Páni z Křižanova
Moderátor: elizabeth
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Re: Pøibyslav
Taky bych souhlasila s Přemkem , že to není prabděpodobné. Přibyslav byl moravský šlechtic se statky hlavně na českomoravské vrchovině. Ebl ve Smilovi z Lichtemburka (ano, koupila jsem si ho) uvádí, že byl nejasného původu, a hlavně tam vznikl docela zamotaný propletenec, jednak těmi sňatky Sibbyly a jejích dcer, Ronovců a Markvarticů a ještě je do toho zapleten Jan z Polné i Smilův bratr Častolov (snad měli být švagři). Musím se na to podívat doma, spoléhat se na pamět je v takovém případě ošidné. Každopádně to byli především Ronovci, kdo po nich dědili. Zdá se, že Přibyslav z Křižanova se vynořil kolem Přemyslovců a získal si velké postavení i majetek.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
To mě taky, já jsem třeba našla na stránkách jednoho města na českomoravské vrchovině, že Přibyslav byl synem Zbislava z Bratčič, ale to byl Jan z Polné . Z toho bychom museli vyvozovat, že Přibyslav a Jan z Polné byli bratři ...jenže ...Viola píše:Mně taky ne, ale zajímalo by mě, kde to Georg našel...Katerina píše:Taky bych souhlasila s Přemkem , že to není prabděpodobné.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Re: Marquartic Pøibyslav....
Dal jsem to tam se smajlíkem.Tady je těžký překlad Geschlecht-kmen,rod ,pohlaví,pokolení.Tak si vyber.Ale není tam nic o podkladu tvrzení.Przemysl de Nyestieyky píše:...Až na tu poslední věc, nic proti
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
- Kunhuta Haličská
- Panoš
- Viola
- Královna
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 8 times
Nechci být zlá, ale neví se, na co zemřela, kolik bylo dětem také ne, ani kolik těch dětí celkem bylo, to všechno jsou legendy...Kunhuta Halièská píše:Dobře bavíme se tu o mužích ale co taková sv. Zdislava (z Lemberka manželka Havla z Lemberka věrného krále Václava I.) A co jejich děti. Zdislava umřela r.1252 na tuberkulózu nejmladší ratolest byla ještě mimino.

Asi jsem skutečně špatně přeložil to slovo.Správně mělo být pokolení,které získávalo statky za své služby....Georg píše:Dal jsem to tam se smajlíkem.Tady je těžký překlad Geschlecht-kmen,rod ,pohlaví,pokolení.Tak si vyber.Ale není tam nic o podkladu tvrzení.Przemysl de Nyestieyky píše:...Až na tu poslední věc, nic proti
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
- Kunhuta Haličská
- Panoš
Pøibyslav z Køižanova
Tento muž byl otcem 5 dětí, jeho jediný syn umřel v dětských letech a ještě jedna dcera. Krom toho ještě Zdislavu, cho Havla z Lemberka, později svatou, Eufémii, později paní z Obřan, a Elišku neboli Alžbětu, potom žena pana z Lichtemburka. Už stoho koho jsi vzaly vyplývá, že to byl velice významný šlechtic, byl purkrabím na Veveřím a v Brně.
Pro, rege!!!
- Viola
- Královna
Nevím, jestli by nám v tomto nepomohla Statuta Konrádova - teď z hlavy nevím, jestli se to týkalo pouze dcer neprovdaných, nebo mohly v případě absence synů dědit i vdané - Přibyslav měl dcery tři a všechny byly vdané... Nemáme někde jejich text?Katerina píše:Každopádně to byli především Ronovci, kdo po nich dědili.
- Laurentius
- Kníže
- Been thanked: 7 times
Re: Páni z Køižanova
Dovolím si pokračovat po delší době v tomto tématu. Opravdu se dost často uvádí, že Přibyslav z Křižanova byl přímo příbuzný (bratranci) Jana z Polné a tedy Markvarticů. Uvádí to historik Josef Šimák a také podobné teorie vyslovil Pavel Elbl. Také nevím jestli je možné, aby si Zdislava vzala za manžela "příbuzného".
Důležitou osobou je pravděpodobný otec Přibyslava jménem Petr. 1234 vystupuje vedle Jana z Polné přímo Přibyslav, syn Petrův. Tento Petr by měl být totožný s čáslavským kastelánem Petrem (CDB,II,107). Dalším dokladem této teorie je, že Přibyslav pojmenoval svého syna jménem Petr.
Otcem Jana z Polné byl Zbyslav z Bratčic. Jan z Polné i Přibyslav z Křižanova přichází na Moravu z Čech a objevují se v souvislosti z Čáslavskem, kde měl rod původní základnu.
Důležitou osobou je pravděpodobný otec Přibyslava jménem Petr. 1234 vystupuje vedle Jana z Polné přímo Přibyslav, syn Petrův. Tento Petr by měl být totožný s čáslavským kastelánem Petrem (CDB,II,107). Dalším dokladem této teorie je, že Přibyslav pojmenoval svého syna jménem Petr.
Otcem Jana z Polné byl Zbyslav z Bratčic. Jan z Polné i Přibyslav z Křižanova přichází na Moravu z Čech a objevují se v souvislosti z Čáslavskem, kde měl rod původní základnu.
- Laurentius
- Kníže
Přečetl jsem znova celé téma o pánech z Polné. Musím říct, že ta teorie o původu tohoto rodu ve znaku orlice (Janoviců) se zdá být lepší a lépe by i zapadala do pánů z Křižanova. Otázka je, jestli můžeme nějak doložit, že čáslavští kasteláni Petr a Zbyslav z Bratčic měli ve znaku orlici.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 209 times
- Been thanked: 52 times
Ne, páni z Lomnice (Tasovci v té době spíš) nebyli přímo příbuzní s Přibyslavem z Křižanova.Przemysl de Nyestieyky píše: jednou z větví významného moravského rodu pánů z Lomnice.
Přibyslav je ale dost nejasná postava. V roce 1234 se píše podle Obřan, 1235 podle Maloměřic, 1237 společně s Folkmarem z Maloměřic (bratr?), 1239 z Křižanova.
V roce 1222 se Petr píše podle Rousínova, který ale bude spíše zeměpanský.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Viola
- Královna
Přemysl se právě spíše přiklání k tomu, že o Markvartice nejde http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtop ... 981#p16981Laurentius píše:Dovolím si pokračovat po delší době v tomto tématu. Opravdu se dost často uvádí, že Přibyslav z Křižanova byl přímo příbuzný (bratranci) Jana z Polné a tedy Markvarticů. Uvádí to historik Josef Šimák a také podobné teorie vyslovil Pavel Elbl. Také nevím jestli je možné, aby si Zdislava vzala za manžela "příbuzného".
Nicméně o žádné dispensi nevím, i když je otázkou, zda by byla potřbea, pokud ani neznáme teoretický stupeň příbuzenství.
Která ta listina to uvádí? Já ji nemohu v CDB II najít...Laurentius píše: Důležitou osobou je pravděpodobný otec Přibyslava jménem Petr. 1234 vystupuje vedle Jana z Polné přímo Přibyslav, syn Petrův. Tento Petr by měl být totožný s čáslavským kastelánem Petrem (CDB,II,107). Dalším dokladem této teorie je, že Přibyslav pojmenoval svého syna jménem Petr.
- Laurentius
- Kníže
Re: Páni z Křižanova
Těžko odhadovat z těch několika málo informací. I já už taky od té doby měl různé teorie a taky se od počátku přikláním k tomu, že nešlo o Markvartice.
To taky netuším, ale našel jsem tu listinu z 1234 aspoň v CDM II. a tady je odkaz na svědky - strana 270.
To taky netuším, ale našel jsem tu listinu z 1234 aspoň v CDM II. a tady je odkaz na svědky - strana 270.
Dr. L. Hosák v Dějinách Hustopečska do poloviny 14. stol. na str. 46 píše: "Záhada rodové příslušnosti Přibyslova z Křižanova nebude asi nikdy uspokojivě vyřešena. Palacký podle listiny osecké jej považoval za bratra Jana z Polné, tedy za syna Zbyslova z Bratčic, z rodu Janoviců, ale Šimák jej přiznává rodu erbu křídla. Uvedená listina osecká (Friedrich III., 100) uvádí skutečně Přibyslava jako bratra Jana z Polné, není ovšem vyloučeno, že oba byli bratři nevlastní. Poněvadž však statky Janovi (Polná) a Přibyslavovi (Přibyslav, Žďár) sousedily. lze soudit, že vznikly rozdělením otcovského dědictví. Sám se přikláním proto a na podkladě existence obojích Bratčic k mínění Palackého, že Přibyslav byl synem Zbyslova z Bratčic.
- Viola
- Královna
To je zajímavé, na tu listinu se podívám až doma, nicméně napadá mě, že taková skutečnost by asi (?) byla uvedena ve Žďárské kronice, ale, pokud se nemýlím, o jejich příbuzenství v ní není ani zmínka.thovtt píše:Uvedená listina osecká (Friedrich III., 100) uvádí skutečně Přibyslava jako bratra Jana z Polné, není ovšem vyloučeno, že oba byli bratři nevlastní.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 209 times
- Been thanked: 52 times
Z toho důvodu byla pravost té listiny napadena, nebo pojem bratři vyjadřoval "duchovní příbuzenství". Také bych tomu nepřikládal váhu a spíše oba považoval za bratrance.Viola píše:To je zajímavé, na tu listinu se podívám až doma, nicméně napadá mě, že taková skutečnost by asi (?) byla uvedena ve Žďárské kronice, ale, pokud se nemýlím, o jejich příbuzenství v ní není ani zmínka.thovtt píše:Uvedená listina osecká (Friedrich III., 100) uvádí skutečně Přibyslava jako bratra Jana z Polné, není ovšem vyloučeno, že oba byli bratři nevlastní.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Viola
- Královna
Relevantní strany Žďárské kroniky zde: http://147.231.53.91/src/index.php?s=v& ... 9&page=541
Zejm. strany 525 a 526
Ještě mě napadá, jak mohli být bratři, když otec každého z nich se jmenoval jinak?
Zejm. strany 525 a 526
Ještě mě napadá, jak mohli být bratři, když otec každého z nich se jmenoval jinak?
Naposledy upravil(a) Viola dne 06 dub 2011 10:49, celkem upraveno 1 x.
Pokračování dr. Hosáka.
Podle vVětšího letopisu žďárského přišla v průvodu královny Kunhuty, manželky Václava I., Sybila, která se provdala nejprve za nám neznámého velmože Bohuslava a po jeho smrti za Přibyslava z Křižanova. Podle uvedeného letopisu měl Přibyslav se Sybilou děti Zdislavu (pak manželku Havla z Jablonného), Eufemii (později manželku Bočka z Obřan), Elišku (pak manželku Smila z Lichtenburka), Petra z Libuši. Po smrti Přibyslavově provdala se Sybila po třetí za Jindřicha st. z Žitavy a zemřela jako vdova 1. ledna 1262 ve Žďáře.
Podle vVětšího letopisu žďárského přišla v průvodu královny Kunhuty, manželky Václava I., Sybila, která se provdala nejprve za nám neznámého velmože Bohuslava a po jeho smrti za Přibyslava z Křižanova. Podle uvedeného letopisu měl Přibyslav se Sybilou děti Zdislavu (pak manželku Havla z Jablonného), Eufemii (později manželku Bočka z Obřan), Elišku (pak manželku Smila z Lichtenburka), Petra z Libuši. Po smrti Přibyslavově provdala se Sybila po třetí za Jindřicha st. z Žitavy a zemřela jako vdova 1. ledna 1262 ve Žďáře.
- Viola
- Královna
V CDB III/1 jde o číslo 85 na straně 90 a násl.Laurentius píše:To taky netuším, ale našel jsem tu listinu z 1234 aspoň v CDM II. a tady je odkaz na svědky - strana 270.
Je možné, že se Přib. z Křižanova psal také jako z Moravan? V CDB IV je na straně 126 č. 44 v listině Jana z Polné uveden právě takto (shodně RBM I č. 1096, 523).
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek