Poslední křížové výpravy : rytířské cesty na Západě v pozdním středověku / Loïc Chollet

Recenze a diskuze o knihách

Moderátor: Ježek

Simplex
Vévoda
Has thanked: 51 times
Been thanked: 151 times

Poslední křížové výpravy : rytířské cesty na Západě v pozdním středověku / Loïc Chollet

Nový příspěvek od Simplex »

Publikace je všeobecnou příručkou pro ty, co se s tématem dosud nesetkali. Výhodou je, že postihuje křížové výpravy od těch klasických do Svaté země až po ty proti husitům. Netuším, v čem bylo vydánání zrovna této práce přínosné, protože už i v češtině existuje dost literatury, která se tématem zabývá. Pro mě je zklamáním celá edice, čekal jsem něco víc nebo jiného.
výpravy.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
boukaljan
Zeman
Been thanked: 45 times

Re: Poslední křížové výpravy : rytířské cesty na Západě v pozdním středověku / Loïc Chollet

Nový příspěvek od boukaljan »

Mě to přišlo docela dobré, ocenil jsem souhrnný pohled na problematiku pozdních křížových výprav, zejména zdůraznění úlohy řádu německých rytířu coby podnikatelů oboru "válečné turistiky". Víc prostoru mohlo být věnováno Balkánu.

V češtině znám asi jen Křížové výpravy v pozdním středověku od Soukupa, Svátka a kol., což je ovšem spíš takový "sborník" / kolektivní monografie, věnující se pouze určitým aspektům.
Simplex
Vévoda

Re: Poslední křížové výpravy : rytířské cesty na Západě v pozdním středověku / Loïc Chollet

Asi jsem se nevyjádřil přesně, ale podle mě je už název knihy lehce zavádějící. Pominu-li mapy atd., tak z cca 250 s. je cca 100 více méně věnováno klasickým výpravám do vých středomoří. K čemuž už existuje dost literatury i v češtině. Netuším, jak moc se o řád něm. rytířů zajímají frantíci, pokud se jich to nějak nedotýká, ale pro zájemce o problematiku je po ruce halda polských prací. Možná se pletu, ale předpokládám, že to pro ně je podobná exotika, jako pro nás rekonquista na pyrenejském poloostrově. Sice jsem to nezjišťoval, ale k Balkánu může pravděpodobně běžný zájemce něco sehnat ve slovenštině. Obsah knihy je pochopitelně primárně určen tím, že ji napsal frantík pro frantíky.
Simplex
Vévoda

Když už jsem se dotkl rekonquisty, tak v roce 2011 vyšla v Karolinu knížka od Josefa Ženky, kterou asi moc lidí nezná. Měl měl jsem to ze zvědavosti půjčené k prolistování a v našem prostředí to je hodně neobvyklé téma.
Granadské elity v 15. století
https://www.knihovny.cz/Record/upol.Upo ... d=31811142
granada.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek