Listina je tady na monasteriu:Laurentius píše:Teď dotaz. Kde je ta listina z Neuburgu 1274 s tím „Zabissius Castellanus im Valchenstain“? Nemůžu ji najít. Podle poznámek se v listině neuvádí žádní milites a nižší šlechta. Podle mě se tak může jednat přímo o Záviše z Falkenštejna. Snad by vzhledem k jeho postavení mohl zastávat úřad kastelána pro pasovského biskupa nebo Přemysla Otakara II.
http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/DE-B ... urg%201274
Ale chybí tam ještě fulltext, který je zde v edici Monumenta Boica 29, s. 515 č. CXIX. Své názory k ní a její překlad ráda pošlu všem zájemcům sz nebo e-mailem, už si to svý duševní vlastnictví musím trochu chránit...
Ale Siboto z Tannbergu, Siboto z Lonsdorfu (Siboto de Lonsdorf) a ten Konrád z Harthaimu (Cunradus de Harthaim), kteří jsou uvedeni ve sv. řadě, jsou ministeriálové pasovského biskupa...
Ohledně toho kastelánství na královském hradě jsem taky uvažovala (viz můj příspěvek zde:
), jenže nám k tomu chybí další důkazy, že ten hrad na někoho takového spad (Druhá možnost je, že by byl Falkenstein nad Rannou hrad nějak připadlý koruně, nebo co já vím rakouskému vévodství, Bavorsku..., pak by to mohl být solidní úřad a nic bych proti tomu, že ho bude zastávat nejstarší z Vítkovců další generace neměla...