Grygiel Jerzy, Zygmunt Korybutowicz: litewski książę w husyckich Czechach, Kraków 2016

Recenze a diskuze o knihách

Moderátor: Ježek

Uživatelský avatar
boukaljan
Panoš
Příspěvky: 69
Registrován: 17 úno 2017 22:42
Been thanked: 7 times

Grygiel Jerzy, Zygmunt Korybutowicz: litewski książę w husyckich Czechach, Kraków 2016

Nový příspěvek od boukaljan »

GRYGIEL, Jerzy. Zygmunt Korybutowicz: litewski książę w husyckich Czechach ok. 1395-wrzesień 1435. Kraków: Wydawnictwo Avalon, 2016. 143 stran, 9 nečíslovaných listů obrazových příloh. ISBN 978-83-7730-170-8.

Monografie polského medievisty, který se dlouhodobě věnuje postavě Zikmunda Korybutoviče, vyšla v ediční řadě Osobnosti nakladatelství Avalon.
Oproti autorově starší práci "Źycie i działalność Zygmunta Korybutowicza: studium z dziejów stosunków polsko-czeskich w pierwszej połowie XV wieku", v níž je život litevského knížete pojat komplexně, je zde pouze zohledněna jeho aktivita v souvislosti s husitskými Čechami. Zdroji autorova poznání jsou pouze převážně starší české články (zvláště rozsáhlá studie o Korybutovi z pera F. M. Bartoše) a edičně vydané a všeobecně známé věci (Archiv český, Urkundluche Beiträge).

Zájemcům o danou problematiku bych tedy spíše doporučil buď výše zmíněnou autorovu starší práci "Źycie i działalność" nebo Bartoše - Kníže Zikmund Korybutovič v Čechách, in: Sborník historický 6, 1959, s. 171-221.

Tohle je vyloženě práce pro Poláky, kde autor předpokládá, že čtenář toho o husitských válkách mnoho neví.
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 4024
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 70 times
Been thanked: 18 times

Re: Grygiel Jerzy, Zygmunt Korybutowicz: litewski książę w husyckich Czechach, Kraków 2016

Nový příspěvek od Ježek »

Vydavatelství Avalon píše spíš literaturu faktu i když už i poměrně úzce zaměřené monografie (trochu v tom připomíná Osprey). Cílem je ale popularizace. Proto ta kniha spíš popisuje husitské hnutí a mezinárodní politiku polsko-litevské unie, Korybut je spíš jen prostředkem k tomuto vyprávění. Což je škoda.

Další škoda je to, že autor programově rezignoval na použití jiných pramenů než známých a edičně vydaných. Vůbec netuším, jak jsou dostupné prameny k Litvě na Litvě, Bělorusku nebo třeba Rusku. Kde se ale určitě dá ještě něco najít, jsou archivy řádu, ne zcela prozkoumané, ale přístupné.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: MagpieRSS a 0 hostů