Stránka 1 z 1

Architektura hradů

Napsal: 05 srp 2008 12:54
od Tindo
Téma o tom, jaké architektonické prvky byly typické pro středověké hrady v určitých oblastech či dobách.

Jako první otázku bych položil, jak byly zakončovány hradní věže u českých hradů. Dochovalo se nějaké takové zastřešení dodnes? Nebo víme, o nějaké věži určitě, jaké mělo ukončení přesně tvar?

Jako první příklad zachovalé věže bych uvedl západní věž hradu Kašperk, která se zachovala nejspíše až z dob výstavby hradu Karlem IV.

Obrázek
Fotka je z oficiálních stránek hradu - http://hradkasperk.cz/

Napsal: 07 srp 2008 10:26
od maser
To zakončení je dost patrné na spoustě iluminací a dalších pramenech. Ikdyž se může jednat o více-méně stylizaci, pořád je to dobrý zdroj.

Napsal: 17 srp 2008 16:31
od KOMOŃ
Jedna z věží na Kašperku byla poškozena silným větrem,myslím 25 června a dokonce se spekuluje o tornádu ale mě se to moc nezdá.
Každopádně luxusní fotka.Wilda Heckel by měl radost.

Re: Architektura hradů

Napsal: 17 srp 2022 12:28
od Ježek
K stavbě hradů:
Michaela Endlicherová, Miroslav Korbička: Základní suroviny užité při výstavbě některých částí hradu Skály (okr. Žďár n. Sázavou) a způsoby jejich získávání http://archeologiatechnica.cz/sites/def ... _20_05.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef Hložek: Na dohled vzdálené a přeci zcela odlišné Proměna nároků na podobu hradu ve středověku a časném novověku https://uni.uhk.cz/zivaarcheologie/inde ... ew/143/130" onclick="window.open(this.href);return false;