Musím se vám pochlubit s čerstvou zkušeností z Litomyšle. V zámku jsou dvě trasy, jedna z nich je ale věnovaná hračkám,což mě moc nebere. Vstupenka stojí 120,- Kč, což mi nepřijde hodně vzhledem k tomu, že jde o památk Unesco, nicméně... Trasa mi nepřijde nijak úžasná, tedy kromě starého zámeckého divadla, v němž prohlídka začíná. Slečna průvodkyně ovšem byla dost mimo, v podstatě jediné, o čem něco věděla, bylo to, jak probíhají na zámku svatby a jak jsou nevěsty vystresované a protivné.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
O historii jsme se nedozvěděli v podstatě nic kloudného, pletla páté přes deváté, jména majitelů apod. Třeba si pamatuji, že nám několikrát zopakovala, že poslední majitelkou byla Polyxena z Pernštejna, neteř Vratislava, která ale byla zřejmě pěkná mrcha, protože Litomyšl odkázala Trautmansdorfům, a ne dalším Pernštejnům. Tou Polyxenou byla ovšem Frebonie, Vratislavova vnučka, Polyxena byla pochopitelně Vratislavova dcera... Slečna se snažila nám podat zasvěcený výklad zejména co se týče dobrých, resp. špatných vztahů šlechty k místnímu obyvatelstvu, což několikrát ochotně vysvětlila dvěma návštěvnicím, které opravdu nepochopily, že slečna vůbec neví, která bije.
Kde se v Litomyšli vzali Pernštejnové, o jak významný rod šlo, to jsme se nedozvěděli, zato jsme čtyřikrát slyšeli, že Vratislav se stal českým kancléřem (tedy kancléřem českého státu), jímž ho jmenoval panovník, a proto že byl ten rod tak významný. Nejlepší hláška dne: na otázku, kde ten Vratislav sídlil, když byl tím kancléřem, odpověděla, že toho měl hodně a mohl sídlit, kde chtěl.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
(Doslova, opravdu neřekla, že měl hodně majetku nebo sídel, ale měl TOHO hodně.) Jo a víte, proč bývá na zámcích několik sekretářů? No přeci proto, že mají tajné schránky.
Suma sumárum prohlídka trvala 45 minut, z toho 10 minut byl puštěn film, 10 minut mluvila o svatbách a to bylo asi tak vše. V porovnání s Karlovou Korunou naprosto nesrovnatelné...