acoma píše:Vaníček k r. 1276 - ...když se však na stranu Rudolfa postavil rod Schaumberků, z něhož pocházela matka obou dosud jinošských pánů z Rožmberka...
Teď jsem se v knize F. Kavky dočetla, že podle světského i kanonického práva (ovšem v první polovině 14. století; nevím, jestli se to od konce 13. st. zásadně změnilo) byly dívky považovány za dospělé ve
12 letech a hoši ve
14 letech. Což je trochu v rozporu s tím, co jsem našla ve své učebnici (tedy že záleželo na stavu a oblasti apod.). Kdybychom ale vzali tento fakt, tak určitě roku 1274 (podle Regest) byli Rožmberkovi "chlapci" pod poručnictvím, a tudíž nedospělí. Jak vyplývá z výše uvedené citace Acomy, ani v roce 1276 tomu nebylo jinak (na druhou stranu nevíme, z čeho Vaníček vycházel - zda opravdu našel listinu, podle které nebyli dospělí, nebo to prostě odvodil od jejich nízkého věku, který neměl nic společného s dospělostí).
Roku 1279 však Jindřich, starší z obou bratrů, vydává listinu sám, tedy bez poručnictví. Víme, že jeho otec Vok zemřel v červnu roku 1262. Do té doby ještě musel stihnout "oplodnit" svou ženu Hedviku, aby se mohl narodit druhý syn Vítek. Vok přitom zemřel ve Štýrsku a nezdá se mi pravědpodobné, že by za ním Hedvika jezdila. I kdyby, nejpozději se Vítek mohl narodit cca na konci roku 1262 (
teď trochu vařím z vody, protože nevím, kde se Hedvika po celou dobu nacházela 
). Jindřich se musel narodit dříve (
co víme o jejich dalších sourozencích?), datum sňatku také není známo (pravděpodobně se jedná o konec 50. let). Pokud tedy uvážíme nejzazší variantu, mohl se Vítek narodit koncem 1262 a Jindřich cca o rok dříve, tedy 1261.
Pokud bychom toto vzali za fakt, pak nám roku 1274 Jindřichovi je 13 let a Vítkovi 12. Potom by však roku 1276, který uvádí Vaníček, minimálně Jindřich byl "dospělý" - podle kanonického i světského práva.