Husitská revoluce

Dějiny od roku 1378 do roku 1526 (definitivní nástup Habsburků). Poslední Lucemburkové, Habsburkové, Jiří z Poděbrad a Jagellonci.

Moderátor: Katerina

Maršálek
Kníže

Nový příspěvek od Maršálek »

výčet křivd na obou stranách by byl nekonečný, stajně jako následná polemika... a stejně tak neplodný :wink: ale o tom tahkle diskuze není.

Pro případné oponenty jenom dodám, že díky tomu, že se do konfliktu na obou stranách zapojila i šlechta, nabyla jeho podoba charakteru regulérní války a nikoli hrůz selských bouří a řádění lůzy, viz. např. Jacquerie ve Francii, či povstání Walta Tylera v Anglii té doby.

Takže abych se vrátil zpět k tématu, můžeme tu diskutovat o vývoji vojenské taktiky a rozvoji "moderních" profesionálních polních vojsk, můžeme tu diskutovat o emancipaci měst, o tom, že kališníci byli v souladu s basilejským koncilem uznáni za pravověrné katolíky s odlišným způsobem stýkání s Bohem (jaké zklamání pro ty, kdož bez znalosti mluví o křesanech a Husitech :wink: ), o tom, že Husité sami si říkali Boží bojovníci, či Bratři a pojmenování Husité bylo hanlivé označení ze strany jejich nepřátel - ovšem rozšířilo se tak, že dnes jim tak běžně říkáme, o slávě Čechů, osobnostech té doby, konkrétních bitvách, či o čemkoli jiném :wink:
servo
Ježek
Král
Has thanked: 13 times
Been thanked: 5 times

pøíspìvek jako spektrum hus. frakcí

Nový příspěvek od Ježek »

Jiøí Motyèka píše:
Maršálek píše: p(o)slovi z budoucnosti: Pokud chceš jakékoli, tedy i toto historické období hodnotit, zkus ho nejprve alespoň zevrubě prostudovat :lol: vyhneš se tomu, že tu budeš jak ty říkáš "trubec,neschopny clovek atd..."
Každý má právo na názor a já si ten tvůj rád vyslechnu - pokud mě zaujme, můžu s tebou diskutovat, souhlasit, nebo ti naopak oponovat. Ale zatím není na co reagovat, je to spíše úsměvné čtení :wink:
Děkuju, maršálku, vše jsi pregnantně vystihl za mě!
Taktéž děkuji za zásah, který by náležel spíše maoderátorovi, adminovi.
Maršálek píše: Na českém šermu se právě vede debata o možné podobě bitvy u Sudoměře http://www.ceskyserm.cz/ForumDetail-532
Tahle debata (většina údajů) by měla probíhat na jiných stránkách :wink:
Jiøí Motyèka píše:...Jj, jedeme s Ježkem... :)
. A možná přijede i významná osobnost revoluce pan Kolssteyn...
Maršálek píše: Pro případné oponenty jenom dodám, že díky tomu, že se do konfliktu na obou stranách zapojila i šlechta, nabyla jeho podoba charakteru regulérní války a nikoli hrůz selských bouří a řádění lůzy, viz. např. Jacquerie ve Francii, či povstání Walta Tylera v Anglii té doby.
Buďme rádi za toho naše unikum. O co vlastně šlo? Revoluci, třídní boj, obranu domoviny před cizáky, občanskou válku, náboženskou válku, válku 2 států, odboj panstva a lidu vůči neoblíbenému panovníkovi?
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Maršálek
Kníže

Re: pøíspìvek jako spektrum hus. frakcí

Zpět ke „tvému“ Žižkovi, já jej považuji nejenom za výtečného vojevůdce a charismatickou osobnost, ale i za šlechtice, který dokázal (a jistě ne sám) dát této občanské válce charakter tradičního válečného konfliktu. Tvrdě vystoupil proti lůze, nesmiřitelným a fanatickým sektářům ve vlastních řadách, trestal rabování vlastních lidí i spojenců, dal svému polnímu vojsku vojenský řád, vymáhal zákon v oblastech, které držel ve vojenské správě, atd. Před Husovou smrtí byl mimochodem dveřníkem, tj. hejtmanem osobní královské stráže – to svědčí nejenom o jeho vojenských, ale i morálních kvalitách (dveřník nebyl lokaj u dveří, ale chlap který držel osobní stráž u dveří vladaře – soukromé komnaty, trůní sál, atd.). To že ho jeho nepřátelé považovali za ďábla, bylo běžným projevem nepřiznané úcty a respektu. Ale to vše, je toliko můj subjektivní pohled na tuto významnou osobnost našich dějin. (mimochodem víš že Husité byli křesané? – a dokonce katolíci )
servo
Georg
Kníže

Nový příspěvek od Georg »

Vítám Tě z dovolené a už chci,abys zapojil-po smyslových :pivko: i :studium: buňky.Omlouvám se.Dával jsem si dohromady dobu husitskou v tomto kraji/zajímavé a protichůdné./ Co mne ale zarazilo je informace dle místního německého badatele,který píše cituji.Také v německu v říší"křížáků, se našlo mnoho přátel husitů.Dokladem toho je tažení kališníka Prokopa do německa,který se vysunul s 45 000 muži a vrátil s 70000 muži.Je to pravda?A bojovalo s husity tolik němců?Snad nezlobím.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
KOMOŃ
Vévoda

Nový příspěvek od KOMOŃ »

Kde se husité vštečně vytáhli (jako všude jinde :lol: )byl například Zbraslavský klášter...Kdo ví tak ví a kdo neví a si to prostuduje :lol: a učiní si závěr sám .

Nepochybuji že se vždy a všude najde někdo kdo má vsobě tolik blobosti nebo přímo debility aby tento ohavný skutek ospravedlnily. :evil:
Bez piva to není ono.
Jiří Motyčka
Král

Rejsy

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:...Co mne ale zarazilo je informace dle místního německého badatele,který píše cituji.Také v německu v říší"křížáků, se našlo mnoho přátel husitů.Dokladem toho je tažení kališníka Prokopa do německa,který se vysunul s 45 000 muži a vrátil s 70000 muži.Je to pravda?A bojovalo s husity tolik němců?...
Předpokládám, že máš na mysli největší "spanilou" jízdu husitského věku z přelomu let 1429/30 do německých oblastí Říše (Sasko, Durynsko, Vogtland, Franky, Horní Falc,...). Husitská spojenecká armáda čítala "pouhých" 18000 vojáků (na tehdejší dobu velice početné vojsko) a skládala se z 5 voj. uskupení (táboři: domácí, polní vojsko, sirotci: městské hotovosti, polní vojsko a staroměstská hotovost). Kronikáři sílu vítězného vojska úmyslně a z pochopitelných důvodů nadsazovali. Byla to běžná dobová praxe.

Z žádnými spřátelenými Němci se Prokop do Čech nevrátil, leda možná s nějakými zajatci, za něž bylo pak požadováno tučné výkupné. Jediné, co bych v této souvislosti připomenul, bylo řádění německé lůzy v Bambergu. Tento několikasethlavý dav se vrhl na kostely i klášter klarisek a raboval opuštěné domy a radnici po uprchnuvších m칝anech a radních. Tady mohli snad husité nalézti spojence tím, že by akci chudiny podpořili, leč nehledali...
Georg
Kníže

Je zajímavé, že na husitství-rejzy,je obecně něco podobného.Jinak, když jsem se na internetu pokoušel k tomu sehnat nějaké informace,byl jsem překvapen,kolik negativizmu až nenávisti na různých blogách čechů vůči husitům je.Na stránkách čes rozhlasu se dokonce objevuje věta parafrázující tvůj úvod."Můžeme si myslet,že vyslání vraždíci,ničící a loupežící lůzy je to nejlepší co jsme pro Evropu udělali?"Silná slova.Diskuzi k Svátku J.Husa ,jsem ani nedočet,jenom vzájemné urážky,pokud se zapojil někdo z ciziny,okamžité napadení a ponížení.Radši jsem se honem vrátil sem.
Jiří Motyčka
Král

Re: Rejsy

Georg píše:...byl jsem překvapen,kolik negativizmu až nenávisti na různých blogách čechů vůči husitům je...
...nejen na blogách, ale bohužel i na serverech a nemusíme chodit daleko... :wink:
JM píše:
Georg píše:...Co mne ale zarazilo je informace dle místního německého badatele,který píše cituji.Také v německu v říší"křížáků, se našlo mnoho přátel husitů.Dokladem toho je tažení kališníka Prokopa do německa,který se vysunul s 45 000 muži a vrátil s 70000 muži.Je to pravda?A bojovalo s husity tolik němců?...
Předpokládám, že máš na mysli největší "spanilou" jízdu husitského věku z přelomu let 1429/30 do německých oblastí Říše...
Čekal jsem rekci spíše na tohle, Georgi... :wink:
Georg
Kníže

Jelikož nemám k tomu tažení žádnou literaturu,hledal jsem pod různými hesly na našich i německých webech.Po dvou hodinách jsem to vzdal.Nemáš k tomu něco?Mne to zaujalo,protože pisatel o husitských válkách,které tu začali nákladem slanečků,jak asi víš,neměl důvod nějak právě toto vyzdvihovat.
Jiří Motyčka
Král

Kdy?

Georg píše:...Nemáš k tomu něco?...
Nejprve je třeba vědět k čemu, k jaké události, tzn. kdy se ona událost stala, aby se to nespletlo s nějakou jinou... Ale to platí obecně, že.
Georg
Kníže

Dnes jsem procházel půl dne německé strá nky na téma husitství.V podstatě jsou rozděleny do dvou skupin s kostelem katolickým a evengelickým.První se soustředí na to,co husité "zplundrovali"/takto ale mluví i na slovensku/,evangelíci to přechází a vyzdvihují přínos Husa pro Luteránství.Takže také rozporuplné.Historici především litují rozvratu země po té ,co se pod KIV.stala výsluním Evropy.Nicméně-můžeš mi říci z kterých rejzů se husité vraceli početnější a proč?Předpokládá se,že tou dobou již vojsko bylo"zprofesionalizovéno.
Jiří Motyčka
Král

reisy

Georg píše:...Nicméně-můžeš mi říci z kterých rejzů se husité vraceli početnější a proč?...
Podle mne z žádnejch. Sirotčí výprava do Polska a k Baltu se vrátila s velbloudem od polského krále. :lol:
A jak už jsem psal, vraceli se max. se zajatci. A přestože to bylo profesionální žoldnéřské vojsko, neverbovali v zahraničí. Z jednoho prostého důvodu. Ten Němec, Sasík, Slezák, Lužičan by musel vyznávat kalich. A to byla pro cizáky nepřekročitelná hráz, jako pro husity neprominutelná podmínka...
Georg
Kníže

Pak by se tedy měl opravit odkaz na stránkách husité-rejzy.Hodně učebních materiálů odtud nepravdivě cituje.Pokud ale tomu tak je,nelze rejzy hodnotit jako propagaci myšlenek,protože zdůvodnit tak loupeživé výpravy se mi zdá slovy klasika poněkud nešastné.
To,že se přiváželi zajatci z lužice za účelem zpoplatnění,je mi ze zdejší historie známo.
A ješté ke stránkách o husitech -na téma husitství je i opera napsal ji tuším nějaký rakušan a jmenuje se Husité před Nauenburgem.
Našel jsem tam i stránky věnované Benešovým dekretům.Z hlediska vás jsou sudetští němci zabaleni do jednoho patle s němci?Kdo je němec?Byli to lidé/mluvím teď jen za oblast českolipska a ústecka,kterou znám/ s v lastním jazykem,který dokladoval jejich původ a stejně jako čechům jim byla vnucena v době RU vnucena tato úřední řeč.To,že nářečí bylo němčině bližší je otázka danného historického vývoje.Mimochodem Hitler s nimi zacházel mimo odvodní povinnosti spíše jak s čechy než němci.
Jiří Motyčka
Král

Rejsy

Podrobněji k husitským rejsům viz http://www.husitstvi.cz/strucna-historie.php , 4. odstavec od konce.
Georg píše:Pak by se tedy měl opravit odkaz na stránkách husité-rejzy.Hodně učebních materiálů odtud nepravdivě cituje.Pokud ale tomu tak je,nelze rejzy hodnotit jako propagaci myšlenek,protože zdůvodnit tak loupeživé výpravy se mi zdá slovy klasika poněkud nešastné...
Georg
Kníže

Je známo,že se rejzy setkali někde s kladným ohlasem mezi běžnými lidmi a husitství místní podporu?Zatím jsem nic nenašel.Dík.
Maršálek
Kníže

Georg píše:Pak by se tedy měl opravit odkaz na stránkách husité-rejzy.Hodně učebních materiálů odtud nepravdivě cituje.Pokud ale tomu tak je,nelze rejzy hodnotit jako propagaci myšlenek,protože zdůvodnit tak loupeživé výpravy se mi zdá slovy klasika poněkud nešastné.
Prvotním cílem každého napadeného je odrazit útok a hned druhým bývá přenesení boje na území protivníka. Budeme-li tedy rejzy hodnotit takto, tak vnucení boje protivníkovi na místech, která si sami zvolíme, jeho vyčerpávání, odrazování spojenců a živení se z jeho země je velmi dobrým vojenským tahem. Takže pominu-li takzvané vyvážení husitské revoluce, jak to bývá občas překvapivě hodnoceno, byly jejich účely jasné a velmi úspěšné :wink: Jak jsi navíc psal výše, naše země byla opravdu natolik zničená válkou, že měla velké potíže uživit své obyvatele, kteří byli nuceni ze známých důvodů držet se zbraní. Krom toho, že tedy venku rozbíjeli nepřátelské koalice a vraceli se s výpalným, za něž se doma žilo, demonstrovali také sílu a zajišovali si tak pozice pro další jednání s protivníky i spojenci – převzali iniciativu...
servo
Jiří Motyčka
Král

vývoz revoluce

Maršálek píše:...Takže pominu-li takzvané vyvážení husitské revoluce, jak to bývá občas překvapivě hodnoceno, ...
Na tom není nic překvapivého. Tento terminus technicus je pro někoho možná těžko skousnutelný, protože na hony zavání rétorikou minulého režimu.
Co však nazýváme tímto novodobým termínem v husitské době? Jednalo se v prvé řadě o to, aby především okolní země pochopily myšlenky a ideály, pro něž husité v Čechách pozvedli ozbrojený boj "proti všem", případně je i přijaly. Byla to především obhajoba 4 artikulů. Je třeba si plně uvědomit, že za těmito idejemi nestálo "svržení vládnoucí třídy za konečné vítězství městské a venkovské chudiny", jak učili komunisti, ale prosazení reformace, jejímž fundamentem bylo Husovo reformní učení. Ano, to je vývoz revoluce v husitském podání.
Podobný význam měly i husitské manifesty.
Maršálek
Kníže

zjevně jsme našli bezpočet významných a bezpochyby kladných (z našeho pohledu) důvodů pro vedení spanilých jízd :wink:
servo
Jiří Motyčka
Král

i - ...

Možná. Tím však nikdo z nás nechce tvrdit, že rejsy nebyly doprovázeny i některými negativními doprovodnými jevy...
Maršálek píše:zjevně jsme našli bezpočet významných a bezpochyby kladných (z našeho pohledu) důvodů pro vedení spanilých jízd :wink:
Georg
Kníže

Re: vývoz revoluce

Jiøí Motyèka píše:...Jednalo se v prvé řadě o to, aby především okolní země pochopily myšlenky a ideály, pro něž husité v Čechách pozvedli ozbrojený boj "proti všem",
Tady nemohu souhlasit.Jak jsem psal u Milštejna.Beru to jako určité"ospravdlní" historiků daleko pozdnějších období.Tady se v té době německy nemluvilo,německy uměla snad jen česká šlechta a církevní hodnostáři.I když němčinu to mohlo připomínat.Ale pak si v Lužici klidně mohli" pokecat" s místními srby.A přesto tam bojovaliTakže ani válku proti jinak mluvícím lidem neberu.Jde o snahu ospravedlnit exesy historiky dívající se na události očima své doby.Je jisté,že fanatismus ve víře v té době existoval/katolíci jsou toho dokladem/ a dodnes existuje-viz islám.Důvody byly prozaické.
1.Bylo tiuvelké množství husitských bojovníků,kteří odvykli rychle svým řemeslům a naučili se žít z válečné kořisti.
2.Tito bojovníci byli potřební,jinak by toto hnutí bylo zadupáno do země katolockou částí Rvropy-viz dopis Johanky z Arku.
3.V hospodářsky rozvrácených čechách už nebylo moc co sebrat,navíc by si podkopávali půdu pod vlastníma nohama.
Taková byla doba a netřeba se snažit to nějak dodatečně ospravedlňovat.Nedávno jsem poslouchal svého příbuzného.Vzpomínal na to jak utíkal z lágru v Polsku,kde byl nasazen,domů,když oblast osvobodila RA.žebral od domu k domu o kousek chleba,aby došel.A lidé tam nadávali na rusáky.To,že je osvobodili v potaz moc zatím nebrali,spíš měli v čerstvé paměti,že jim sebrali koně,krávu,nebo zásoby potravin...