Tak to Tě obdivuju, já když se vracím domů ve dvě ráno, tak jsem už tak společensky unavenej, že by mě ani nenapdlo ještě něco číst...Viola píše:...učebnici, která byla psaná i osmičkou a ve dvě ráno už člověk viděl jenom mlhu...

Moderátor: Ježek
Tak to Tě obdivuju, já když se vracím domů ve dvě ráno, tak jsem už tak společensky unavenej, že by mě ani nenapdlo ještě něco číst...Viola píše:...učebnici, která byla psaná i osmičkou a ve dvě ráno už člověk viděl jenom mlhu...
Díky, Fialko! Moje řeč. Mě už se tady v poslední době, kromě Přemka, zastanou jen děvčata (ale taky ne všechnaViola píše:...Tak já budu velký zastáncem Velkých dějin, protože to je projekt, který tu chyběl...
Ano. Toulky při vší úctě jsou opravdu jiná liga...Viola píše:...Toulky - ač tam člověk najde dost zajímavostí a perliček - jsou přeci jen publikací pro velmi nenáročného čtenáře, takže pro nás si dovolím říci jsou zásadně nedostačující (nemluvě o tom, že v tom jednom díle, který jsem měla půjčený, si pletou Annu a Anežku, bratra se strýcem apod.)...
No, a mě to připadlo taky jako porovnatelnýJiøí Motyèka píše:Toulky při vší úctě jsou opravdu jiná liga...
Ani tohle mě u tebe nepřekvapuje...Przemysl de Nyestieyky píše:No, a mě to připadlo taky jako porovnatelnýJiøí Motyèka píše:Toulky při vší úctě jsou opravdu jiná liga...
Ale snad by´s nechtěl Velké dějiny srovnávat třeba s klasickými Palackýho Dějinami?Jiøí Motyèka píše:...deklasujete Velké dějiny a naopak vyzdvihujete Toulky.
Sakra!Jiøí Motyèka píše:..nejdou porovnávat. Je to unikátní projekt, který tady u nás nemá obdobu.
Raději hlasuj, ty "meteorite", a se ukáže v plné nahotě tvůj názor na Velké dějiny...Przemysl de Nyestieyky píše:...Já si hned myslel že to přilítlo jak meteorit někde z MarZu!
Tušil jsem to. Tyto 2 odpovědi byly definovány hlavně pro tebePrzemysl de Nyestieyky píše:...ale dlouho jsem se rozmýšlel mezi třetí a čtvrtou variantou...
Tvá tucha byla celkem spolehlivá, pro mě to opravdu větší smysl nemá... u jiných knih jen otevřu a chci ji mít v knihovně, u týhle jsem po otevření jen zíral, ještě jednou kouknul, jestli tam bylo opravdu napsáno "Velké" a hledal jsem dál jinde co jsem potřeboval, protože tady to bylo tak povrchně, že až zadlouho jsem pochopil, že slovo "Velké" v tomto případě, znamená "z velké dálky".Jiøí Motyèka píše:Tušil jsem to.
No teda, Přemečku, nevím, co jsi tam přesně hledal, ale samozřejmě, že nějaké zásadní podrobnosti tam nenajdeš, to ani není účelem té práce. Ale musíš to prostě posuzovat s ohledem na důvody, proč se to vůbec vydává - jestliže hledáš podrobnosti k regionálním dějinám, pořiď si práce místních historiků (pokud nějaké jsou). Já bych ale řekla, že pro studium historie jde o díla rozsahem přiměřená: zásadní věci tam najdeš i s odkazem na listiny, po podrobnostech můžeš dál pátrat... Faktem ale je, že k době, o kterou se já zajímám, zatím existovalo jen "Století posledních Přemyslovců", které je opravdu spíš populárně naučná kniha, která celé století bere letem světem...Przemysl de Nyestieyky píše:protože tady to bylo tak povrchně, že až zadlouho jsem pochopil, že slovo "Velké" v tomto případě, znamená "z velké dálky".
Jsou, ale ani se tak nejedná o regionální historii, tam by to asi byla pošetilost hledat. Jen mě překvapilo, s jakou povrchností to tam bylo přejité...Viola píše:...podrobnosti k regionálním dějinám, pořiď si práce místních historiků (pokud nějaké jsou)..
Můžeš být konkrétnější? Který díl jsi měl v ruce a co jsi tam nenašel?Przemysl de Nyestieyky píše:Jen mě překvapilo, s jakou povrchností to tam bylo přejité...
Na druhou stranu mám úctu k podobnému velkému dílu z minulosti - České dějiny. Podílel se Novotný aj.
Nevim který díl, ale jednalo se mi o léta 1410-1419 a tu rušnou dobu "bojových družin". Tedy aktuální problém té doby, srovnatelný byl znovu až kolem r. 1440.Viola píše:Můžeš být konkrétnější?
Tak zrovna tenhle jsem ještě ani neviděla, ale mám doma 4, dva od Vaníčka a dva od Bobkové a rozhodně to nepovažuju za rohožku. Dokážu si uvědomit, kolik to muselo dát práce, navíc pokud něco hledám, vždy sáhnu napoprvé po Velkých dějinách. Obávám se, že na základě několik stran sis udělal představu o díle, které má x autorů a jistě bude díky tomu i různé úrovně. Já si zatím nemám na co stěžovat.Przemysl de Nyestieyky píše:Nevim který díl, ale jednalo se mi o léta 1410-1419 a tu rušnou dobu "bojových družin".
To je právě ten oceněný díl, ale to není pro Přemka argument, protože on tam zrovna jako na potvoru něco nenašel...Przemysl de Nyestieyky píše:...Nevim který díl, ale jednalo se mi o léta 1410-1419 ...
To samý jsem psal jinými slovy několik příspěvků zpátky. To je přesně vono! Hele, Violo, on už bude opozicí z principu, už s ním nehnem, je to marný...Viola píše:...Obávám se, že na základě několik stran sis udělal představu o díle, které má x autorů a jistě bude díky tomu i různé úrovně...
JM píše:...písmo...mně nepřipadá zrovna velký, spíš naopak...Przemysl de Nyestieyky píše:... velký písmena...
JM píše:Jo, možná pro vás mladý...Ježek píše:...ale ta písmenka jsou opravdu velká.
Zřejmě velikost písma je měřítkem kvality odborné publikace. Čím menší písmo, tím větší kvalita.Ježek píše:Tady jsou malá písmenka…JM píše:Šmahelova Husitská revoluce
Ale už dost s tím sarkasmem.Jiøí Motyèka píše:Zřejmě velikost písma je měřítkem kvality odborné publikace. Čím menší písmo, tím větší kvalita.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů