Hrad Starý Jičín

Hradiště, hrady, tvrze a jiná sídla nobility. Dnešní propagace a obnova.

Moderátor: Zany

Uživatelský avatar
elizabeth
Vévodkyně
Příspěvky: 2127
Registrován: 04 zář 2006 15:24
Bydliště: doma, což je všude tam, kde mě mají rádi...
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Hrad Starý Jičín

Nový příspěvek od elizabeth »

Jak mnozí z vás vědí, mám tento kdysi mocný hrad :lol: přímo u nosu a je jeden z mála, na němž bývám velmi častým a velmi pravidelným hostem.

Seřadila jsem informace, které jsem zatím různým způsobem nalezla. Od vás uvítám další informace, které víte o hradě samotném i jeho majitelích. Těším se zde s vámi někdy na viděnou.

Poloha Hradu:
5 km JZ od Nového Jičína. Zbytky hradu stojí v Moravské bráně na Starojickém kopci, vysokém 486 m, který je oddělen od ostatního předhůří Beskyd.

Historie osídlení:
Území obce a její okolí lákalo k osídlení již v pravěku. Procházela tudy prastará spojnice od Jadranu k Baltskému moři, známá též jako jantarová cesta. Výrazná poloha Starojického kopce s možností přehledné kontroly širokého okolí přitahovala příslušníky různých pravěkých kultur. Svědčí o tom četné archeologické nálezy (pazourkové nástroje, ozdoby, keramika, žárové i kostrové hroby) z doby bronzové a laténské, které se vyskytují na kopci i v jeho okolí.


Po osídlení naší vlasti Slovany nabyl Starojický kopec asi záhy funkce strážiska. Koncem 12. nebo na samém počátku 13. století se strážisko mění v pohraniční hrad střežící cestu do Polska. Hrad měl funkci vojenskou, z malé části snad i správní a odpočinkovou. Pod ním vznikla malá osada hradčanů nynější Starý Jičín, který byl asi po nějakou dobu nejzazším trvale osídleným místem při stezce. Nasvědčuje tomu i okolnost, že starojický kostel je zasvěcen sv. Václavu, podle tehdejšího pojetí patronovi státní hranice. Hrad i osada pod ním má nesporně jméno slovanské, související se slovem nebo vlastním jménem Dik -divý člověk, divokých mravů, divočák. Dotvořen příponou -ín znamená Dikův /majetek/.

Historie Hradu

Starý Jičín se stal již na počátku 13. století tržní vsí. Při spojovacích cestách s okolím vznikaly další kolonizační osady. Tyto se stávají součástí panství, jehož tržním centrem je Starý Jičín. Patrně již kolem r. 1230 získal Starý Jičín s okolím Arnold z Hückeswagenu, šlechtic pocházející z Porýní, jenž zastával dosti významné místo v družině Přemysla Otakara I. První písemná zmínka o hradu (postaveném v místě původní dřevěné tvrze) pochází ze 14.7.1240, kdy Arnold z Hückeswagenu vydával v "Ditschin" darovací listinu pro premonstráty ve Steinfeldu. Po svém založení měl hrad funkci vojenskou a strážní. Hlavně vzhledem ke své strategické poloze blízko obchodní cesty do Polska a také u vstupu do Moravské brány.Počátkem 14. století se stal držitelem hradu rod pánů z Kravař, kteří hrad rozšířili přistavěním paláce při západní hradbě. Po několika změnách majitelů po husitských válkách získává panství na počátku 16. století rod pánů ze Žerotína. Ti provedli poslední stavební úpravy, když přistavěli renesanční palác a renesanční dělové bašty. Za účast na stavovském povstání ztratil Vilém Bedřich ze Žerotína čtyři pětiny majetku. Mezi nimi i panství Starý Jičín. 1624 bylo panství přiřčeno charvátskému bánovi Mikuláši Frankopávovi z Tržacu. Hrad byl v průběhu třicetileté války obsazován vojsky obou táborů. Po válce se v držení Starého Jičína se v průběhu 17. a 18. století vystřídala řada rodů. V roce 1727 postavili tehdejší majitelé panství Zenonové z Dannhousen v městečku nový malý zámek pod kostelem, který byl v následujícím století prodán obci k umístění školy.
Koncem 18. století se hrad i panství dostávají do majetků rodů Seilernů, kteří jej drželi do roku 1906. Vzhledem k nezájmu majitelů hrad rychle podléhal rozkladu Ovšem majitelé už neměli o hrad zájem, ten rychle chátral. Posledními majiteli se po roce 1906 stává dr. Bedřich hrabě Deym ze Stříteže a po něm jeho pět dcer.
Bohužel ani jeho snaha o úpravu hradu na počátku 20. století nezabránila hlodajícímu zubu času a z kdysi mohutného hradu se stala zřícenina
Do dnešních časů se zachovaly části hradeb, hranolová věž se vstupní branou, zdivo renesančního paláce a dělové bašty. Nejlépe zachovalou částí je vnitřní hrad, jehož vnější obvodové zdi se zachovaly až do výše 2. patra, zachováno též torzo okrouhlé věže. V roce 1996 byla zrekonstruována strážní věž a upravena na hradní kavárnu a vyhlídku, kde je umístěna expozice historie hradu. V roce 1996 byla obcí zrekonstruována hradní věž. V přízemí věže se nachází stylová restaurace. V patrech byla nainstalována dobová expozice zbroje a dokumentů o hradě a panství Starý Jičín.


A bez obrázku by to nebylo ono:


Obrázek ObrázekObrázek
Obrázek
Obrázek

Obrázek
a zámek z roku 1727, v němž později byla škola:

Obrázek


další pak zde a zde

Zdroji informací byly:
http://www.zsstjicin.edunet.cz/stjicin.html
http://www.stary-jicin.cz/hrad.asp?NCTS ... 7305555556
http://www.hrady.cz/index.php?OID=292
http://www.atlasceska.cz/moravskoslezsk ... ary-jicin/
Naposledy upravil(a) elizabeth dne 06 dub 2008 17:47, celkem upraveno 2 x.
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
Uživatelský avatar
Zany
Král
Příspěvky: 1167
Registrován: 07 říj 2007 19:37
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Nový příspěvek od Zany »

o hradu kromě obvyklých encyklopedických zdrojů více:
Rostislav Vojkovský: Starý Jičín, Beatris, Dobrá 2001, ISBN 80-86737-47-0
Jiří Tichánek, Zdeněk Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Jiří Müller - Butterfly, Opava 2003, ISBN 80-239-1701-2 (str. 236-253)
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Nový příspěvek od Katerina »

Hezký !!!

Jen jsem si chtěla ověřit, když jedu do Ostravy ,z Bělotína směr Starý a NOvý Jičín tak před odbočkou na NOvý Jičín jedu takovou jakoby dálnicí s mírnejma zatáčkama, než začínám sjíždět z kopce směr Příbor. A před sebou , pokud mě pamět neklame po levé ruce vidím z té rychlostní komunikace hrad na kopci, je úžasný a pokaždé jsem si říkala, že jednou musím z té Ostravy vyjet domů dřív a dojet se tam podívat - Je to on ?
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
Zany
Král
Příspěvky: 1167
Registrován: 07 říj 2007 19:37
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Nový příspěvek od Zany »

Katerina píše:po levé ruce vidím z té rychlostní komunikace hrad na kopci, je úžasný a pokaždé jsem si říkala, že jednou musím z té Ostravy vyjet domů dřív a dojet se tam podívat - Je to on ?
jo, to je přesně on :)
Uživatelský avatar
Przemysl de Nyestieyky
Král
Příspěvky: 1087
Registrován: 09 čer 2006 15:05
Bydliště: in Alta civitate
Been thanked: 1 time

Rekonstrukce hradu pro dobu kolem r. 1690

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

Obrázek
Beatris.cz
Uživatelský avatar
Przemysl de Nyestieyky
Král
Příspěvky: 1087
Registrován: 09 čer 2006 15:05
Bydliště: in Alta civitate
Been thanked: 1 time

Rekonstrukce hradu kolem r. 1400

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

Obrázek
Beatris.cz
reg

Webkamera Hrad Starý Jièín

Nový příspěvek od reg »

Webkamera Hrad Starý Jičín - pohled z hradní věže
Smil z Lichtenburka
Poddaný
Příspěvky: 2
Registrován: 18 led 2010 09:31

Re: Hrad Starý Jičín

Nový příspěvek od Smil z Lichtenburka »

hrad je hezky, jen je skoda ze se o nem nikde moc neemluvi, jsem z jizni moravy a v miste meho sidla se o nmem moc nevi, do doby nez jsme zde loni vystupoivali se skupinou mi o jicine nebylo znamo nic :cry: ale to same muze byt zas na severu, kde nikdo nebude znat me sidelni hrady
maresch
Rytíř
Příspěvky: 178
Registrován: 22 bře 2009 10:41

Re: Hrad Starý Jičín

Nový příspěvek od maresch »

Jen ty arkýře na věži, trošku kazí dojem. Jinak je hrad super.
Uživatelský avatar
elizabeth
Vévodkyně
Příspěvky: 2127
Registrován: 04 zář 2006 15:24
Bydliště: doma, což je všude tam, kde mě mají rádi...
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Něco pro Ježka a nejen pro něj...

Nový příspěvek od elizabeth »

http://www.muzeumnj.cz/aktuality/hrad-a ... jicin.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
mmac
Pán
Příspěvky: 214
Registrován: 22 kvě 2015 19:15
Bydliště: Holešov
Been thanked: 2 times

Re: Hrad Starý Jičín

Nový příspěvek od mmac »

Už jsem tou popisovanou cestou na Ostravu docela dlouho nejel, ale pochybuji, že se za tu dobu něco změnilo. Dominantní Starojický kopec s hradem na vrcholu je sice nepřehlédnutelný, ale co moje paměť sahá, hrad samotný vždycky z velké části zakrývaly stromy. Zvláště právě ze strany oné silnice. To je samozřejmě problém většiny hradů a u zřícenin to platí téměř na 100 %.
Na kopci Chlum u Bystřice pod Hostýnem v minulých letech (údajně) zaúřadoval kůrovec a byl vymýcen celý vrchol kopce. V plné kráse se tak ukázaly valy a centrální pahorek zaniklého hradu, jak jej nebylo možno spatřit desítky, možná i stovky let ... Ochránci přírody mě asi budou kamenovat, ale bylo by hezké, kdyby i Starojický kopec navštívil kůrovec, aby byl viditelný celý hradní areál.
P. S. : nedávno jsem byl u myslivecké chaty nad obcí Branky u Valašského Meziříčí (je to nedaleko vrcholu Sedliska - 414 m. n. m.) ... průsekem v lese bylo odtamtud vidět velkou část údolí se Starojickým kopcem ... povim vám - byl to úchvatný pohled :clap:
Ale k hradu samotnému ... disponujete někdo kompletní posloupností majitelů hradu ??
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3974
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 43 times
Been thanked: 16 times

Re: Hrad Starý Jičín

Nový příspěvek od Ježek »

Tak na rychlo, určitě to nebude zcela přesné. Na druhou stranu existuje ještě brožurka nakladatelství Putujme, ale ta je dělá podle literatury, ne pramenů, takže tam jsou taky nepřesnosti.

Adolf Turek, Hrad Starý Jičín, 1965.
turek_sj1.PNG
turek_sj2.PNG
turek_sj3.PNG
turek_sj4.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů