Na nositele tohoto neobvyklého jména a zdejší diskuzi jsem si vzpomněl okamžitě, když jsem na jihozápadní Moravě narazil na lokalitu jménem Sumrakov. Obec s patrně jedinečným toponymem se od roku 1960 stala součástí okresu Jindřichův Hradec a tehdejšího Jihočeského kraje. Kdysi mě překvapilo, že se Sumrakem vůbec nezabýval Stanislav Vohryzek ve své studii o pánech z Hrádku-Říše, zvláště když ho kastelologická literatura spojuje hned s několika Týnci.
Vohryzek Stanislav: Páni z Hrádku, Říše, Holoubka, JM 2013
Vohryzek Stanislav: Založení kláštera v Nové Říši a otázka zakladatelských práv k němu do válek husitských, ČMM 2015
Zvmprach de Tynch a příbuzná problematika
Moderátor: elizabeth
- Viola
- Královna
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Re: Zvmprach de Tynch a příbuzná problematika
A o který Týnec tedy jde? Víme to? Z jedné diplomky o šlechtě na Břeclavsku

- Ježek
- Král
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 7 times
Zcela jistě Týnec u Břeclavi.
Vítkovci, resp. páni z Hradce drží po značnou část 13. století Bánov a Luckou provincii ...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Jak píše Ježek,
mysel jsem šlechtice nosícího tajemné osobní jméno (Sumrak), který se připletl k založení kláštera cisterciaček v Pohledu a patrně byl spřízněn s některou z jeho zakladatelek. Myslím, že téměř jistě nepatřil k Vítkovcům, ale spíše k rodu z Říše (Holoubka) a byl pravděpodobně spojen s Týncem na Břeclavsku.
Ve starší literatuře bývá z neznámého důvodu spojován i s jinými Týnci, např. Encyklopedie českých tvrzí (I., s. 216) spojila Sumraka s Hrochovým Týncem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.