Moderátoři: elizabeth, Ježek, Katerina
To je vlastně to, co jsme tu řešily a nedořešilyacoma píše:Opakovaně narážím na cizojazyčných stránkách na info, že nezbedná abatyše se podruhé provdala za Stefana Uroše II Milutina , srbského krále...![]()
Bertolde, prosím Tě, co přesně je to za listinu nebo za listiny a kde se nachází? Hlavně se ptám na tu, kde nazývá biskup Ladomér Alžbětu "antimonialis". A nemohlo ho jen naštvat to dramatické její vysvobození Ladislavem IV. z kláštera? Já se ptám hlavně kvůli tomu, co našla Acoma:¨Bertoldus, frater Templi píše:... je to jen z apelace arcibiskupa Lodoméra, kde si zároveň stěžuje na Záviše, který si vzal "monialis", která je spíše "antimonialis", tedy jeptišku, jež je opakem mnišky. Ona ta Alžběta musela být strašně divoká, stejně jako její bratr Ladislav. Podle Fejéra tím dominikánským klášterem vpodstatě vládla, i když dodržovala klauzuru a podle té relace ji nechal bratr z toho klostru vytáhnout a přitom pomlátili převora a další bratry. takže docela dramatická situace. Je hrozně zajímavé, že v té době tam ještě stály staré římské lázeňské budovy, tak to aspoň plyne z listin.
Acomo, mohla bys být konkrétnější? A má to nějakou oporu?acoma píše:Opakovaně narážím na cizojazyčných stránkách na info, že nezbedná abatyše se podruhé provdala za Stefana Uroše II Milutina , srbského krále...![]()
Spíš nejsou Dějiny Srbska, celkem to nechápu , jinak jsem se pokoušela něco najít alespoň v Dějinách Chorvatska, ale tam je Milutin zmíněn jen okrajově.Viola píše:To je vlastně to, co jsme tu řešily a nedořešilyacoma píše:Opakovaně narážím na cizojazyčných stránkách na info, že nezbedná abatyše se podruhé provdala za Stefana Uroše II Milutina , srbského krále...![]()
. je něco v těch Dějinách Srbska?
M8š naprostou pravdu, jen na upřesnění těch sester bylo víc :elizabeth píše:
Tu Jitku jako sestru Ladislava Kumána si popletl nějaký kronikář s Gutou, která byla ženou Václava II. Sestra Ladislava Kumána byla prostě Alžběta a jestli to někdo uvádí jinak, tak to nemá dobře. Jitka určitě nebyla.
Violo, moc díky. No a podle genealogie na Midlands byla Alžběta 3. manželkou - sňatek kolem 1295 a zapuzení 1298/99. ADA se narodila 1295 a je podle nich skutečně přisuzována Alžbětě. Mě spíš znervoznujě , že jí v té době bylo kolem 40 - plus mínus 2/3 roky, bylo by to její 2. dítě, tak nevím, ale možné je samozřejmě vše.Viola píše:Tak jsem byla v knihovně na ty Dějiny Srbska. Podle autorů (v rodokmenu) byla Alžběta druhou ženou Štěpána Uroše II. z celkem 4, ale čtvrtou manželku si vzal roku 1299, tak to moc nevychází.
Anna Neda jako manželka bulharského cara Michala je uvedena jako Štěpánova dcera, ale není přesně s jakou manželkou. V textu jsem o ní nic nenašla, pouze o její sestře Kateřina, jejíž sňatek se Štěpánovým bratrem měl prostředkovat spojenectví s Uherskem.
Tak teoreticky to mohlo být, i když člověk nikdy neví. Tak mě napadá - že místo té teorie o odchodu na dvůr sestry do Neapole odešla k jiné sestře do Srbska a tam se zabouchla do králova bratra (?). Ale kam šla potom?Katerina píše:ADA se narodila 1295 a je podle nich skutečně přisuzována Alžbětě. Mě spíš znervoznujě , že jí v té době bylo kolem 40 - plus mínus 2/3 roky, bylo by to její 2. dítě, tak nevím, ale možné je samozřejmě vše.
V tý Neapoli má být doložena, tuším, cca 1300.Viola píše:Tak mě napadá - že místo té teorie o odchodu na dvůr sestry do Neapole odešla k jiné sestře do Srbska a tam se zabouchla do králova bratra (?). Ale kam šla potom?
Hrad byl zkonfiskován ještě před Závišovou popravou a stal se znovu hradem královským. On byl vlastně hradem královským pořád, byl jen součástí věna královny Kunhuty, kterou přislíbila svému malému synovi a která mu ( přes jeho otce) byla po její smrti darována Václavem 23.října 1285.Katerina píše:Tak oba sňatky uherských . Víme, kdy byl zabrán Svojanov a kým ?
Polyxena z Pernštejna porodila první a taky jediné dítě cca ve 43 letech.Katerina píše: Elisabeth nebo správněji Erzebeth mizí z Čech někdy po Závišově zatčení i s malým synkem - (říkejme mu pracovně Záviš ml. )- v roce 1295 se údajně znovu vdává a ještě v poměrně pozdním věku (na tu dobu) porodí dceru. Kde je tedy Záviš ml. , v té době zhruba osmiletý ?? Tohle se ale už nedá vypátrat.
Tak dokonce to měl být červenec 1300.acoma píše:V tý Neapoli má být doložena, tuším, cca 1300.Viola píše:Tak mě napadá - že místo té teorie o odchodu na dvůr sestry do Neapole odešla k jiné sestře do Srbska a tam se zabouchla do králova bratra (?). Ale kam šla potom?
No ,pěkné, díky. jen je zase všechno trochu jinak.acoma píše:srbská mutace wikipedie - http://sr.wikipedia.org/wiki/Jelisaveta_Arpad
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bingbot, Common Crawl Bot a 0 hostů