Viola píše:elizabeth píše:Zajimava informace ohledne veci, o ktere jsem dot premyslela. Teda proc nemela Anezka, Richenzina dcera deti. Ale take proc je nemela Richenza s Jindrichem? Znovu uvadim priklad Kunhuty, ktera porodila syna Jeska po roce "znamosti" se Zavisem. Pobyt Zavise v Hradci byl potvrzen 1281 a Jesek se narodil 1282(?)
Mě už tohle napadlo dřív, hlavně když si vezmeme, že ze čtyř dcer Václava II. byla plodnou matkou jen Eliška - Anna bezdětná, Markéta snad zemřela při porodu, Anežka bezdětná. Třeba zdědily určité zdravotní problémy po svém otci, vždy Anna zemřela ve 23 letech!
Eliška prý měla hodně silnou tělěsnou konstituci, i když ani jí se rodinná choroba - tuberkuloza nevyhla. Jak je ale u ní vidět na schopnost rodit děti vliv neměla.
Spíš bych viděla dvě jiné příčiny :
Ty dívky se vdávaly hodně mladé , a také většinou brzo otěhotněly, vidíme pak, že buď zemřely i s dítětěm při porodu (jak časté a nejen v Čechách , vzpomenout můžem např. obě Janovy sestry - Marii i Beatrix) nebo i dítě porodily , to však umřelo v raném věku. Zase bohužel v té době až moc běžné. Lehce se pak mohlo stát u tak mladých (žen ? dívek)- že kvůli tak brzkému a obtížnému porodu už žádné další děti mít nemohly.
(To by mohla teoreticky být i jedna z odpovědí na otázku , o které i já často přemýšlím, proč NEVÍME - o žádném potomkoy Richenzy a Jindřicha ). I když - a to je teda hodně ztřeštěná spekulace , že se za ni předem omlouvám, kdyby se jim teoreticky narodilo děvče , asi by to nemuselo moc vejít ve známost - pí. Hledíková v článku o Elišce Rejčce píše ... "Na počátku dvacatých let nemáme žádné doklady pro to, kde se Rejčka vlastně nacházela ". S hochem by to bylo ovšem těžší. Hned se ale sama v těchto spekulacích ukázním. Proti mluví jeden hodně silný důvod - při známé lásce Elišky Rejčky k vlastnímu dítěti je hodně nepravděpododné, že by dopustila, aby její další dítě žilo někdě zašantročené".
A k Anežce - na koni se prý (dle mých kamarádek od koní ) v prvním trimestru ještě dá. Vždy i bývalá švédská olympijská vítezka v parkuru na otázku, proč má nyní tak málo bodů v Poháru odpověděla, že kvůli těhotenství a dceři 6 !! měsíců nezávodila.
Pád to tedy musel být hodně zlý , a je dost dobře možné, že pak už prostě dítě mít nemohla.
Spíš mě tedy zaujala ta formulace, že Anežka jezdila přes hory doly, eventuelně hodně volně přeloženo - cestou necestou.
Jezdila tak proto, že jí to prostě bavilo (jako Jana L. a spoustu dalších) nebo je za tím nějaká daleká a namáhavá cesta, kterou si měla v těhotentví ušetřit, a pokud ano, kam se to Anežka hnala ???
Kateřina