Tak jsem konečně viděl alespoň obsah knihy a byl jsem příjemně překvapen, takže se autorovi musím omluvit, ať už je uvnitř cokoli.
Tipy na zajímavé knihy
Moderátor: Ježek
- Ježek
- Král
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 45 times
Re: Tipy na zajímavé knihy
Už to mám doma, zatím jsem to jen prolistoval a vypadá to pěkně. Přečtu to asi do konce měsíce, první jsem přečetl Panoškovou (slabý) a chci ještě předtím tu autorovu disertaci.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Pán
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 47 times
Vzledem k tomu, že mám od autora všechno přečtený, tak nebudu překvapen a je zřejmý v čem s ním nesouhlasím. Snad jen u pánů z Polné i když tuším co vymyslel a moc tomu nevěřím. A protože mám rozečteno a rozepsáno nechám si to na pak. Docela mě překvapilo, jak málo času uplynulo mezi avízem a vlastním prodejem knihy.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 45 times
Dočetl jsem tu rigorozu neska. Do pasáží o románský architektuře moc nevidím. Jinak tam jsou občas zajímavý poznatky (všelchta nemusela držet vesnici, kde má sídlo), ale celkově dost vychází ze Žemličky (služebný vesnice), k rodopisu často Sedláček nebo Šimák, nezná nejnovější věci (Pauka z pánům ze Slivna, Tejčka k západočeským rodům). Otazný, jestli se vyšší a nižší šlechta diferenciuje až v polovině 13. století, jestli budování románských kostelů (byť horších) i nižší není spíš doklad dlouhodobý držby. Otazná je ta genealogie pánů z Kováně, asi bych to nespojoval s těma Čečkovicema.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Pán
---S těmi kostely to je složitý, protože málo kde proběhl solidní arch. výzkum a spíše se stále spoléháme na názory kunsthistoriků a když pak získáme dendrodata či proběhne výzkum, tak to může podstatně změnit situaci jako u Skviřína či Vroutku. A je otázkou nakolik tomu rozumí Sajbt nebo pouze opisuje názory jiných jako všichni ostatní, pokud vím, tak archeolog či kunsthistorik není, což mu jistě nelze zazlívat. Taky se mi zdá, že hodně vychází ze starších autorů a novou literaturu nemá načtenou a dost za pravdu dává i Edelovi. Ačkoli jeho hypotézy nebyly přijaty či byly přímo odmítnuty. Což by nevadilo, kdyby svoje hypotézy pořádně vysvětlit, aby člověk pochopil, proč si to navzdory tomu myslí.Ježek píše: ↑07 lis 2024 18:30 Dočetl jsem tu rigorozu neska. Do pasáží o románský architektuře moc nevidím. Jinak tam jsou občas zajímavý poznatky (všelchta nemusela držet vesnici, kde má sídlo), ale celkově dost vychází ze Žemličky (služebný vesnice), k rodopisu často Sedláček nebo Šimák, nezná nejnovější věci (Pauka z pánům ze Slivna, Tejčka k západočeským rodům). Otazný, jestli se vyšší a nižší šlechta diferenciuje až v polovině 13. století, jestli budování románských kostelů (byť horších) i nižší není spíš doklad dlouhodobý držby. Otazná je ta genealogie pánů z Kováně, asi bych to nespojoval s těma Čečkovicema.
---Je nepochybný, že už dlouho před tím tu prostě byly jakési velmožské rody, které pochopitelně mohli vymírat a upadat, dostat se do nemilosti atd. Současně velmoži, kteří se vypracovali a nepatřili k tradičním rodům a pak bezpochyby na ně navázaní "urozenci" stojící níže. Takže ta diferenciace šlechty podle mě proběhla už někdy ve 12. s. a hodně k tomu přispěla vnitřní kolonozice a co kdo urval, která to i do jisté míry zafixovala i když stále byly průniky možné. Jistě byl na konci 12. s. propastný rozdíl mezi Hrabišici, kteří se po generace pohybovali okolo knížat a zastávali kastelánské posty, vlastnili přinejmenším desítky lokalit, založili nejméně dva kláštery a jakýmsi držitelem pár vesnic či jediné vsi. Budování některých horších kostelíků může být i důkazem klientských vztahů, patrně tak lze interpretovat např. Očihov ležící blízko hrabišického Vroutku. Určitě máš pravdu v tom, že to často bude výsledek vícero vlivů, které nejsme schopni postihnout. Takový člověk mohl třeba působit na nižším postu hradské správy, avšak neobjevil se v pramench a jeho potomci už takovou kariéru nikdy neudělali.
--- Páni z Kováně jsou zajímavý téma, zvlášť když mohou být potomky rodu Bohuše Bradatého i když třeba pouze po přeslici, ale jejich příbuzenství Čečkovicema považuju za nesmysl. Poloha Kováně a existencem možná nejstaršího soukromýho kostela na Boleslavsku napovídá, že nějaký předek rodu tam byl kastelánem a možná se i delší dobu motali okolo.
-
- Pán
Látka jim rozhodně nedojde:
Nepřijmeš úplatek, neboť oslepuje : korupce a klientelismus napříč staletími / Michaela Hrubá, Filip Hrbek, Jiří Myroniuk (edd.)
https://arl.ujep.cz/arl-ujep-repo/en/de ... at*0321314
Nepřijmeš úplatek, neboť oslepuje : korupce a klientelismus napříč staletími / Michaela Hrubá, Filip Hrbek, Jiří Myroniuk (edd.)
https://arl.ujep.cz/arl-ujep-repo/en/de ... at*0321314
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.