Listina je tady na monasteriu:Laurentius píše:Teď dotaz. Kde je ta listina z Neuburgu 1274 s tím „Zabissius Castellanus im Valchenstain“? Nemůžu ji najít. Podle poznámek se v listině neuvádí žádní milites a nižší šlechta. Podle mě se tak může jednat přímo o Záviše z Falkenštejna. Snad by vzhledem k jeho postavení mohl zastávat úřad kastelána pro pasovského biskupa nebo Přemysla Otakara II.
http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/DE-B ... urg%201274
Ale chybí tam ještě fulltext, který je zde v edici Monumenta Boica 29, s. 515 č. CXIX. Své názory k ní a její překlad ráda pošlu všem zájemcům sz nebo e-mailem, už si to svý duševní vlastnictví musím trochu chránit...
Ale Siboto z Tannbergu, Siboto z Lonsdorfu (Siboto de Lonsdorf) a ten Konrád z Harthaimu (Cunradus de Harthaim), kteří jsou uvedeni ve sv. řadě, jsou ministeriálové pasovského biskupa...
Ohledně toho kastelánství na královském hradě jsem taky uvažovala (viz můj příspěvek zde:
), jenže nám k tomu chybí další důkazy, že ten hrad na někoho takového spad ( ), nemáme ani nepřímé...Druhá možnost je, že by byl Falkenstein nad Rannou hrad nějak připadlý koruně, nebo co já vím rakouskému vévodství, Bavorsku..., pak by to mohl být solidní úřad a nic bych proti tomu, že ho bude zastávat nejstarší z Vítkovců další generace neměla...