Michal píše:No Konradin na tom byl podstatně hůř, ten byl vmanipulován do "mezinárodní" tahanice v pro něj cizí zemi, i když měl na ni třeba nárok a to bylo vážnější, i když si asi nikdo nemyslel, že by z ním ten Karel zametl takovým způsobem.
Nečekal, protože jinak by ho tam spousta těch německých knížat nenechala jít samotného, spoléhaje na jeho ghibellinské přívržence.
Přemyslovi o život nešlo, Václav by si přece nenechal zabít jediného dědice, že jo?
Jo nevím kterého Štěpána myslíš? Ten pátý uherský měl s Přemyslem skóre tak 0:5.
Proto jsem říkala, že jen ve věku. Tím Štěpánem jsem myslela někoho, kdo ho opravdu neměl rád. Třeba Rudolf Habsburský byl na nějaké nemítí a mítí rád příliš pragmatický. Nechtěla jsem v tom zdůrazňovat vojenské schopnosti nebo neschopnosti. Karel z Anjou je totiž nepochybně na rozdíl od Štěpána měl.
Možná i proto s ním pak Karel tak naložil, aby prostě uzmemnil celou opozicí vůči sobě razantním způsobem, navíc Konradin byl v klatbě. Ale taky šlo o mnoho víc, Konradinův původ byl jeho prokletím, hodně lidí si muselo jeho smrt přát.
Ale neuzemnil. Viz listy ghibellinů Fridrichovi Wettinskému ( asi jim jeden mrtvej kluk nesačil
) A pak ony již zmiňované Sicilské nešpory v tématu Konradin. Přát si smrt děcka, který píše básničky? Ví sice Bůh, co z něj mohlo vyrůst, ale Kliment IV. má na tom s tou klatbou taky svůj (lví) podíl
. Vždyť jsem říkala, že se k tomu nedokážu vyjádřit bez emocí. Ten strach z těch Štaufů asi musel být veliký, když kvůli němu popravují skoro děti.