Nepochopená mohla být tak akorát od některých historikůacoma píše:Byla Eliška Přemyslovna panovačná hysterická semetrika nebo nepochopená zlomená žena?

Moderátoři: elizabeth, Ježek, Katerina
Nepochopená mohla být tak akorát od některých historikůacoma píše:Byla Eliška Přemyslovna panovačná hysterická semetrika nebo nepochopená zlomená žena?
To me zajimaPrzemysl de Nyestieyky píše:Nepochopená mohla být tak akorát od některých historikůacoma píše:Byla Eliška Přemyslovna panovačná hysterická semetrika nebo nepochopená zlomená žena?jinak to byla česká "johanka z arku".
Já jsem na ní měl zpočátku taky trochu zaujaté stanovisko. Nevím ani, jestli to bylo obecnou historiografií. Ale když jsem se trochu zaobíral právě počátkem onoho století, tak jsem musel stát na její straně. Ale taky bych měl přiznat, že jsem ovlivněn pro-lucemburskými kronikami včetně Zbraslavské...elizabeth píše:...Ale ta ceska Johanka z Arku...
Já takovýmto lidem nesmírně fandím, jelikož to mají v životě trochu těžší, než ti, co dokáží využít přiměřeného kalkulu. Někdy se bezhlavě vrhnou tam, odkud se špatně vrací, ale mají svojí čest, kdy radši něco ztratí, než aby se diplomaticky, byť na cílenou dobu, smířili třeba s nepřítelem.elizabeth píše:...na muj vkus se prilis nechala ovladat city a pocity, nekdy i na ukor zdraveho rozumu.
Przemysl de Nyestieyky píše:...Já takovýmto lidem nesmírně fandím, jelikož to mají v životě trochu těžší, než ti, co dokáží využít přiměřeného kalkulu. Někdy se bezhlavě vrhnou tam, odkud se špatně vrací, ale mají svojí čest, kdy radši něco ztratí, než aby se diplomaticky, byť na cílenou dobu, smířili třeba s nepřítelem.elizabeth píše:...na muj vkus se prilis nechala ovladat city a pocity, nekdy i na ukor zdraveho rozumu.
Vím o čem mluvím..., horší stránkou je ale to, že v afektu nebo v jiným emocionálním rozpoložení jejich dopad psychické nevyváženosti dopadá i na blízké z jejich okolí.
Vždyť kroniky mluví svorně - šlechta zištně krále popuzovala proti Elišce a to se jí povedlo velice dobře.acoma píše:...Jan z ni aspon zpocatku musel byt uplne hotovy, bylo mu prece 14. Jaktoze po par letech to bylo vsechno uplne jinak? Proc? Neda se prece predpokladat, ze by se vsechno proti ni najednou spiklo, musel byt nejaky duvod.....
Vzhledem k tomu, že po letech se nabažíme sebekrásnější ženské, a pokud je tato ještě navíc hysterická a panovačná, spadnou růžové brýle nebo klapky dost rychle. Rodové dispozice k hysterii a duševním chorobám nepochybně byly také, stačí si vzpomenout nejen Václava II., ale i oba Přemysly Otakary. Možná kdyby Alžběta Rejčka byla trochu starší a dovedla se přenést přes Eliščinu nenávistacoma píše:... Jan z ni aspon zpocatku musel byt uplne hotovy, bylo mu prece 14. Jaktoze po par letech to bylo vsechno uplne jinak? ...
elizabeth píše:...hysterická a panovačná...Rodové dispozice k hysterii a duševním chorobám nepochybně byly také...Možná kdyby Alžběta Rejčka byla trochu starší a dovedla se přenést přes Eliščinu nenávist ...
Ony se v podstate nerozkmortily, jelikoz se dle dostupnych informaci nemely rady jiz ihned po prichodu Alzbety Richenzy do Cech, aby se provdala za Vaclava II. jako dedicka Polska. Alzbeta byla mladinka, cca 12 roku, Elisce bylo jeste o 4 roky mene..VaclavAlzbetu sveril tete Gryfine ( manzelka Leska Cerneho, sestra Kunhuty Halicske) na Budyni, kde snad mlada dedicka Polska, ktera dopusud znala jen utrapy, zazila pry konecne stastna leta. Zda k setkani "Elisek" doslo hned v roce 1300, kdy Alzbeta prisla do Cech, nebo az po navratu z Budyne, nevim. Nevim ani zda Elisku Premyslovnu bolela ztrata matky natolik, ze Alzbetu, ktera ji mela nahradit matku, povazoval za vetrelkyni a nesnasela ji. Eliska, u niz matka ( ackoliv stredovek byl spis cas chuv) zrejme stala na piedestalu mela s macechou velky problem. Ja se domnivam, ze to bylo prave z tohoto duvodu. Bohuzel mi to nikdo jiz dnes asi ani nepotvrdi ani nevyvrati. A tady vidim tu zminovanou chybu Alzbety, ktera naprosto nekrestansky,( o nejakem kdo Te uhodi do tvare nastav mu druhou, nebo o kdo do tebe kamenem, ty do nej chlebem, tu nemuze byt rec) oplacela Elisce nenavist uplne stejne.Przemysl de Nyestieyky píše:elizabeth píše:...hysterická a panovačná...Rodové dispozice k hysterii a duševním chorobám nepochybně byly také...Možná kdyby Alžběta Rejčka byla trochu starší a dovedla se přenést přes Eliščinu nenávist ...No já se nestačím divit...Skoro to vyznívá, jakoby byla Eliška tak psycholabilní, že nepřetržitý úklad o její život byl pro její nebezpečnost v zájmu ochrany zdraví celého okolí.
Zkus mi tedy Elizz vysvětlit, (pokud jsem to už nestihnul přehlédnout nebo zapomenout), kdy se tyto dvě rivalky "rozkmotřili"
Tak to nevim, protoze Alzbeta tou dobou nebyla v Cechach, protoze utekla po smrti Rudolfa I. Habsburskeho k tchanu Albrechtovi a vubec do Rakouska. Jiste i ona se obavala o zivot. V dobe vlady Korutance zrejme jiz sidlila ve svych vennych mestech, a otevrela nektera z nich pro habsburske posadky. A porad si nemyslim, ze o zivot Elisce ukladal Jindrich Korutansky, ale jeho slicna manzelka Anna, Eliscina vlastni sestra...Przemysl de Nyestieyky píše:...
a především jaký postoj Richenza zastávala k Elišce v době jejího věznění a nenávisti ze strany Jindřicha Korytana.
Takže nejen že se mladá holka, ještě děcko, pořád musela bát o holý život, ještě musela ve vlastním domě snášet nenávist pro ni cizího člověka. Opravdu mu jí začíná být líto, protože vlastně nejbližší jí udělali už od mladí peklo ze života...elizabeth píše:...oplacela Elisce nenavist uplne stejne.
Její nevávist byla namířena mnohem více na Korytana, ale je pravdou, že ji nenáviděl jen on ale společně i s Annou...elizabeth píše:...nemyslim si, ze o zivot Elisce ukladal Jindrich Korutansky, ale jeho slicna manzelka Anna, Eliscina vlastni sestra...
Przemysl de Nyestieyky píše:Takže nejen že se mladá holka, ještě děcko, pořád musela bát o holý život, ještě musela ve vlastním domě snášet nenávist pro ni cizího člověka. Opravdu mu jí začíná být líto, protože vlastně nejbližší jí udělali už od mladí peklo ze života...elizabeth píše:...oplacela Elisce nenavist uplne stejne.![]()
To ale je problem spis neschopnosti Korutance. Vaclav II. ( nejprve za notne podpory Zavise) dal do kupy ceskou zemi, ktera byla po Braniborech pekne zdevastovana. Pak si prijde nekdo, kdo nema nizadne predpoklady takove zemi vladnout ( a ciste nahodou je manzelem nejstarsi z Premysloven), ale vladne ji. Tady Elisce Premyslovne rozumim. Ja ji, aby to bylo jasne, neodsuzuji. Dle me byla mozna hystericka a panovacna, ale nebyla zla. Porad me ale nikdo nepresvedcil, ze mrchou nebyla Anna, ale ze za provdanim a pokusem otravit Elisku stal Korutanec.Przemysl de Nyestieyky píše:Její nevávist byla namířena mnohem více na Korytana, ale je pravdou, že ji nenáviděl jen on ale společně i s Annou...elizabeth píše:...nemyslim si, ze o zivot Elisce ukladal Jindrich Korutansky, ale jeho slicna manzelka Anna, Eliscina vlastni sestra...
Anna byla zmije jedovatá (jak známe tento termín z pohádekelizabeth píše:Porad me ale nikdo nepresvedcil, ze mrchou nebyla Anna, ale ze za provdanim a pokusem otravit Elisku stal Korutanec.
elizabeth píše: Porovnejte, prosím, tyto dvě dámy a zhodnoťte je. [/b]
Ona také musela být neskutečně silnou ženou. Vždyť vzdorovala zániku jména svého rodu, celému svému okolí a musela čelit i svým nejbližším, můžeme-li tak nazvat ty, kteří ji obklopovali po tom, co přežila svoji nejbližší rodinu. Pak také jako matka vzdorovala za své děti...acoma píše:Jistě ne nadarmo byla Eliska Premyslovna zbraslavskym kronikarem charakterizovana jako "velmi silna zena" (fortissima mulier)...
Przemysl de Nyestieyky píše:acoma píše:Jistě ne nadarmo byla Eliska Premyslovna zbraslavskym kronikarem charakterizovana jako "velmi silna zena" (fortissima mulier)... Nebál bych se dokonce říci, že byla posledním přemyslovským bojovníkem, leč v ženské podobě. Což jí samozřejmě nijak neubírá zásluhy!
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů