Hrad Tolštejn
Moderátor: Zany
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Srovnání pùdorysù hradu Tolštejna
K oné rekonstrukci... myslím si, že vycházela především z půdorysu, který také do důsledku respektuje. A vzhledem k terénu, on to zas tak noblesní hrad ani nemohl být. Vnější hradby jsou celkem dobře zachovány, takže jejich pravděpodobná podoba je poměrně nesložitá. Ovšem způsob zakončení budov může být pouze hypotetický, v souladu s tím, jak se tenkrát stavělo.
Původní vartemberský hrad se rozkládal na vyvýšených skaliskách a logicky i rozsah budov nahoře se musel držet daného tvaru skal.
Půdorysy Tolštejna - zleva: Durdík (1999), Vojkovský (2003), Sedláček (1923)
Původní vartemberský hrad se rozkládal na vyvýšených skaliskách a logicky i rozsah budov nahoře se musel držet daného tvaru skal.
Půdorysy Tolštejna - zleva: Durdík (1999), Vojkovský (2003), Sedláček (1923)
- Zany
- Vévoda
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
To je klasický záběr z Hebera, datováno cca 1840. Tolštejn je ikonograficky náhodou pokrytý poměrně nadprůměrně, existují i fotky z doby před r. 1884 a to se dá říct o málokterém hradě.
Naopak jak tu Floriš požadoval nějaké pohledy ze 17. století, tak těch se zachovalo zatraceně málo, z hlavy mě napadají snad jen Willenbergovy veduty (Kunětická Hora, Švihov, Roupov a pár dalších)
Naopak jak tu Floriš požadoval nějaké pohledy ze 17. století, tak těch se zachovalo zatraceně málo, z hlavy mě napadají snad jen Willenbergovy veduty (Kunětická Hora, Švihov, Roupov a pár dalších)
Ten požadavek nebyl zase až tak bezhlavý. V té době ještě spousta hradů mívala nějaké využití, nebo jejich využívání skončilo víceméně nedávno, takže byla v nějakém poměrně zachovalém stadiu. Různá vyobrazení z 19. století už bývají silně přikrášlená a vyfantazírovaná působením romantistického pohledu na "starožitnosti", resp. pozvolným rozvojem turistického ruchu a věrohodnost šla kukat. Pokud by to kreslil Mácha, beru to za seriózní, protože ten nic moc nevymýšlel, ale spousta jiných - škoda slov. Stačí se podívat na ten drážďanský obrázek - to je jak v Roháčích nebo na Hochschwabu. To nemá s Lužickými horami nic společného - jak mám potom věřit obrazu zříceniny Tolštejna... Nepopírám, že jsem se mohl poněkud unáhlit a odsoudit "rekonstrukci" trochu ukvapeně.Zany píše:To je klasický záběr z Hebera, datováno cca 1840. Tolštejn je ikonograficky náhodou pokrytý poměrně nadprůměrně, existují i fotky z doby před r. 1884 a to se dá říct o málokterém hradě.
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 5655 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Laurentius
-