Při revizi Dionýzia s letopočtem, lze uvažovat o roce 5 před Kristem na podzim. Konjunkce Saturna, Jupitera a Marsu byla podle Grygara 12. 9. Nic jiného se v hvězdařině nestalo. To byl Augustus? Nenosím je v hlavě, ty římské pacholky. Ale v bibli se mluví o sčítání, které nařídil, tak si to byl on.elizabeth píše:slavicekvac píše:S ohledem na kvalifikaci některých účastníků bych rád otevřel diskusi na téma biblických událostí a historie Egypta.
Časové a místní souslednosti bible a Egyptských dějin:
del
7) Egyptský exil nazaretské rodiny.
Vztah Egypt a Gaza historicky?
del
7) vypadá na počátek tisíciletí - takže už Egypt ovládnutý Římem a Augustem (chci říci Gaiem Octaviem... )
Bible a Egypt
-
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
Re: Bible a Egypt
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Re: Chetitský král
Ramesse II. (nebo teda v řeckém přepisu Ramses II.) asi ne, spíš některý z jeho nástupců, možná Merenptah, Sethi II. nebo některý z jemenovců Ramessů III.-VII.(asi se to správně píše se 2 s, aspoň tak odhaduji z rodného jména )slavicekvac píše:Josef Egyptský za Hyksosů je pravděpodobný. Logicky to vykládá i zlom v pozici Hebreů po nástupu jiné, egyptské dynastie, zřejmě Tutmos I. A konce vztahu za nejspíš Ramese II. Má někdo povědomí o slanosti jeho mumie? Podle bible se zřejmě v moři utopil i farao. Ač v Ex 14, 28 zmíněn není.
28Vody se vrátily, přikryly vozy i jízdu celého faraónova vojska, které vešlo za Izraelci do moře. Nezůstal z nich ani jediný.
Nepřímo to je před tím:
17Já zatvrdím srdce Egypťanů, takže půjdou za nimi. Oslavím se na faraónovi a na všem jeho vojsku, na jeho vozech i jízdě.
18Egypťané poznají, že já jsem Hospodin, až budu oslaven tím , co učiním s faraónem, s jeho vozy a jízdou.“
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Ano, to byl Octavian Augustus ( neboli rodným jménem Gaius Octavius). Když nepočítám triumvirát Marcus Antonius, Lepidus, Octavius, tak vládl Římu od Caesarova zavraždění (o březnových Idách roku 44 př Kr - 15. března)až do své smrti roku 14 po Kr.slavicekvac píše:Při revizi Dionýzia s letopočtem, lze uvažovat o roce 5 před Kristem na podzim. Konjunkce Saturna, Jupitera a Marsu byla podle Grygara 12. 9. Nic jiného se v hvězdařině nestalo. To byl Augustus? Nenosím je v hlavě, ty římské pacholky. Ale v bibli se mluví o sčítání, které nařídil, tak si to byl on.elizabeth píše:7) vypadá na počátek tisíciletí - takže už Egypt ovládnutý Římem a Augustem (chci říci Gaiem Octaviem... )slavicekvac píše:S ohledem na kvalifikaci některých účastníků bych rád otevřel diskusi na téma biblických událostí a historie Egypta.
Časové a místní souslednosti bible a Egyptských dějin:
del
7) Egyptský exil nazaretské rodiny.
Vztah Egypt a Gaza historicky?
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
-
- Vévoda
Verzi Sethi II jsem taky někde četl, ale nevím kde. Bral jsem to povrchně a doháním Zmínku o slané mumii jsem taky někde chytil, nevím kde. Výrazně slanější, než jiné.elizabeth píše:Ramesse II. (nebo teda v řeckém přepisu Ramses II.) asi ne, spíš některý z jeho nástupců, možná Merenptah, Sethi II. nebo některý z jemenovců Ramessů III.-VII.(asi se to správně píše se 2 s, aspoň tak odhaduji z rodného jména )slavicekvac píše:Josef Egyptský za Hyksosů je pravděpodobný. Logicky to vykládá i zlom v pozici Hebreů po nástupu jiné, egyptské dynastie, zřejmě Tutmos I. A konce vztahu za nejspíš Ramese II. Má někdo povědomí o slanosti jeho mumie? Podle bible se zřejmě v moři utopil i farao. Ač v Ex 14, 28 zmíněn není.
28Vody se vrátily, přikryly vozy i jízdu celého faraónova vojska, které vešlo za Izraelci do moře. Nezůstal z nich ani jediný.
Nepřímo to je před tím:
17Já zatvrdím srdce Egypťanů, takže půjdou za nimi. Oslavím se na faraónovi a na všem jeho vojsku, na jeho vozech i jízdě.
18Egypťané poznají, že já jsem Hospodin, až budu oslaven tím , co učiním s faraónem, s jeho vozy a jízdou.“
ke Gaze a Filištínům
Česky je to ještě lepší.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fili%C5%A1t%C3%ADni
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fili%C5%A1t%C3%ADni
Všechno je jinak.
Poznávej cesty Páně.
Poznávej cesty Páně.
ad 2) a ad 4)slavicekvac píše: 28Vody se vrátily, přikryly vozy i jízdu celého faraónova vojska, které vešlo za Izraelci do moře. Nezůstal z nich ani jediný.
Dnes : http://www.novinky.cz/veda-skoly/212127 ... -more.html
Všechno je jinak.
Poznávej cesty Páně.
Poznávej cesty Páně.
-
- Vévoda
Díky, je to přesně to co jsem si vždy myslel. Názor, že to bylo u Tanis jezera a šlo o Rákosové moře jsem slyšel už na fakultě KTF UK.duli píše:ad 2) a ad 4)slavicekvac píše: 28Vody se vrátily, přikryly vozy i jízdu celého faraónova vojska, které vešlo za Izraelci do moře. Nezůstal z nich ani jediný.
Dnes : http://www.novinky.cz/veda-skoly/212127 ... -more.html
Dokonce se citovaly příklady chamsinu ze Sahary, které to způsobily i v naší době, vždy s různou intenzitou. U zázraků, jako je přechod moře, Jordánu ( sesuvy půdy ) a podobně - není problém najít přirozené vysvětlení. Co je zcela zásadní je tzv. znamení: je to právě teď a tady, když je to třeba !
Jsem rád, že se s exodem přes moře zase někdo zabývá.
Je myslitelný Ramese II jako utonulý farao za exodu? A Josef Egyptský za Hyksosů?
-
- Vévoda
nevím která "historie". Salinita mumie Ramesse II byla zajímavá pro antropology od začátku. U mumigikace se ovšem dá těžko soudit na to, zda se nalokal slané vody, nebo to byl sanytr navíc verze Rákosové moře je celkem bez chuti. Bez soli, aspoň ne příliš. Žádné Mrtvé moře.thovtt píše:Historie nám vylučuje utonutí faraona na základě průzkumu jeho mumie.
Napiš zdroje o tvé " historii", ať to není jen tvrzení. Ale nemusel to být Ramesse II. A skutečně tam nemusel zahynout farao, mohl to být některý z jeho vojevůdců, který nosil stejnou čelenku s hadem.
Viděl jsem před lety dokumentární film,kde nad dochovanou mumií faraona byl vysloven tento závěr.Ty však bereš Bibli za bernou minci,takže z principu jiný důkaz stejně nepříjmeš.
-
- Vévoda
Ale kdeže, jak vidíš, tak i spekuluji o jiné osobě. Tohle není nic, co by mělo nějak zásadní vliv na bibli a její chápání jako knihy náboženské. Zkus si přečíst encykliku Pia XII Divino afflante spiritu. Pak uvidíš, kde mají katolíci meze v bádání o bibli Prakticky žádné. Velmi platí věta jana Pavla II. : věda a víra nejsou v protikladu. Pravda není proti pravdě. Obě potřebují pravdivé otázky a odpovědi.thovtt píše:Viděl jsem před lety dokumentární film,kde nad dochovanou mumií faraona byl vysloven tento závěr.Ty však bereš Bibli za bernou minci,takže z principu jiný důkaz stejně nepříjmeš.
Taky proto jsem toto téma sem přinesl.
Takových věcí je v bibli víc. Třeba už jen žebro Adamovo, etc. Mnohdy jsou to obtíže překladů, bible je dnes vlastně neoriginální text od počátku ( první určitě nebyl řecky, latinsky, ani koneckonců aramejsky), pořád je co objevovat i v této oblasti. Nehledě k biblické tradici - než se zapsalo se vyprávělo. Ale to vše máme akceptovat a vysvětlovat pravdivě bez zábran. Pius XII. Hezké ale je, jak nové obejvy potvrzují stabilitu textu - Kumrán bibli nevyvrátil, ale upevnil.
Dneska mají zábrany s Písmem spíš evangelikální církve, než katolíci. protože trvají ve zjištění otců zakladatelů dost silně. A nijak se jich tím nechci dotknout, Je to prostě můj dojem z ekumenických setkání. Ono stále číst jen Kralickou bibli je i věcný i jazykový i teologický problém skoro na každém kroku. A mám tu bibli velmi rád, asi jako Ant. Dvořák, když psal biblické písně
Tak bych prosil citaci toho filmu a odkazy na zjištění o Ramesse II. a jeho salinitě, či nikoliv Tady si necitované věci připouštíme jako spekulace a hypotézy. Kterých se já dopouštím taky, ale taky to tak nazývám.