Historie na VŠ

Stredověk dnes - historiografie, aktuality, pomoc při bádání ...

Moderátor: Ježek

Uživatelský avatar
Ingolf
Král
Příspěvky: 1351
Registrován: 24 srp 2008 12:16
Been thanked: 13 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Ingolf »

kacuro píše:Jo díky. Ano ke stažení BP a DP musíš být přihlášený. Navíc pokud se nepletu, jsou v tom systému ke stažení pouze práce, kde autor výslovně souhlasil s tímto umístěním. Takže pokud dotyčný nesouhlasí, je jeho práce přístupná pouze prezenčně ve studovně KHI.
V Liberci když jsem dělal diplomku, než mě vyhodili, tak když jsem chtlě čerpat ze starších diplomových prací, musel jsem taky jen ve studovně, možnost vypůjčení nebyla a elektronická podoba ještě nebyla zavedená, co vím.., nebo byla možnost nechat si u služby na kopírce něco ofotit, ale byla to nějaká směšná suma nějakých pěti nebo deseti stránek, už si přesně nevybavím.. Přišlo mi to nelogický, pokud se někdo s něčím píše a pokud daňový poplatník pomáhá platit vysokoškolský provoz, tak by vysokoškolák mohl na oplátku poskytnout zájemcům konkrétní výsledky práce.. V opačném případě nastává takové to bádání pro bádání, kdy se diskuse odvíjí přes chodbu mezi vyučujícími a výsledky práce zůstanou také tam.. A student si napíše diplomku a může se těšit z pocitu, že něco ví jen on sám nebo nevím, jaký to má význam.. Osobně když píšu článek, tak ho dávám k dispozici tady na stránky, ať z toho má eventuelně užitek ještě někdo další..
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Ježek »

Některé university dobře ví, proč nezveřejňovat práce studentů. Zjistilo by se, že existence university nemá žádný smysl. :(
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
slavicekvac
Král
Příspěvky: 1791
Registrován: 28 říj 2009 11:55
Bydliště: Kladno
Been thanked: 1 time

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od slavicekvac »

Ježek píše:Některé university dobře ví, proč nezveřejňovat práce studentů. Zjistilo by se, že existence university nemá žádný smysl. :(
KTF UK má všechny diplomky k dispozici v knihovně. nevím jestli to dokumentuje její úroveň, ale našel jsem věci, které byly velmi dobré, a věci, které byly snůškou čerpané literatury. Což je o životě, někdo na to prostě nemá, někdo ano.
Uživatelský avatar
Ingolf
Král
Příspěvky: 1351
Registrován: 24 srp 2008 12:16
Been thanked: 13 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Ingolf »

Univerzita v Ústí vydala před více jak deseti lety řadu sborníků věnovanou Sudetům, čerpal jsem z toho pro tu svoji diplomku, a mám v hlavě, že na základě těch studií ve sbornících vyšel souhrn v podobě knihy „Sudety pod hákovým křížem“- http://www.kosmas.cz/knihy/105506/sudet ... ym-krizem/
Nevím už, v jaké míře se na sbornících podíleli doktoranti, studenti nebo učitelé, jestli v nich byly zahrnuty i diplomové práce - a jestli ano, tak ta kvalita tomu podle mě splňovala měřítka odborné práce, nebylo za co se stydět..
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Viola »

Ony za to ty školy často nemohou - jejich knihovny jsou vázány autorským zákonem.

1) Do práva autorského nezasahuje knihovna, archiv, muzeum, galerie, škola, vysoká škola a jiné nevýdělečné školské a vzdělávací zařízení,
d)
půjčuje-li originály nebo rozmnoženiny obhájených diplomových, rigorózních, disertačních a habilitačních prací na místě samém, a to výhradně pro účely výzkumu nebo soukromého studia, pokud takové užití autor nevyloučil.
Rubáš z Hrádku
Rytíř
Příspěvky: 165
Registrován: 01 pro 2010 15:47
Bydliště: Litoměřice
Been thanked: 2 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Rubáš z Hrádku »

Ingolf píše: V Liberci když jsem dělal diplomku, než mě vyhodili, tak když jsem chtlě čerpat ze starších diplomových prací, musel jsem taky jen ve studovně, možnost vypůjčení nebyla a elektronická podoba ještě nebyla zavedená, co vím.., nebo byla možnost nechat si u služby na kopírce něco ofotit, ale byla to nějaká směšná suma nějakých pěti nebo deseti stránek, už si přesně nevybavím.. Přišlo mi to nelogický, pokud se někdo s něčím píše a pokud daňový poplatník pomáhá platit vysokoškolský provoz, tak by vysokoškolák mohl na oplátku poskytnout zájemcům konkrétní výsledky práce.. V opačném případě nastává takové to bádání pro bádání, kdy se diskuse odvíjí přes chodbu mezi vyučujícími a výsledky práce zůstanou také tam.. A student si napíše diplomku a může se těšit z pocitu, že něco ví jen on sám nebo nevím, jaký to má význam.. Osobně když píšu článek, tak ho dávám k dispozici tady na stránky, ať z toho má eventuelně užitek ještě někdo další..
Pod tohle se mohu klidně podepsat. Myslím si totéž. Ale je pravdou, že UJEP Ústí ještě zdaleka není nejhorší. Takový Hradec Králové mi nabídl jen možnost se min. měsíc dopředu objednat na max. 2 hodiny do studovny. Práci mi v pdf pustí na PC, odkud si ji mohu ofotit na monitoru (místa ve studovně jsou celkem 2!!!).
Uživatelský avatar
kacuro
Rytíř
Příspěvky: 151
Registrován: 07 úno 2013 15:33

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od kacuro »

No bohužel to asi vychází z výše uvedeného zákona. A je to také vcelku pochopitelné, neboť spousta lidí se svému tématu z BP a DP věnuje dále hlouběji a nechce tak své (dosud v podstatě amatérsky prezentované) myšlenky šířit bez toho, aby je dovedl k nějakému více či méně odbornému závěru. Neveřejná forma prezentace BP a DP také zabrání tomu, aby těch myšlenek nevyužil někdo jiný a nezveřejnil je v odborném tisku dříve, než jejich autor.
Uživatelský avatar
Ingolf
Král
Příspěvky: 1351
Registrován: 24 srp 2008 12:16
Been thanked: 13 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Ingolf »

Autoská práva ma napadla hned, že za tím budou.. jakio prevnece krádeže myšlenek to je pochopitelné, na druhou stranu, kolik lidí se bude svému tématu věnovat dál až tak daleko, že jej bude publikovat? Z tvých spolužáků podle tvého popisu asi nikdo, z pedagogické fakulty, kde jsem diplomku psal, se historickému tématu bude taky věnovat málokdo, absolventi budou spíš rozvíjet učitelství než historii..
Autorská práva jsiou někdy chráněna tak, až to je na škodu i výrobcům, u hudební produkce působí Ochranný svaz autorský bez ohledu na to, jestli má kapela o jeho sluižby zájem nebo ne.. Jsou kapely, co chtějí bý tco nejvíc hrané, i za cenu, že jim utečou peníze, protože hrajou pro radost.., a místo toho musejí OSE ještě odvádět peníze na to, aby OSA hlídala, jestli jejich písně někde nehrajou bez svolení kapely.. A platit musí i kapely, které nikde svoje písně nepublikují..
Další věc souvisí s obhajobou existence od vysokých škol.. Na humanitní předměty je vyvíjen tlak, aby ustoupily předmětům technickým, resp. jazykům, což je výbava, se kterou se dá nejvíc uspět na trhu.. ministerstvo školství heldá úspory, teď nově nebude chtít platit jedno studium studentům, co studují dvě školy najednou, a jestli se někde budou kromě peněz a kvůli sníženým nákladům škrtat i obory, tak je historie mezi prvními na ráně..
Z druhíé strany se můžeme podívat na "diskusi" vedenou pod internetovým vysíláním historie.cs, a je vidět, jak plno lidí investování do studia historie odmítá, nejčastěji z důvodu, že "není v tomhle státě na chleba, tak co nám je do historie", což je důvod samozřejmě přehnaný, který bych adekvátně tomu čekal třeba pod zpravodajstvím sportovním, kde jsem ale žádný takový ještě nenašel.. - naopak když hráli loni v Čechách Španělé Davis Cup, tak chtěli případný titul věnovat lidem ve Španělsku, aby na chvíli přišli na jiný myšlenky, když tam zuří ekonomická krize více než tady.., ale je tu vidět rozdíl, když se sportovec prezentuje před očima všech, kdo o to stojí, a na druhé straně student, který pár let studuje, pak napíše práci, kterou schová pod zámek.. Znovu opakuji jméno Dušana Třeštíka, nekomentuji jeho kontroverzní postoje a přístupy, ale udělal hodně práce na tom dostat historická témata nezkresleně mezi veřejnost, a navíc témata, která se lidí dotýkají, jako státnost nebo duchovní dějiny Čech.. Tohle je cesta, jak být platný a jak obhájit legitimitu vědy jménem historie.. Syslení si informací pro sebe tou cestou není..
Naposledy upravil(a) Ingolf dne 13 úno 2013 21:22, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
kacuro
Rytíř
Příspěvky: 151
Registrován: 07 úno 2013 15:33

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od kacuro »

Máš sice pravdu v tom, že asi většina z mých spolužáků se svému tématu dál věnovat nebude, ale když se zase podívám na předmět zájmu našich doktorandů, tak tam jde vysledovat jasnou souvislost už od té BP a mnozí z nich učí svá témata např. jako PVK. Pokud všechno dopadne dobře, tak i já ze svého tématu budu vycházet v DP, kde se jen zaměřím na jiný aspekt. Je tam stále ještě co rozvíjet.

Bohužel většina tzv. humanitních oborů nemá v dnešní době moc velkou perspektivu, to se ptám svých spolužáků pořád, co s tím vzděláním budou dál dělat. A oni opravdu neví, ale řada z nich tvrdí, že jako historici, archiváři či učitelé dějepisu se určitě živit nebudou. Proto jsem rád, že studuji až teď, kdy mám relativně dobře placené zaměstnání (ačkoliv mě ta práce moc nebaví a nemám k ní dobrý vztah) a historii mám "jen" jako koníček. Na druhou stranu však takovýmto polovičatým způsobem těžko někdo dosáhne takových znalostí, jakých mohou dosáhnout profi historici, kteří tomu zasvětí celý život ...

No ale co se dá dělat, teď přeruším zajímavé čtení témat zde na fóru, které nyní provádím v pracovní době, srazím křesla, vyspím se za peníze svého zaměstnavatele a budu se těšit na zítřejší pokračování ... :lol:
Uživatelský avatar
Zany
Král
Příspěvky: 1167
Registrován: 07 říj 2007 19:37
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Zany »

Viola píše:Ony za to ty školy často nemohou - jejich knihovny jsou vázány autorským zákonem.

1) Do práva autorského nezasahuje knihovna, archiv, muzeum, galerie, škola, vysoká škola a jiné nevýdělečné školské a vzdělávací zařízení,
d)
půjčuje-li originály nebo rozmnoženiny obhájených diplomových, rigorózních, disertačních a habilitačních prací na místě samém, a to výhradně pro účely výzkumu nebo soukromého studia, pokud takové užití autor nevyloučil.
A proč to u některých VŠ jde a u jiných ne? Masarykova univerzita zveřejňuje online veškeré závěrečné práce, UK autorizovaným uživatelům (mě to například dovolí při autorizaci účtem v Národní knihovně). Ty se se snad autorským zákonem nemusí cítit vázány?
Uživatelský avatar
kacuro
Rytíř
Příspěvky: 151
Registrován: 07 úno 2013 15:33

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od kacuro »

A víš jistě, že jsou to všechny obhájené práce? Nejsou to jen ty, kde dali autoři souhlas se zveřejněním?
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Viola »

Zany píše: A proč to u některých VŠ jde a u jiných ne? Masarykova univerzita zveřejňuje online veškeré závěrečné práce, UK autorizovaným uživatelům (mě to například dovolí při autorizaci účtem v Národní knihovně). Ty se se snad autorským zákonem nemusí cítit vázány?
To už mě taky napadlo - třeb MU se řídí vysokoškolským zákonem, který dává univerzitě možnost vnitřním předpisem zvolit způsob zveřejnění prací. Jenže je otázka, jestli vnitřní předpis, který je podzákonným předpisem, může jít proti autorskému zákonu. Nejsem odborník na autorské právo, ale řekla bych, že je to minimálně diskutabilní.
slavicekvac
Král
Příspěvky: 1791
Registrován: 28 říj 2009 11:55
Bydliště: Kladno
Been thanked: 1 time

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od slavicekvac »

Viola píše:
Zany píše: A proč to u některých VŠ jde a u jiných ne? Masarykova univerzita zveřejňuje online veškeré závěrečné práce, UK autorizovaným uživatelům (mě to například dovolí při autorizaci účtem v Národní knihovně). Ty se se snad autorským zákonem nemusí cítit vázány?
To už mě taky napadlo - třeb MU se řídí vysokoškolským zákonem, který dává univerzitě možnost vnitřním předpisem zvolit způsob zveřejnění prací. Jenže je otázka, jestli vnitřní předpis, který je podzákonným předpisem, může jít proti autorskému zákonu. Nejsem odborník na autorské právo, ale řekla bych, že je to minimálně diskutabilní.
Nejspíš si to dají předem podepsat, aby byl souhlas.
Uživatelský avatar
Ingolf
Král
Příspěvky: 1351
Registrován: 24 srp 2008 12:16
Been thanked: 13 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Ingolf »

kacuro píše:No bohužel to asi vychází z výše uvedeného zákona. A je to také vcelku pochopitelné, neboť spousta lidí se svému tématu z BP a DP věnuje dále hlouběji a nechce tak své (dosud v podstatě amatérsky prezentované) myšlenky šířit bez toho, aby je dovedl k nějakému více či méně odbornému závěru. Neveřejná forma prezentace BP a DP také zabrání tomu, aby těch myšlenek nevyužil někdo jiný a nezveřejnil je v odborném tisku dříve, než jejich autor.
Tohle plně chápu a uznávám.. Když to vezmu ze svého vlastního pohledu, z pohledu "konzumenta", tak pro mě je stěžejní, aby se výsledky vysokoškolské práce dostaly nějak na veřejnost, resp. zcela konkrétně ke mně.. je jedno, jestli to bude diplomka, kterou autor napsal jen proto, aby ukončil své studium a dál se věnoval třeba učitelování, nebo jestli si autor téma nechá na další zpracování, které rozšíří, zkvalitní a poté vydá tiskem (což je ještě mnohem lepší možnost).. V případě zveřejnění diplomky uznávám nutnost souhlasu autora, ale pak ať to je přístupné veřejně, ne na pár minut a z obrazovky počítače..
Je to takový kompromis mezi tím nechat diplomku zavřenou na sedm západů v archívu a mezi tím dávat diplomky automaticky ke zveřejnění, a tím případné manipulaci v podobě plagiátorství.
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Ježek »

http://www.ceskapozice.cz/domov/veda-vz ... t-studentu Nevím, jestli mám napsat kvituju nebo konečně.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Ježek »

http://www.ceskapozice.cz/domov/veda-vz ... t-studentu Nevím, jestli mám napsat kvituju nebo konečně.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
slavicekvac
Král
Příspěvky: 1791
Registrován: 28 říj 2009 11:55
Bydliště: Kladno
Been thanked: 1 time

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od slavicekvac »

kacuro píše:
Rubáš z Hrádku píše: Jaké téma máš bakalářky, jestli to není tajné.
Vývoj a význam mincovnictví a peněžnictví v 10. až 12. století ve světle vybraných narativních pramenů
Dobré, doufám, že mi to dáš přečíst. Dotaz: co jsou to narativní prameny?
Uživatelský avatar
kacuro
Rytíř
Příspěvky: 151
Registrován: 07 úno 2013 15:33

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od kacuro »

slavicekvac píše: Dobré, doufám, že mi to dáš přečíst. Dotaz: co jsou to narativní prameny?
narativní = vyprávěcí, tzn. kroniky, legendy, letopisy ... příští týden mám obhajobu a pak to klidně hodím do pléna. nicméně rozsah BP zdaleka nestačil na popsání všeho toho, co jsem měl v úmyslu, takže pro mě je to v podstatě nedokončené :D
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od Viola »

kacuro píše:...příští týden mám obhajobu...
Tak to držíme palce. :)
Jinak myslím, že kdybys chtěl navázat v diplomce na bakalářku, možná by ani nebylo vhodné ji předtím volně šířit - abys z toho potom neměl problémy.
Uživatelský avatar
kacuro
Rytíř
Příspěvky: 151
Registrován: 07 úno 2013 15:33

Re: Historie na VŠ

Nový příspěvek od kacuro »

ano díky. předpokládám, že obhajoba bude jen formalitka, vedoucí i oponent mi navrhují za 1 a v podstatě nemají žádné zásadní výhrady (oponenta mi dělá jeden kolega numismatik).

za to se ale děsně bojím státnic, neboť čím více se učím, tím toho méně vím ... navíc za chvíli mi bude 40 a ta paměť už přeci jen tak moc dobře neslouží ... :roll:

s tím šířením mé BP by snad nemusel být problém, pokud to dopadne a budu navazovat magisterským studiem, chtěl bych své téma pojmout drobet z jiného úhlu. navíc své know-how (výpisky z pramenů 10-14. stol. týkající se mincí a peněz) v BP nemám uvedené ani jako přílohu, tak tím nikomu nic neusnadním ...
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: SeznamBot a 0 hostů