Punkenstein píše: 05 úno 2026 13:52
Jsem rád, že se naše pokusy o rekonstrukci druhé poloviny 15. století líbí:)) ale není to zas taková změna oproti stavu pred...deseti lety.
Deset, patnáct let zpátky to byla taková ubohá švýcarská pěchota, BPP, dnes to jsou super plátové zbroje, nádherné malované věci od Markéty Poskočilové. Viděl jsem i nějaké fotky reprezentační akce (Budyně?), to civilní oblečení, takhle si představuji renesanční bál.
Husiti jsou u nás taky na dobré úrovni - tam, co jsem pochopil, jsou dvě hlavní frakce, které se nenávidí a dělají si nachvály jako akce ve stejný termín (teď v lednu byla nějaká bitva a zároveň tréning v Kundraticích) - to je ale zrovna 100% dobové, když měl Miletínek akci na Moravě, tak měl Žižka zabírání Miletínkova Hradce. Jak už je 40 let mimo jediný správný názor na husitství, tak to snad umožnilo vyrůst kvalitním katolickým a umírněným družinám (Miletínek, václavovští Vartenberkové), což je super, boří se tím mýtus lidové armády.
Punkenstein píše: 05 úno 2026 13:52
Dalším bodem, kde si myslím máme velké rezervy, je spolupráce s akademickou sférou. Jednak z řad studentů pochází velké množství nových reenactoru, druhak je to možnost prezentovat výstupy činnosti jedné strany pomocí činnosti té druhé apod. Situace je v tomto dnes lepší než před lety, ale pokud to srovnám ze zkušenosti napr. s Velkou Británií, máme co dohánět.
Tohle si myslím, že se v poslední době dost posunulo a je na dobré úrovni (resp. popularizace vědy, kam by se to částečně schovalo je na spíše ubohé úrovni, ale aby se to zlepšilo, tak se musí změnit celá věda počínaje solidním a stálým financováním). Jednak jsou lidé, kteří reenactment a řemeslo postupně přetavili do vědeckých publikací (kdysi Koho, Jindra Figura, myslím z Jany Obročníkový vypadnou ještě dobrý věci. Na druhé straně jsou vědci, kteří vstupují do toho reenactmentu s nějakými poznatky - Dvořáčková-Malá a její spolupráce s Curií Vítkov, fechtbuchy Ondry Vodičky. A pak jsou lidi, kteří paralelně odborně vyrůstali a zároveň dělali a posouvali LH, nějaký Pavel Macků a tady bude do budoucna asi Heiss.
Co je myslím stále problém a hřeší na to hlavně vrcholný středověk, jsou ty falešné autority, jak píše Masér v článku. Ale ten vliv už je malý, teď se spíš bojím, že prostor zahltí polodomysly AI o historii.
maser píše: 05 úno 2026 14:07
Je to pak takové takytáboření, na tvrdo by se to dalo nazvat novoromantismem.
Ten koncept velkých stanových táborů je blbost, tak to bylo jen občas. Naštěstí už se začínají dělat akce na hradech a když už není zbytí, tak se stany malují, tak to není trapná bílá louka.
Heiss píše: 05 úno 2026 14:23
Osobně by se mi moc líbilo, kdyby byly vzájemné kontakty silnější a častější, ale když se podívám na to, jaké předměty se u nás vypisují a učí, tak nevidím prakticky žádný prostor pro návštěvu reenactorů do našich poslucháren. Konkrétně třeba medievistika se v současné době podle mě dost točí okolo obrazů v pramenech a velmi abstraktních témat, do kterých mohou prakticky založení reenactoři přispět jen velmi těžko.
Nikdy asi nezapomenu, jak někdo interpetoval štít víry tak, že to je důkaz nápisů na bojových štítech. A nebo v tom Zbojníkovi ten sekáč a obličejová maska - jednak jiné prostředí a jiný čas (Anglie 14. století) a jiný kontext (spodní jezdecká helma po sražení kbelce). Reenactoři měli super projeté iluminace, ale často tam nebylo pochopení toho výjevu (prostě nepřečetli ten text vedle, protože latina a miniskula). Tady dobrou osvětu dělá Tonda Kadlec.
Ingolf píše: 05 úno 2026 16:17
Tohle psal recenzi Masér, nevím, jak to dopadlo - to by se mělo publikovat někde odborně, ale zároveň pustit na veřejnost, protože tak kniha je v něčem přínosná a v něčem naopak jen odborná.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.