Katerina píše:... a pokud si v závěti výlovně vymínil, že chce být pohřbený v Brně, tak pravděpodobně chtěl zabránit, aby ho rodina pohřbila v rodinné hrobce...
Ja nechci vypadat jako nemistny romantik, ale on (Jindrich) hlavne chtel byt pohrben vedle Richenzy a to jaksi v rodinne hrobce panu z Lipe neslo...
Maršálek píše:...
Protože jsme zatím neuspěli na Starém Brně, jednáme o společné zádušní mši v jejím chrámu v Hradci. Biskup je nám zatím nakloněn, protože jsme ho přesvědčili o našem solidním zájmu i přístupu. Rádi bychom přes něho a s pomocí jeho autority pronikli i na Staré Brno...
Nam nezbyva, nez Ti v tomhle ohledu verit, ze mas dostatecne "paky" na splneni spolecne zadusni mse a vyreseni problemu "Jindrich z Lipe".
Maršálek píše:
K možnému antropologickému výzkumu Richenzy a Lipého. Moc nás samozřejmě láká představa, že bychom se dozvěděli jak oba vypadali, ale prakticky to znamená jejich vyjmutí z hrobu.
Ja bych si osobne hyckala "sve predstavy". Vzpomente si na hledani "nove" Vivian Leighove ( Jih proti severu), kazdy byl rad, ze novy Clark Gable zustal pouze v myslich dam a divek. Tady bych to videla rovnez tak. Uzili si dost za zivota a ja souhlasim s Marsalkem:
navíc jsem za těch zmíněných 5 let dospěl a tak se domnívám, že nikdo nemá právo narušovat její odpočinek.
Ty jsi nekdy mel ten napad ji vyjmout z mista odpocinku? A to jsem si vzdy myslela, ze jsem do Zavise dostatecny blazen, ale asi ne..., protoze predstava zkoumani jeho udajne oddelenych kosternich pozustatku me teda nijak nelaka ( a ani nelakala)
A troska nudne suche vedy:
uhlíková metoda určování stáří organických materiálů. Živé organismy obsahují stopy vzdušného uhlíku , který po jejich úmrtí dále pokračuje ve vysílání záření a přeměňuje se na dusík. Stáří lze zjistit porovnáním množství v archeologických nálezech s jeho množstvím v živých organismech. Kdyby chtel nekdo vysvetlit zakladni znalosti, jako je napr. polocas rozpadu, jsem k sluzbam. Nejznamejsi pouziti - urceni stari tzv. Turinskeho platna.
Na DNA diagnostiku nahlednete:
http://www.trivis.info/view.php?cisloclanku=2005121904, je to pravda pouzito pro jiny vedni obor - soudni lekarstvi apod., protoze tam se v soucasnosti tato metoda pouziva nejvic.