Václav IV. - oběť výchovy svého otce, císaře Karla IV.
Moderátor: Katerina
- Ježek
- Král
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 45 times
Re: Václav IV. - oběť výchovy svého otce, císaře Karla IV.
I další čeští králové byli posléze německými králi - Albrecht a později Habsburkové.
Neviděl bych zas tak velký zlom v česko-říšských vztazích k roku 1400. Spíš bych se zaměřil na neuplatnění kurfiřtského hlasu Vladislavem II.
Neviděl bych zas tak velký zlom v česko-říšských vztazích k roku 1400. Spíš bych se zaměřil na neuplatnění kurfiřtského hlasu Vladislavem II.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Rytíř
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
To je pravda, moc si to Češi nepřipouštějí, ale i jejich habsburští králové byli zároveň římskými císaři. Jenže to nebyli národní králové a vládli v podunajském soustátí, kde z římského titulu - tehdy stejně již bez praktické fungující výkonné moci v říši - těžil pouze náš oblíbený rod...Ježek píše:I další čeští králové byli posléze německými králi - Albrecht a později Habsburkové.
Máš tuším na mysli krále Vladislava II. Jegellonského, že? Já jen že když někdo řekne "Vladislav II.", tak se mi ihned vybaví náš druhý přemyslovský král a hrdina od Milána.Ježek píše:
https://www.youtube.com/watch?v=A3sBZ5Nr4hc "Look, I don't care about your politics."
- Ježek
- Král
Ano, číslování podle králů. Ten první ještě nebyl kurfiřtem a kdyby byl, bylo by jasné, pro koho by hlasovalNapo_Leon píše:Máš tuším na mysli krále Vladislava II. Jegellonského, že? Já jen že když někdo řekne "Vladislav II.", tak se mi ihned vybaví náš druhý přemyslovský král a hrdina od Milána.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Rytíř
Jasný, pro Barbarossu
Pokud jde o tvou otázku, tak Vladislav II. byl vskutku nevýrazný král, který přijal daný stav, to jest Friedricha III. na trůnu (vládl od roku 1440 do roku 1493) a jeho syna Maxmiliána I. jako dopředu určeného a jediného možného uchazeče o trůn. Mimo to je známo, že když se roku 1486 konala volba, nebyl český král ostatními kurfiřty k volbě ani přizván, neboť postavení českého krále v říši bylo za Vladislavovy vlády slabé a otřesené.
Pokud jde o tvou otázku, tak Vladislav II. byl vskutku nevýrazný král, který přijal daný stav, to jest Friedricha III. na trůnu (vládl od roku 1440 do roku 1493) a jeho syna Maxmiliána I. jako dopředu určeného a jediného možného uchazeče o trůn. Mimo to je známo, že když se roku 1486 konala volba, nebyl český král ostatními kurfiřty k volbě ani přizván, neboť postavení českého krále v říši bylo za Vladislavovy vlády slabé a otřesené.
https://www.youtube.com/watch?v=A3sBZ5Nr4hc "Look, I don't care about your politics."
-
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
Dnes na radiu Leonardo velmi pěkný rozhovor s prof. Ivanem Hlaváčkem. Velmi objekzivní, s novými poznatky z archivů etc. Velmi mě zaujal například tím, že Václav psal tátovi už v 7 letech latinsky dopis. Takže měl výchovu docela tvrdou, rozmazlován byl taky, ale pracovat musel. Plynně mluvil latinsky, německy, česky. Možná francouzsky, italsky - nepotvrzeno. Zřejmě se to dá na podcastu rádia sehnat.
- Zany
- Vévoda
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Tak to bylo v pořadu Vstupte, tento konkrétní díl zde, jinak v archivu je ke stažení hodně dalších dílů se známými historiky - zde - 24.1. byl například díl s prof. Šmahelem
-
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
-
- Rytíř
L. Bobková je moc hodná paní, dělal jsem u ní zkoušku z českých dějin středověku. Dala mi za jedna, a to i přesto, že jsem si nemohl vzpomenout na jeden ze čtyř pražských artikulů (ten o trestání smrtelných hříchů). Moc hodná paní, až toho někteří studenti zneužívají a ruší její výklady a přednášky. Ale to tak většinou bývá, když se do ročníků dostanou i buzeranti, co tam jdou jen na pár měsíců, aby nemuseli na Úřad práce. Jejím oblíbencem je Václav IV., ale to není nic překvapivého. Dodnes vzpomínám na její tezi, že o Václavovi IV. neexistuje žádný dobový pramen ani kronika, která by nebyla proti Václavovi z nějakých důvodů zaujatá, takže se nám skutečný obraz Václava IV. ztrácí a je těžké jej spravedlivě rekonstruovat.
Přesně tak. Už aby se toho zhostil nějaký zapálený historik a pokusil se opravit už tak dost pošramocenou pověst Václava IV.Napo_Leon píše:Dodnes vzpomínám na její tezi, že o Václavovi IV. neexistuje žádný dobový pramen ani kronika, která by nebyla proti Václavovi z nějakých důvodů zaujatá...
Bez piva to není ono.
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Listina z 11. 6. 1397
Nemohl by mi někdo pomoci najít originál listiny z 11. června 1397, což je List krále Václava IV., kterým schvaluje zavraždění čtyř rádců na Karlštejně jako údajných zrádců? Děkuju.
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
- Ježek
- Král
Re: Listina z 11. 6. 1397
Potřebuješ vzhled nebo text? Tady to neni: http://147.231.53.91/src/index.php?s=v&cat=3&bookid=82" onclick="window.open(this.href);return false; ?elizabeth píše:Nemohl by mi někdo pomoci najít originál listiny z 11. června 1397, což je List krále Václava IV., kterým schvaluje zavraždění čtyř rádců na Karlštejně jako údajných zrádců? Děkuju.
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Re: Listina z 11. 6. 1397
Jen text. Děkuju, jdu to tam hledat. Nějak jsem si neuvědomila, že CDM neobsahují jen moravský listiny...Ježek píše:Potřebuješ vzhled nebo text? Tady to neni: http://147.231.53.91/src/index.php?s=v&cat=3&bookid=82" onclick="window.open(this.href);return false; ?elizabeth píše:Nemohl by mi někdo pomoci najít originál listiny z 11. června 1397, což je List krále Václava IV., kterým schvaluje zavraždění čtyř rádců na Karlštejně jako údajných zrádců? Děkuju.
Tak je tam jenom regest s odkazem na edici a info, že originál je v Řezně.
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
- Ježek
- Král
Komorní důchod za krále Václava IV.
Příjmy českého krále po roce 1400
Rostislav NOVÝ, Komorní důchod za krále Václava IV, in: Historia docet. Sborník prací k poctě šedesátých narozenin prof. PhDr. Ivana HlaváčkaNemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ježek
- Král
Richard Král: Václav IV. jako moravský markrabě, magisterská diplomová práce
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 5818 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mmac
-
- 24 Odpovědi