Kateøina_z_Landštejna píše:Jiříku, ale jak se zjistilo, že vůbec něco někomu diktovala?...
Nevím, ale: "
...francouzská národní hrdinka nadiktovala 23. března 1430 v Sully svému zpovědníkovi výhružný list, adresovaný husitům." (
Čornej, Velké dějiny V., vydalo: Paseka, Praha 2000, str. 493) Ale to pro tebe, jak tě znám, nebude asi ten pravý, relevantní zdroj...
Kateøina_z_Landštejna píše:...Víš, já jsem k takovýmhle dopisů hodně skeptická - mohl jej napsat kdokoli kdykoli, protože se mu to zrovna hodilo...
... a třeba až po její smrti a antidatovat ho. Jó, i to je možné. Protože se zabývám historií, jsem taky skeptik, víme...
Kateøina_z_Landštejna píše:...A jsem si skoro 100% jistá, že o existenci nějakých husitů neměla ani potuchy...
No, nechtěl bych ti brát tuto tvoji neotřesitelnou "jistotu", ale tys nikdy neslyšela o masivní antihusitské agitaci v zahraničí mimo území Čech (a Moravy)? A víš, kdo byl cílovou skupinou těchto hysterických kampaní? Prostý lid přece ...
Jsou k tomu nějaké na netu dostupné prameny?
Net používám v některých historických souvislostech velice obezřetně. Jsem k němu skeptický. No, myslím, že bys třeba mohla nakouknout
sem a zkonzultovat to s johankou.1412. ...
Mne to téma tolik netankuje, pouze z duše nemám rád vyslovování "kategorických" soudů. O čemkoli a zejména na netu...