Poslední křížové výpravy : rytířské cesty na Západě v pozdním středověku / Loïc Chollet
Moderátor: Ježek
-
Simplex
- Vévoda
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 151 times
Poslední křížové výpravy : rytířské cesty na Západě v pozdním středověku / Loïc Chollet
Publikace je všeobecnou příručkou pro ty, co se s tématem dosud nesetkali. Výhodou je, že postihuje křížové výpravy od těch klasických do Svaté země až po ty proti husitům. Netuším, v čem bylo vydánání zrovna této práce přínosné, protože už i v češtině existuje dost literatury, která se tématem zabývá. Pro mě je zklamáním celá edice, čekal jsem něco víc nebo jiného.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- boukaljan
- Zeman
- Been thanked: 45 times
Re: Poslední křížové výpravy : rytířské cesty na Západě v pozdním středověku / Loïc Chollet
Mě to přišlo docela dobré, ocenil jsem souhrnný pohled na problematiku pozdních křížových výprav, zejména zdůraznění úlohy řádu německých rytířu coby podnikatelů oboru "válečné turistiky". Víc prostoru mohlo být věnováno Balkánu.
V češtině znám asi jen Křížové výpravy v pozdním středověku od Soukupa, Svátka a kol., což je ovšem spíš takový "sborník" / kolektivní monografie, věnující se pouze určitým aspektům.
V češtině znám asi jen Křížové výpravy v pozdním středověku od Soukupa, Svátka a kol., což je ovšem spíš takový "sborník" / kolektivní monografie, věnující se pouze určitým aspektům.
-
Simplex
- Vévoda
Re: Poslední křížové výpravy : rytířské cesty na Západě v pozdním středověku / Loïc Chollet
Asi jsem se nevyjádřil přesně, ale podle mě je už název knihy lehce zavádějící. Pominu-li mapy atd., tak z cca 250 s. je cca 100 více méně věnováno klasickým výpravám do vých středomoří. K čemuž už existuje dost literatury i v češtině. Netuším, jak moc se o řád něm. rytířů zajímají frantíci, pokud se jich to nějak nedotýká, ale pro zájemce o problematiku je po ruce halda polských prací. Možná se pletu, ale předpokládám, že to pro ně je podobná exotika, jako pro nás rekonquista na pyrenejském poloostrově. Sice jsem to nezjišťoval, ale k Balkánu může pravděpodobně běžný zájemce něco sehnat ve slovenštině. Obsah knihy je pochopitelně primárně určen tím, že ji napsal frantík pro frantíky.
-
Simplex
- Vévoda
Když už jsem se dotkl rekonquisty, tak v roce 2011 vyšla v Karolinu knížka od Josefa Ženky, kterou asi moc lidí nezná. Měl měl jsem to ze zvědavosti půjčené k prolistování a v našem prostředí to je hodně neobvyklé téma.
Granadské elity v 15. století
https://www.knihovny.cz/Record/upol.Upo ... d=31811142
Granadské elity v 15. století
https://www.knihovny.cz/Record/upol.Upo ... d=31811142
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2470 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ježek
-
- 2 Odpovědi