..jsem Vám napověděla

Moderátoři: elizabeth, Ježek, Katerina
Nevšimnul jsem si, že by Sorbonna byla církevní organizací založenou arcibiskupem pařížským. Podobně Karlova v Praze. Církevní na ní byl kancléř arcibiskup, a jedna fakulta.Katerina píše:No a když jsme už u toho Fridricha - hádejte kdo a kde založil pvní státní (tedy necírkevní) universitu ???
..jsem Vám napověděla-Samozřejmě Fridrich a v Neapoli !
(myslím, že kolem 1234 )
A v čem je problém - Fridrich založil neapolskou universitu dokonce v roce 1224 - Sorbonna jako taková v roce je odvozena od teologické fakulty založené 1257 při pařížské universitě, ta by mohla být starší, ale ta byla zřejmě církevní či snad dokonce řádová, to ještě zjistím, Karlova 1348.slavicekvac píše:Nevšimnul jsem si, že by Sorbonna byla církevní organizací založenou arcibiskupem pařížským. Podobně Karlova v Praze. Církevní na ní byl kancléř arcibiskup, a jedna fakulta.Katerina píše:No a když jsme už u toho Fridricha - hádejte kdo a kde založil pvní státní (tedy necírkevní) universitu ???
..jsem Vám napověděla-Samozřejmě Fridrich a v Neapoli !
(myslím, že kolem 1234 )
Jenže v té době už byl Jindřich ženatý, a navíc je otázkou, zda byla nabídka vůbec míněna vážně.Katerina píše: Já to mám ve sborníku k Anežčině svatořečení, kde to uvádí editor sborníku a autor článku Život světice (tamtéž) Bohumil Svoboda - bohužel sborník nemá odkazy, jen na konci seznam literatury o Anežce.
cituji BS : " O její ruku žádá bývalý snoubenecm, německý král JIndřich VII. a po něm dokonce sám císař Fridrich II. , jeho otec, když ovdověl...
Ženatý byl, to ten případ ještě víc zamotává. Chtělo by to zjistit, jeslti zahájil námluvy nějakou listinou, nebo jestli je o tom zpráva v nějaké kronice, kde kronikář psal o něčem z doslechu, takhle vaříme z vody..Viola píše:Jenže v té době už byl Jindřich ženatý, a navíc je otázkou, zda byla nabídka vůbec míněna vážně.Katerina píše: Já to mám ve sborníku k Anežčině svatořečení, kde to uvádí editor sborníku a autor článku Život světice (tamtéž) Bohumil Svoboda - bohužel sborník nemá odkazy, jen na konci seznam literatury o Anežce.
cituji BS : " O její ruku žádá bývalý snoubenecm, německý král JIndřich VII. a po něm dokonce sám císař Fridrich II. , jeho otec, když ovdověl...
Já bych to neviděla jako zamotání. Zamotané to bylo možná před svatbou s Markétou, ale teď ne. Zmiňují to dvě kroniky (podrobně to má rozbrané Novotný I/3 s. 645) a nepřímo možná i dvě písně. Je samozřejmě otázkou, jestli se toto opravdu stalo, a pokud ano, jak to Jindřich myslel. Jestli to náhodou nebylo tak, že ve vzteku vykřikl něco v tom smyslu, že si měl vzít Anežku, protože by se měl líp, a postupně se z toho vyrobila taková fáma. V každém případě nepředpokládám, že by Anežka uvažovala o sňatku s ženatým mužem - i kdyby to v té době neměla tak srovnané, že již žádný sňatek nechtěla, jistě by nestála o problémy, jimž se vystavila kdysi její matka, bez ohledu na morální stránku věci.Ingolf píše: Ženatý byl, to ten případ ještě víc zamotává. Chtělo by to zjistit, jeslti zahájil námluvy nějakou listinou, nebo jestli je o tom zpráva v nějaké kronice, kde kronikář psal o něčem z doslechu, takhle vaříme z vody..
Tak jsem se na to podívala po srovnání na časové ose - a nevím myslím si, že ta druhá nabídka je spíš nepravděpodobná, napadá mi jen jedna hypotéza, kdy by to šlo, když jsem si vše položila na časovou osu, pak by mohla nastat situace, kdy by mohlo dojít k rozloučení sňatku a JIndřich by byl svobodný.Viola píše: V každém případě nepředpokládám, že by Anežka uvažovala o sňatku s ženatým mužem - i kdyby to v té době neměla tak srovnané, že již žádný sňatek nechtěla, jistě by nestála o problémy, jimž se vystavila kdysi její matka, bez ohledu na morální stránku věci.
Fridrichovo přání to být nemohlo, neboť v té době již měl zřejmě zálusk na babenberské dědictví právě přes Markétu a jeho syna/syny s Jindřichem. Leopold Babenberský umírá roku 1230, jeho syn Jindřich zřejmě o pár let dříve (snad 1227 nebo 1228) a další syn Fridrich byl bezdětný.Katerina píše: Nebo to mohlo být i na přání jeho otce - vždyt malému Konrádovi byly v té době jen dva roky, a těžko se dalo usuzovat, zda se dožije dospělosti.
Viola píše:Fridrichovo přání to být nemohlo, neboť v té době již měl zřejmě zálusk na babenberské dědictví právě přes Markétu a jeho syna/syny s Jindřichem. Leopold Babenberský umírá roku 1230, jeho syn Jindřich zřejmě o pár let dříve (snad 1227 nebo 1228) a další syn Fridrich byl bezdětný.Katerina píše: Nebo to mohlo být i na přání jeho otce - vždyt malému Konrádovi byly v té době jen dva roky, a těžko se dalo usuzovat, zda se dožije dospělosti.
To bezpochyby .. tím důvodem spíš než věno mohla být potřeba dostat českého krále na Fridrichovu stranu .. zrovna v tomto období je to takové nepřehledné až kolotové a mění se to ze dne na den , Fridrichovy tanečky kolem Fridricha Bojovného podle toho jak to zrovna vypadalo s nadějí na Rakousy a dle toho zacházel i s Václavem, jednou ho jmenuje vůdcem výpravy proti Bábemberkovi pak mu zruší všechny sliby apod.Viola píše:Ještě se podívám večer do Novotného, jakou má u toho časovou souslednost. Nicméně i kdyby to bylo takto, jak popisuješ, pochybuji, že by ono namlouvání proběhlo tak, jak popisují kroniky. Podle nich totiž měl dát Jidnřich na radu starších a prohlásit, že už Markétu nechce a chce Anežku. Kdyby měli (Jindřich i Fridrich) zájem na vycouvání ze spojení s Markétou a sňatku s Anežkou (třeba kvůli věnu), předpokládám, že by to vše bylo součástí tajných dohod, a ne toho, jak je popisováno.
Díky. Mrknu na to, ještě jsem dostala nějaká doporučení od Ingolfa, tak snad bych to už všechno z toho mohla seskládat. Problémem jsou ale dvě věci, čas a chuť. Čas není a chuť (něco psát či překládat a tvořit) občas kolísá...Zany píše:Nenašlo by se něco v bibliografii u toho nového Fridricha II.?
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bingbot, Common Crawl Bot a 0 hostů