Pane Detektíve Oriešoku/Oriešku, nevím přesně jak je to slovensky, tak to neberte jako urážku.
V pohode, ja sa nezvyknem urážať...
Spomínáte popisné názvy: čeští Slované, moravští Slované, polští Slované, ale nějak mně tam chybí v písemných pramenech slovenští Slované, když tak, jsou tam jen nitranští Slované, ale jak je dnes vidět, ty podle Vaší logiky zmizeli z mapy Evropy.
Ešte raz: vieme odlíšiť Sclavi Boemi(to nie sú "čeští Slované", to sú Bohémští Slované, čeští sa im hovorí, lebo z nich NESKOR vzniklo české etnikum), vieme odlíšiť Sclavi Polonienses (to nie sú "polští" Slované, hovorí sa im tak, lebo z nich NESKOR vzniklo poľské etnikum) a vieme odlíšiť Sclavi Marahenses (tu už hovoríme o etniku, pretože etnicko-integračný proces tu prebehol skôr než okolo. Bolo to pod vplyvom objektívnych okolností a to je ten "náskok", ktorý každý v súvislosti s VM zmieňuje.)A presne podľa pravidiel, ktoré používa česká a poľská historiografia, keĎ hovorí o týchto Slovanoch ako o českých, alebo poľských (oprávnene, lebo sa z nich neskôr vyvinuli dané etniká), presne podľa tých istých pravidiel by som ja mohol pokojne používať pre pomenovanie Sclavi Marahenses označenie "slovenskí Slovania".A niektorí historici to aj navrhujú.
Čo je SCLAVI a čo je to MARAHENSES???
Slovko Sclavi URČITE nie je prekladom slova Moravan. Na tom sa dúfam zhodneme. Je to cudzí preklad slova Sloväni/Sloveni/Slovieni, ktorým sa označovali podľa jedných historikov všetci Slovania (a preto logicky ho prevzali aj Gréci a iní do svojho jazyka v podobe Sclavi, atď.), podľa druhých historikov bolo pomenovanie Sloväni/Sloveni/Slovieni pomenovaním iba Slovanov v tuším 4 konkrétnych oblastiach (okolo stredného Dunaja, Macedónia,okolie Novgorodu, a tuším Pomoransko??? -a z pomenovania Slovanov v okolí Macedónie sa v cudzích jazykoch vytvorilo Sclavi). Ale na tom nezáleží. Na čom záleží je to, že toto pôvodné pomenovanie Slovanov je dodnes zachované v národnom mene Slovákov, príklady som uviedol vyššie, ale aj Slovincov. Takže ma ťažko môže niekto presviedčať, že naši predkovia (predkovia Slovákov) sa volali inak, než Sloveni,Sloväni, Slovieni.
Fakt je, že pomenovanie obyvateľstva nášho územia ako Sclavi MARAHENSES sa objavuje až v roku 822 n. l. Fakt je, pomenovanie obyvateľstva nášho územia ako SCLAVI sa objavuje aj v dobe pred 822, aj v dobe po 822(a opäť:je podnes zachované v pomenovaní našich žien, krajiny, jazyka,...).
Když ale moravští Slované zůstali jménem Moravané dodnes, zachovali si své jméno, jak je možné, že takové silné a státotvorní etnikum na východ od nich to jméno ztratilo, a našlo si nové až jen podružně, bez kontinuity, když převzalo jméno společní rodové?
Lenže to je váš pohľad. Môj je presne opačný. Etnikum na východe VM si ponechalo svoje meno SCLAVI (Sloväni/Slovieni/Sloveni) a je tak označované aj po páde VM a bolo to práve etnikum na západe VM, ktoré OPUSTILO pomenovanie Sclavi a začalo používať iba pomenovanie Moravania. Mimochodom nie je zvláštne, že tak ako ja tvrdím, že Moravan bolo iba "územným" pomenovaním, tak aj v minulosti Moravania chápali svoju príslušnosť k moravanstvu ako "zemskú príslušnosť"???Je to náhoda???
A nehovořte mi o tom, že všichni kolem přijali pojmenování popisné, jen Slováci zůstali pravými Slovany, nebože se odjakživa jmenovali Slováci.
Nuž pokiaľ viem, tak Česi neprijali pomenovani BOEMI (popisné pomenovanie oblasti) ale pomenovanie kmeňa Čechov.Však? Slováci sa nevolali odjakživa Slováci, v minulosti sa volali Sloveni, prečo to mám stále opakovať???Už som to napísal v jednom z predchádzajúcich príspevkov.
Možná to bylo i tak, že po rozpadu Velké Moravy, když se nitranští Slované dostali do pod vládu Uhrů, podlehli novým pánům, ztratili své povědomí a přijali jméno Uhrů.
A až posléze, když jsi začali uvědomovat, že jsou jiní, nežli Maďaři, přivlastnili jsi staré rodové jméno.
Ach jaj. A prečo by akože Tí Slováci nevnímali, že sú iní než Maďari už na začiatku????Maďarčina bola rovnako cudzí jazyk pri vzniku Uhorska ako pred jeho koncom. Dokonca ešte cudzejší. Pretože neskôr prijala do seba mnoho slovenských slov.Maďari sem prišli ako cudzie etnikum nielen jazykovo, ale aj spôsobom života, svojou kultúrou, atď...Nehovoriac o tom, že s tým "podľahnutím" novým "pánom" to nebolo také ružové ,ako si to Maďari radi predstavujú. Archeológovia hovoria o tom, že Maďari založili prvé osady na sever od Dunaja, až v 20. rokoch 10. storočia. A celé Uhorko ovládli až na konci 10. storočia. Mnohí slovenskí veľmoži s nimi spolupracovali. Neprišlo k vybitiu obyvateľstva, ani k ničomu podobnému. Fantazírujete...
A neexistují na světě etnicity, které jsou nimi jen proto, že to neustále křičí do světa. Někdo tu psal o Balkáně, a takováto ideologie patří právě tam. Když nejde vytvořit etnikum jinak, tak se hodí i 5000 eurové pokuty za špatné použití spisovní slovenštiny, no kam to jinam patří?
Nuž, bez toho "kričania do sveta" ťažko niekoho presvedčíte o existencii osobitného etnika.
Aještě jednu zajímavost: z 52 zakládajících členů Matice slovenské bylo 33 členů, kteří byli nebo působili na bývalém území Moravského knížetství, na Záhorí. Může se to dát ve spojitost s tím, že jako pozůstatek moravských Slováků, odtržených od Moravy, cítili stále své povědomí, tak jako v té době jejich sousedé Slováci na Moravském Slovácku. A Záhoráci, pro obrázek, tvoří jen 3% z dnešní populace Slovenska. Kde byli téhdy všichni ti praví Slováci, Nitrané, a jiní, když Matici zakládalo, na poměr počtu obyvatel, 52 krát víc lidí na Záhorí než jinde na Slovensku. Kdyby to bylo 1,5 krát víc, není na tom nic neobvyklého, ale 52 krát víc?
Spôsob vašich úvah je neuveriteľný. Naozaj. Jasná otázka: Prečo tí 33 členovia Matice Slovenskej z územia "moravského kniežatstva" zakladali Maticu Slovenskú a nie Maticu Moravskú???Až si na to odpoviete, zistíte, kde robíte chybu...