Dobre pozorujes. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kurlandia_i_Semigalia
Kurladnia a Semigalia to je vice mene uzemi dnesniho Lotysska.
V roce 1561 Rad nemeckych rytiru (Zakon Kawalerów Mieczowych) se sekularizoval a slozil lenny hold Zygmuntowi Augustowi.
Toto lenno I. Rzeczypospolietj melo svoje kolonie na Tobago a v Gambii - tim padem i I. Rzplita se stala nejak neprimo kolonialnim statem.
P.S. To jsem nevedel. Vedel jsem, ze jsme meli svuj Divoky Vychod (Dzikie Pola), kde radili Kozaci, Tatari a ruzni dobrodruzi (popsane np. Sienkiewiczem), ale ze by zamorske kolonie ...
ahoj, nebo cześć, jsem ráda, že jsem objevila takové pěkné forum, kde bych snad mohla být něco platná a kde bych se mohla něco nového dozvědět. Jinak tematika Rzeczpospolite, hlavně V 16. a 17. století mě hodně zajímá, ačkoli jsem spíš středověkář. Ale koukám, že tady jde spíš o takový polsko-český boj
feefee píše: Ale koukám, že tady jde spíš o takový polsko-český boj
Tak zle zas nebude, jsou tu Poláci, ktzeří mluví plynule česky a Češi, kteří rozumí polsky - a mají odlišné pohledy na stejné věci. Vášnivě je snad jen ohledně Těšínska.
I RP jsem se nikdy nijak nezaobíral a netuším, co k tomu u nás je vydáno (kromě obecných dějin Normana Daviese). Na polskou literaturu se můžu zeptat, příští týden bych snad měl mít půjčený nějaký polský knihy o historii. Jur ale k tomuhle tématu má daleko víc.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Ježek píše:I RP jsem se nikdy nijak nezaobíral a netuším, co k tomu u nás je vydáno (kromě obecných dějin Normana Daviese). Na polskou literaturu se můžu zeptat, příští týden bych snad měl mít půjčený nějaký polský knihy o historii. Jur ale k tomuhle tématu má daleko víc.
Díky moc, já jsem i pár polských sehnala. Ani u nás v Čechách to není zas tak marné, blbé je, když člověk zabývající se RP je z jižních Čech, to se toho moc nesežene ale chystám se robić zakupy w Polsce
feefee píše:Díky moc, já jsem i pár polských sehnala. Ani u nás v Čechách to není zas tak marné, blbé je, když člověk zabývající se RP je z jižních Čech, to se toho moc nesežene ale chystám se robić zakupy w Polsce
Na UW mají levné kopírování - 10 grošů za stránku. A vždycky se najde někdo, na koho se ty knížky dají půjčit (takhle mám něco o husitech v Polsku) - takhle by to šlo taky udělat.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Na UW mají levné kopírování - 10 grošů za stránku. A vždycky se najde někdo, na koho se ty knížky dají půjčit (takhle mám něco o husitech v Polsku) - takhle by to šlo taky udělat.[/quote]
Tak to je super, zrovna jsem přemýšlela, jak něco takového udělat, btw, kdyby někdo potřeboval, mám zrovna pučenou knihu od M.R. Pauka - Działalność fundacyjna moźnowładztwa czeskiego, i jej uwarunkowania społeczne (XI-XIII wiek). Takže můžu naskenovat...
feefee píše:Tak to je super, zrovna jsem přemýšlela, jak něco takového udělat, btw, kdyby někdo potřeboval, mám zrovna pučenou knihu od M.R. Pauka - Działalność fundacyjna moźnowładztwa czeskiego, i jej uwarunkowania społeczne (XI-XIII wiek). Takže můžu naskenovat...
Tohle jsem snad kdysi scháněl protože mne tam něco zajímalo - nějak jsem se skrz nějakou citaci k tomu dostal. Ty skeny by mne zajímaly, rozhodně ...
Ale jak už jsme šíleně mimo téma
feefee píše:... jde spíš o takový polsko-český boj
Ve skutecnosti je to jen trochu temperamentnejsi vymena nazoru ...
v tom případě v pořádku tak to se taky zapojím
Doporučovat Josefa Macůrka je asi nošením sov do Atén, že? Zrovna čtu Dozvuky polského bezkráloví z roku 1587, příspěvek k osvětlení snah rodu habsburského o získání koruny polské v letech 1588-94. Praha 1929. A je to (docela) dost zajímavé...
feefee píše:mnoo, tak vzhledem k tomu, že Macůrek byl opravdu jeden z mála, ne-li jediný, kdo se u nás tímto tématem zaobíral, tak asi jo ale stejně moc díky
Možná ještě (zcela) novou věc, ale týkající se SLezska Kozák, Petr: Zrod stavovského Hlohovska 1. vydání, 2008, 394 s.
ISBN 978-80-7248-501-7