když už víme o Vladislavových osudech před zvolením knížetem jen to málo díky dvěma zmínkám Vyšehradského kanovníka, tak alespoň kvůli tomu, čeho se ta listina týkala. Předpokládám, že při dalších příležitostech se už Vladislav u rakouského dvora neobjevuje.Bohužel nikde jsem na internetu nenašel online přístup na zdroj (Urkundenbuch zur Geschichte der Babenberger in Österreich)
Já se na to zeptám, v počítači mám jen pro 13. století.
To je vlastně pravdaAle, podle mne to můžou být oba Vladislavové, jak syn Vladislava, tak i Soběslava.
Já měl vždy za to, že 14-15 už byla právní zpsůbilost, ale popravdě nevím, jestli to někdo řešil.Wladislaus píše: Co se mi podařilo dohledat, tak prý poddaní (muži) se považovali za dospělé v 18 letech, nižší šlechta v 17 letech a vyšší šlechta v 16 letech. Ale zároveň pokud vím, tak tzv. "jinošství" (pueritia) končilo ve 14 letech a tento věk se považoval za limit pro sňatek. Rád bych věděl, jak to přesně bylo. Máte k tomu nějaké hlubší informace?:
Mohlo, ale nemuselo.Wladislaus píše:. Kdyby to měl být Vladislav II. tak by tam asi bylo "filius Wladizlai" nebo "filius quondam ducis" nebo tak nějak
Už si bohužel nepamatuju, kde jsem tu informaci vyhrabal. Mám ji v poznámkách ještě z dob, kdy jsem zdroje moc neřešil, ale teď si sypu popel na hlavu. Ale jinak to vypadá na těch 14 let, např. zde: https://is.muni.cz/th/nzlhp/Vyvoj_pravn ... _prace.pdf.á měl vždy za to, že 14-15 už byla právní zpsůbilost, ale popravdě nevím, jestli to někdo řešil.
V tom případě těžko posoudit, který Vladislav to byl.Wladislaus píše:
. Kdyby to měl být Vladislav II. tak by tam asi bylo "filius Wladizlai" nebo "filius quondam ducis" nebo tak nějak
Mohlo, ale nemuselo.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů