Já jsem to raději očíslovala, aby se mi lépe odpovídalo.elizabeth píše:Je v tom Pitavalu nějaká odpověď , proč čekal Hynek Krušina a všichni členové Závišovy skupiny, až zemře Václav II. ?
1. Tolik se báli na smrt nemocného muže, kdysi mocného panovníka, kterého právě Záviš naučil téměř všemu, co uměl?
2.Nebo si myslíme, že využili mládí Václava III. a chtěli navrátit majetek, o němž jistě se nebudete divit, když já napíšu, že si myslím, že Závišovým potomkům právem patřil?
3. Bohužel prokazatelně ale víme, že Václav způsobil jedinou smrt a to Závišovu. Obávám se, že z toho vyplývají obvinění Vítkovců a Lichtemburků.
a jaký byl vztah Krušiny k lidem, co obklopovali Václava, dále ke Šternberkům a k děkanovi?
1. Nevím, zda se báli, ale byli myslím dostatek soudní, že věděli, že žádat majetek zpět od VáclavaII. bylo nemožné. Václavovi dalo docela práci připravit proces se Závišem, aby sám sebe přesvědčil, že postupoval dle práva, k tomu, za co byl obžalován patřilo zabavení majetku nejen jemu, ale i všem dědicům. Tím, že by ho vrátil, by popřel jak žalobu, tak to , co se stalo Janovi z Falkenštejna, nebot ten měl na podstatnou část otcova majetku nárok, protože to, co bylo zabaveno zahrnovalo i majetek, který Kunhuta zapsala Závišovi pro jejich syna. Vždyt to byl i jeden z důvodu, proč byl Záviš po svém zatčení poměrně dlouho vězněn, jednak se hledaly důvody odsouzení, jednak se ho snažili přimět k tomu, aby se těch Janových statků vzdal.
2. To byl si myslela spíš, nebyl důvod to nezkusit, když Václav syn rozdával jak se zdálo naprosto bezhlavě, jenže at si v té době počínal divoce jak chtěl, otcovu linii si držel, (možná i s pomocí rádců) se žádných velkých politických excesů nedopustil, tím pádem nemohl ani souhlasit s vydáním Závišova majetku - viz. důvodu výše u 1. Prostě nemohl.
Otázka je, zda by to Lichtenburka vedlo až k vraždě, vždyt nemohl vědět, kdo nastoupí na trůn po Přemyslovcích a jestli se s ním bude vůbec o nějakém majetku bavit. Pak bychom zas byli u konstrukce spiknutí - tandem Krušina + tajemný neznámý , který by za odstranění Václava III. slíbil vrácení majetku. Což o to , tajné majetkové úmluvy pretendenti trůnu vždycky vedli, viz. Rožmberk a Habsburk apod. ale ne s vraždou jako podmínkou.
3. No, ač ho mám ráda, přidej mu ještě prokazatelně Závišovi příbuzné v Polsku, protože tento čin je dodnes nahlížen tak nějak - hmm, asi měl právo to udělat, ale bylo to opravdu nutné ?
JInak a) a b) je správná otázka, jen jestli na ně dokážem najít odpovědi.
Děkan je, díky Přemkovi nová figura ve hře.