PS. Nejde mi v žádném pøípadì o hodnocení uvedené ankety.

Moderator: Ježek
Jednoznaènì souhlasím. Samozøejmì nebylo vše ideální, je tøaba si uvìdomit, z èeho se první republika zrodila, z èeho vzešla, ale snaha byla enormní a spousta vìcí se podaøila. Ve srovnání s první republikou mi nìkdy ta dnešní situace pøipadá pouze jen jako hra na demokracii...Ježek wrote:... 1. republiku.
Možná si ji moc idealizuji, ale 1. republika byl dobrý stát, vyspìlý, svobodný, relativnì v poklidu, ...
Pøesto s tím, co jste napsal, lze naprosto souhlasit.Ježek wrote:Nemám toto období nijak zvlášt odbornì nastudované, ...
Prvním odstavcem bych si spíš vysvìtloval preference KSè(M) u nás, nikdy bych ho neaplikoval na první republiku.Przemysl de Nyestieyky wrote:Sladkost opojení, z kterého jsou opojeni pøedevším ti, co si na tu dobu již nepamatují. Ti co jí chválí, byli ještì mladí a tak spíš vzpomínají na svá dìtství.![]()
Škoda, že se tak málo vedou také kategorie o nejhorší historické osobnosti dìjin. U mì by to jistì zvítìzil dùstojný tatíèek Masaryk v jezdecké póze.
Komunisti ho taky nemìli moc rádi, ale tìm se nelíbilo kde-co. Škoda že tu nepobyli ještì o chvíli déle, protože by je jejich stihomam doprovodil k bratrovraždám a nebylo by tøeba tvoøit sametové revoluce, aby se vyhnuli trestùm a dodnes si žili v blahobytu.Ježek wrote:Prvním odstavcem bych si spíš vysvìtloval preference KSè(M) u nás, nikdy bych ho neaplikoval na první republiku.
Kdy v minulým století bylo tak dobøe jako za tatíèka Masaryka?
Tady snad nikdo netvrdí, že za 1. republiky bylo vše ideální. To ani omylem. Mladá demokratická republika se potýkala se spoustou problémù, z nichž jedním z nejvìtších byl vztah k Nìmcùm, neblahé dìdictví minulosti...Przemysl de Nyestieyky wrote:Sladkost opojení, z kterého jsou opojeni pøedevším ti, co si na tu dobu již nepamatují. Ti co jí chválí, byli ještì mladí a tak spíš vzpomínají na svá dìtství....
Nevím, zda jsem to pochopil zcela správnì a zda to bylo myšleno vážnì a napsáno pøi plném vìdomí?...Przemysl de Nyestieyky wrote:...Škoda, že se tak málo vedou také kategorie o nejhorší historické osobnosti dìjin. U mì by to jistì zvítìzil dùstojný tatíèek Masaryk v jezdecké póze.
A to z jakého dùvodu, prosím? èím byl podle vás horší, než napøíklad Gottwald?Przemysl de Nyestieyky wrote:Škoda, že se tak málo vedou také kategorie o nejhorší historické osobnosti dìjin. U mì by to jistì zvítìzil dùstojný tatíèek Masaryk v jezdecké póze.
Urèitì bych vybral více prvních míst než jenom tatíèka Masaryka. Moje zaujatost - jako každá jiná - pramení pøedevším z neznalosti.Tekla wrote:A to z jakého dùvodu, prosím? èím byl podle vás horší, než napøíklad Gottwald?Przemysl de Nyestieyky wrote:Škoda, že se tak málo vedou také kategorie o nejhorší historické osobnosti dìjin. U mì by to jistì zvítìzil dùstojný tatíèek Masaryk v jezdecké póze.![]()
Nemyslíš, že ti lidé jsou medializováni právem?Przemysl de Nyestieyky wrote:Cožpak opravdu nemáme žádné historické "hrdiny", že zbožòujem zmedializované politiky a sportovce?[/i]
No teď jsi se "drobátko" zkompromitoval.Przemysl de Nyestieyky wrote:...skuteèností bylo také ozbrojené potlaèení demonstrace u tzv. DUCHCOVSKÉHO VIADUKTU 1931, pøi kterém zemøelo nìkolik dìlníkù...
Asi jsem zaujatý víc než je zdrávo. Stejnì jako našeho milovaného tatíèka, tak posuzuju i celé století 20té. A samozøejmì, že nezpochybním mraèna objevù a vylepšení této éry, ale to ani není v mých silách a snahách.Jiøí Motyèka wrote: No teď jsi se "drobátko" zkompromitoval.![]()
Nedokážu posoudit, která medializace je právem a která nikoli, jelikož médiím vìøím asi tak jako pøedpovìdi poèasí. Velmoci vždy dokonce mìli extra úøady a USA dokonce ministerstvo na vytváøení mediálního obrazu a veøejného mínìní. Televizní a novinové zpravodajství je èasto také oèividnì zkreslené. Každý má tu tendenci tvoøit k obrazu svému. I v historiografii je v nìkterých smìrech vidìt, že nemálo historikù uhlazuje fakta tak, aby byl on sám spokojen se soubìhem událostí jak je vidí. Ještì vìtší prostor mají archeologové, kteøí si vùbec historii deformují do svého zorného úhlu. Dokonce jsem se setkal i s odbornými pracemi, kde byla zámìrnì nìkterá fakta zamlèována a jiná vytržená z kontextu, aby to vyhovovalo pøedkládané teorii.Ježek wrote:Nemyslíš, že ti lidé jsou medializováni právem?Przemysl de Nyestieyky wrote:Cožpak opravdu nemáme žádné historické "hrdiny", že zbožòujem zmedializované politiky a sportovce?[/i]
Kdo je "opravdový" historický hrdina?
Žádný "Howgh!" Tak lehce se z toho nevykroutíš! Tímhle zbyteènì dlouhým ale hlavnì obecným povídáním jsi Ježkovi na otázku neodpovìdìl. Nevyhýbej se jí, proè? Neboj se a uveď lepší historickou osobnost, než byl TGM. No schválnì zkus to, s chutí do toho...Przemysl de Nyestieyky wrote:Nedokážu posoudit, která medializace je právem a která nikoli, jelikož médiím vìøím asi tak jako pøedpovìdi poèasí. Velmoci vždy dokonce mìli extra úøady a USA dokonce ministerstvo na vytváøení mediálního obrazu a veøejného mínìní. Televizní a novinové zpravodajství je èasto také oèividnì zkreslené. Každý má tu tendenci tvoøit k obrazu svému. I v historiografii je v nìkterých smìrech vidìt, že nemálo historikù uhlazuje fakta tak, aby byl on sám spokojen se soubìhem událostí jak je vidí. Ještì vìtší prostor mají archeologové, kteøí si vùbec historii deformují do svého zorného úhlu. Dokonce jsem se setkal i s odbornými pracemi, kde byla zámìrnì nìkterá fakta zamlèována a jiná vytržená z kontextu, aby to vyhovovalo pøedkládané teorii.Ježek wrote:Nemyslíš, že ti lidé jsou medializováni právem?Przemysl de Nyestieyky wrote:Cožpak opravdu nemáme žádné historické "hrdiny", že zbožòujem zmedializované politiky a sportovce?[/i]
Kdo je "opravdový" historický hrdina?
A kde hledat "opravdové" hrdiny? Asi kdekoliv, ale vždy to bude jako s pravdou. Tu èlovìk objeví až když vyèerpá všechny ostatní možnosti. Navíc to bude obtížné, jelikož nikdy není èistého bez poskvrny a špatné vìci, aby nevedla k dobru...![]()
Howgh! Domluvil jsem
A sakra!Jiøí Motyèka wrote:Žádný "Howgh!" Tak lehce se z toho nevykroutíš! Tímhle ...povídáním jsi Ježkovi na otázku neodpovìdìl...
No vidíš sám, jak je obtížné najít nìkoho srovnatelného s TGM. Ruku na srdce, nevypotils prakticky nic! Je to možná z mé strany pøíkré hodnocení, ale nermuť se tím, je to dáno titánským zjevem Masarykovým. A na toho èapka mi taky nesahej. Kolik èechù má Nobelovu cenu za literaturu? 1, slovy jeden! A èapkovi chybìlo tak málo a tak by si ji zasloužil, jako málokterý spisovatel!Przemysl de Nyestieyky wrote:A sakra!Jiøí Motyèka wrote:Žádný "Howgh!" Tak lehce se z toho nevykroutíš! Tímhle ...povídáním jsi Ježkovi na otázku neodpovìdìl...že já se do toho vùbec plet.
![]()
Podle mì musí být hrdina už témìø bájný, aby se jeho legenda nedala pøíliš detailnì ovìøovat a pak v dùsledku zpochybnit. Ale 20.stol. se zas tolika osobnostmi ohánìt nemùže, vždyť historickou šlechtu odklidil tatíèek Masaryk, na zbytek inteligence, co nestaèil Hitler, mìli komunisti dost dlouhou dobu. Takže nám ve výètu zbyl už jenom tatíèek Masaryk a sportovci
![]()
![]()
K. èapek byl bezesporu velkým duchem, ale tak velkým aby dodnes ohromoval svými èiny? Stejnì tak obdivuji i A. Dvoøáka (+ 1904, vím je to s odøenýma ušima), ten hudbou vystihl tenhle národ tak, jak se s ním neztotožnil žádný politik. Obdivuji i J. Wericha. I když už ten má k politice blíž, myslím, že v jiných oborech jsme mìli vìtší talenty než politicky zdatné vùdce a moudré vladaøe. Pøesto obdivuji tøeba odvahu Milady Horákové...
Jinak je to bída, nová inteligence se rodí celá staletí...