http://books.google.com/books?id=UNozAA ... ex&f=false
většinou se vztahoval k Pasovu a biskupovi samotnému, ale moc moudra mi to nepřineslo.

Moderátor: elizabeth
kolem Falkensteina nad RannouViola píše:Jaké území?elizabeth píše:Jenže komu vlastně kolem 1230, kdy vymřeli, patřilo tohle území, prý to nebyl rakouský vévoda...?
V případě Kalhocha z Falkensteina si podle těch listin stejně myslím, že to bylo se značnou pomocí pasovského biskupství.elizabeth píše:1. Když tak řešíme ty otázky těch rakouských ministeriálů, kdo z nich měl ještě vlastní klášter kromě Falkensteinů?
Třeba pasovskému biskupství.elizabeth píše:2. Kdysi jsem zase koketovala s myšlenkou, že pokud mohla bavorská léna Kirchbergů spadnout na bavorského vévodu, proč by nemohla ta hornorakouská spadnout s vymřením mužských potomků, pokud je teda vlastnili (quod non erat demonstrandum) spadnout na příslušného vévodu. Jenže komu vlastně kolem 1230, kdy vymřeli, patřilo tohle území, prý to nebyl rakouský vévoda...?
Ráda bych položila dotaz k výše uvedenému: Jak víme jedná se o UBLOE I. č. CCIII. (203), s. 581). Tento regest jsem nakonec přeložila jako: „Budiž známo věřícím v Krista, že Oldřich z Pollenheimu odevzdal na oltář Sv. Mikuláše do Lenie s dětmi svými k úroku V. denárů za spásu své duše. V této věci svědky jsou Chaldehous, sudí z Falkensteina,...“ - Notum fit christi fidelibus, quod Odalricus de pollenheim tradidit super aram S. Nycolai Leniam cum liberis suis ad censum (censeo) V. denarorum pro remedio anime sue. Huius rei testes sunt Chaldehous iudex de Valchenstein,... (etc).elizabeth píše:Tak listinu jsem skutečně našla zde, str.709 po stažení pdf, vypadá to spíše na regest "Notum fit christi fidelibus, quod Odalricus de pollenheim tradidit super aram S. Nycolai Leniam cum liberis suis ad censum V. denarorum pro remedio anime sue. Huius rei testes sunt Chaldehous iudex de Valchenstein,... (etc)"elizabeth píše:Urození (pánové) z Falkensteina vykonávali podle Strnadta hraběcí práva nad svou držbou (odkaz Land im Norden, s. 20), podle Pfeffera vlastnili hrabství mezi Rannou a Kleiner Mühl. Strnadt poukazuje mezi ostatním na onoho Chaldehouse, "iudex de Valchestein" (soudce/sudí z Falkensteina) okolo 1180, ministeriála urozených (Falkensteinů), který působil na hradě Falkenstein jako hraběcí nižší soudce(UBLOE I. č. 203, s.581)
Přibližně toto:
"Na vědomost dáváme věrným v Kristu, že Odalricus de Pollenheim odevzdával kromě toho oltář Sv. Mikuláše Lenia s dětmi svými k majetku/bohatství/jmění(přiznanému při odhadu) V. denárů za spásu své duše. V této věci svědky jsou Chaldehous, sudí z Falkensteina,..."
Já věděla, že Ty nezklameš. Před nějakou dobou jsme se bavili, zda Falkensteinové (ministeriálové, ať jsem přesná) nedrželi úřad sudího pro pasovské biskupství. Nedrželi... A až najdu ten odkaz, který rod to byl, přidám ho sem...Laurentius píše:Já myslím, že by se mohlo jednat o dar pro augustiniánský klášter sv. Mikuláše přímo v Pasově. A opět tu vystupují příslušníci rodů, které jsou vázané spíš na pasovské biskupství. Ve 13. století bych je označil už za ministeriální. Nevidím tam žádnou spojitost s nějakým hraběcím rodem.
Souhlasím. Vůbec si myslím, že ty přechody od Sulzbachů na Griessbachy a Kirchberg-Falkensteiny (ač Hirschberg je Kirchbergu dosti podobný), kteří měli být dle Bayerische Historischer Atlas jejich místodržiteli (Untervogte) a na nichž staví další věci, jsou příliš překombinovaný. B. H. Atlas také píše, že ten přechod na Kirchberg-Falkensteiny lze doložit mnoha listinami. Já však našla a doložila (Laurentius píše:V článku asi pro nás žádná důležitá informace není. Myslím, že se tu píše o bavorském rodě hrabat z Falkensteinu (z údolí Innu). To by se muselo najít nějaké spojení mezi tímto rodem a hradem Falkenstein v Horním Rakousku (kromě názvu).
Mocný hrabě Gebhard III. ze Sulzbachu zemřel 28. října 1188 a hlavním dědicem byl Gerhard z Hirschbergu z dalšího bavorského rodu. Byl manželem jedné z jeho dcer. Gebhard ze Sulzbachu byl fojtem i kapituly v Řezně a kláštera Niedermünster.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot, OWLer a 1 host