Já si myslím, že těch 14 pokřtěných byla doména později nazvaná Slavníkovská. Taky jsou tam kostely bavorské, u Přemyslovců spíše rotundy byzantské - s vlivem Svatopluka logicky. Ač na Moravě jsou taky převážně kostely bavorské, ale před CM misií Taky jsem přesvědčen, že ten křest převážně držel, a problém střetu pohanství a křesťanství tam byl jen u Zličana v Kouřimi. U Slavníkovců máme vykopáno jen málo hradišť, těch 14 by se našlo třeba na G Earth.Katerina píše:Já si tedy dovolím přidat - ač jsem časově vzdálená, ale jak všechno souvisí se vším - musím i tato období znát a dost mě zajímá - viz. ti Milčané .
jInak přiznám se, že Fraganeo - mě také uhodilo do očí a napadlo mě totéž co Ježka - s Prahou bych to klidně ztotožnila - ostatně - na tom polském webu to tak i překládají Pražanie -
KLube se taková hypotéza - jen pro zamyšlení - Geograf vlastně uvádí čechy a MOravany 2x:
Jednou jako Beheimere - polsky Czesi - přisoudí jim 15 hradů - a Ježek uvádí v možnou souvislost onen křest 14 knížat v Řezně -
a pak Fraganeo- neboli Pražané - s 30 hrady. Skoro by se chtělo umístit těch 30 hradů do české kotliny kolem Řípu - v podstatě v hranicích budoucího prvního českého státu - zatímco těch 15 českých hradů by skoro ukazovalo na onen zbytek - Žemlička zmiňuje později připojená území v prvních obdobích - jenže to se na to musím do něj podívat - nemohla by to být ta část, kterou Žemlička přisoudil jednu dobu (samozřejmě mnohem později) Děpolticům - že se tam pokoušeli o jakési udělné knížectví - v Čechách ???
Geograf Bavorský a slovanské kmeny
Moderátor: Ježek
-
- Král
- Been thanked: 2 times
Re: Geograf Bavorský a slovanské kmeny
-
- Král
- Been thanked: 2 times
Žemlička začal uznávat titul kníže pro každého šéfa kmene uvnitř domény. Václav, Boleslav, Vratislav byli knížaty současně rodem, nikoliv stolcem. Žádný problém s 14ti knížaty v době předchozí generace. Integrace na jednoho knížete je věc 995.Ježek píše:Jenže tady je v nepoměru počet hradů u toho "Pražska" s počtem hradů Čechů - těžko může být v centru 2x více opevněných míst, aniž by zdejší vládci neovládali zbytek Čech - v té době je křtěno 14 knížat, nikoli jeden nebo dva.KOMOŃ píše:Ten počet co tu uvádíte v okolí Prahy, by jakž, takž splnit šel ale o nějaké jednotnosti asi nemůže být řeč.Spíš naopak.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 133 times
- Been thanked: 34 times
I když je to málo pravděpodobné, ve dvojích Moravanech může být zaznamenán jejich územní a hospodářský (vznik nových hradišť) - stejně tak ale druzí Moravané mohou být obyvatelé budoucího Pribinova knížectví, které bylo později ovládnuto Velkou Moravou.
A nebo to může být etnikum na Balkáně, žijící u druhé řeky Moravy.
A nebo to může být etnikum na Balkáně, žijící u druhé řeky Moravy.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 54 Odpovědi
- 4069 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Simplex
-
- 235 Odpovědi