Jan VI. Holý z Valdštejna

Přemysl Špráchal
Biskup olomoucký, 1303 - +1311

Ač je dnes jméno biskupa Jana z Valdštejna vepsáno zlatým písmem do mramorové desky u vstupu do olomoucké katedrály sv. Václava, vůbec vlastně není jisté, jestli se jednalo o potomka rodu Valdštejnů. Pozoruhodné je, že ač se jeho predikát všude vžil, přestože se jedná pouze o hypotézu, kterou žádná studie rodokmenu nebere v potaz. Olomoucký kanovník Jan VI. řečený Holý (Haly) z Valdštejna byl po smrti Dětřicha (Theodora) zvolen za devatenáctého olomouckého biskupa, toho jména již šestého. Jeho pontifikát trval mezi lety 1303-1311. Právě za jeho působení, roku 1306, došlo v domě kapitulního děkanství na olomouckém hradě k tragickému zavraždění mladého krále Václava III., posledního Přemyslovce.

Biskup Jan byl zpočátku (1307) s ostatními Moravany nakloněný Habsburské vládě, do měst vpustili i německá vojska, ale po shlédnutí, jak se tato vojska chovala, se většinou zas obrátili k Jindřichovi Korutanskému, jako svému pánu. O biskupu Janu Holém se nikde příliš nedočteme, jelikož se moc nepouštěl do politiky. O to víc se věnoval svému pastýřskému úřadu. K olomoucké scholasterii připojil farní kostel ve Šlapanicích, což přispělo ke zkvalitnění vyučování na dómské škole a pak ustanovil, aby arciděkanství, scholasterie a kustodie byly osazovány výhradně olomouckými sídelními kanovníky.

O svůj kostel byl velmi starostlivý a mluví se o něm jako o člověku mimořádně rozvážném. Přesto se prý o duchovní rozkvět diecéze příliš nezasloužil. Jeho rozpory z biskupskými leníky navíc zavinily zhoršení hospodářské situace biskupských statků natolik, že biskupství po této stránce zavedl na okraj zkázy. Zemřel měsíce října léta Páně 1311, pochován v olomouckém biskupském kostele před oltářem sv. Ludmily. Dnes tam tento oltář již nenalezneme, stejně tak ani jeho náhrobek. Valdštejnská genealogie sice zná Jana z Valdštejna (1304-1340), nikoliv však tohoto biskupa. Ač jej nalézáme na rytině z 16. století v díle Paprockého se čtvrceným erbem se střídajícími se motivy znaku biskupského sídla a lva, kterého měli i Valdštejnové ve znaku, samotný Jan Holý se nikdy žádným predikátem nenazýval.

Biskup Jan VI. Holý podle Bartoloměje Paprockého

Tato teorie vznikla částečně podle tzv. Liber Memorabilium ze šumperského dominikánského kláštera, kde se o Janovi mluví jako o někdejším vyšehradském proboštu z rodu Valdštejnů.

Šumperský klášter prý podle legendy založili r. 1230 bratři Hugo s Jaroslavem z Valdštejna. Opuštěný klášter byl pak obnoven právě biskupem Janem Holým, proto i některá historiografie se k této teorii přiklání, jelikož obnovit klášter mohl jenom potomek zakladatelův. Přesto má i tato teze řadu dalších trhlin…