Tak koukám, že máme stejné zdrojePrzemysl de Nyestieyky píše: Ostatněsama nahlédni...

Moderátor: Zany
Tak koukám, že máme stejné zdrojePrzemysl de Nyestieyky píše: Ostatněsama nahlédni...
Celkem proměnlivé jménoViola píše:po roce 1310 je Houska uváděna jako Husca či Huska...
Tomu se říká - zlatý český ručičky - co já se kvůli těmhle věcem nachodil do archivů nebo najezdil do Prahy...Viola píše:koukám, že máme stejné zdroje
Dva blízko sebe stojící hrady nejsou nijaká rarita, ovšem od téhož zadavatele stavby...?petr píše:..je ABSOLUTNÌ nemožné, že by král stavěl dva tak významné hrady tak blízko..
safra, safra - to byla ale podnikava zenska, ze si po 20 kilometrech prehledne krajiny postavila 3 hradypetr píše:Vážení...
HODONÍN: ...hradu královny Konstancie, vdovy po Přemyslu Otakarovi I....
BŘECKAV:původně gotický hrad královny Konstancie...
BZENEC: ...si hrad vystavěla královna Konstancie, vdova po Přemyslu Otakarovi...
...drzejsiho a bezostysnejsiho fantasty s fasadou poctiveho badatele - nastesti vzdy jen na caspetr píše: Historie je vědou, která se rozšiřuje i pesto, že chybí listinné důkazy. Proto to jsou jen dohady a vítězí právo...
...zvesela vymysli fantasmagorie, upravuje si fakta a nepohodlne reality abstrahuje, jak se mu to prave hodipetr píše: ...A kdo nemá hluboké znalosti ...
...leda tak vynaset misto Morany cerneho opentleneho kozla a svihnout jim z hradniho vrchu do reky. Kdys se mistni prestali bat bludicek, nosili ho az na Melnickou Vrutici a tam ho zaslapali do puskvorcu v tuni...petr píše: Od roku 1000 se na Mělníku tradoval zvyk...
K tomuto se nebudu ani vyjadřovat!Ani královna ani šlechta nemá stím nic společného.petr píše:Vážení,
když si někdo myslí, že si přečte školní dějepis pro 5. třídu a myslí si, že ví, co je historie, je možný přístup. Na druhou stranu jsou některé myšlenky vybojovány dlouholetou činností.
Dám jediný příklad o tom, že většina historických skutečností z počátku našeho knížectví i království jsou jen spekulací - najděte mi JEDINOU zprávu o tom, že Přemysl Otakar STAVÌL hrad Bezděz. Můžete vyvrátit třeba informaci, že ho stavěli Berkové či jiní špechtici? Až i toto dokážete, pak před vámi smeknu. Do té doby trvám na svém. Dejte se do toho, držím palce.
Petře, sice své příspěvky zahajuješ zdvořilým oslovením "Vážení...", ale musím se ptát, není-li to jen držení si odstupu od diskutujících, jelikož je velice často urážíš podobnými citacemi, jako je výšezmíněná.petr píše:A kdo nemá hluboké znalosti a hlavně logické myšlení, ten bude jenom papouškovat školní texty, popř. něco z Vaňkové, Daňka atd., v lepším případě z Palackého, Třeštíka aj.
Tato věta mě pak o to více zaráží... haníš ty, co citují odbornou literaturu a sám vytáhneš informace z internetu! Tam ovšem publikuje kdekdo, včetně žáků základní školy. A často bez uvedení zdrojů, což si odborník nemůže dovolit.petr píše:To je jen několik poznámek z internetu, které by měly ukázat...
Komoñ sice na to už odpověděl, ale otázka trvá: najdi jediný šlechtický rod, který by byl schopen tyto dva hrady postavit?petr píše:najděte mi JEDINOU zprávu o tom, že Přemysl Otakar STAVÌL hrad Bezděz.
Hmmm, asi by se k tvému působení a badatelským výsledkům mohli vyjádřit vaši regionální historici a archiváři, abychom pochopili hloubku pozitivního přínosu tvých slov na rozvoj našich znalostí. Zatím na mne tedy extra blahodárný vliv neměly, ale jistě to bude mou duševní setrvačností... Já výsledek bádání předem neznám, proto se snažím bádat.petr píše:...Já s klidným svědomím vím, že výsledek znám. Předem Vám však za vaši snahu děkuji.
Já jsem také asi na rozdíl od Vás již nějaký archiv prolezl....
No, jen jestli to třeba není trochu jinak. Třeba se jedná o Litici v západních Čechách - hrad nad Radbuzou založený Drslavici už někde na konci 12. století a fungující alespoñ do stol. 15. Anebo o podstatně významnější drslavický hrad Litici (nad Orlicí) z konce 13. stol., který se dostal výměnou s Půtou z Potštejna r. 1304 do královského držení Václavem II. a jeho následníky (držitelské poměry jsou však do jisté míry nejisté, protože není 100%, zda se nejedná o starou zpč. Litici - viz http://hrad.litice.sweb.cz/cz/historie.htm)... A ty tady najednou vycvičíš s Liticí, kde žádný hrad toho jména v příslušné době není a nejspíš ani nikdy jindy nebyl, jelikož na prvním kopci nad Liticemi stála ronovská "Hvězda" a na druhém kopci si Ronovci během následujících let vysmahli Ronov. A že by se v ďolíku na spojnici těch dvou - jen 3 kilometry vzdálených - míst ještě vyskytoval další hrad, nota bene tak mocný, aby nebylo být králi zatěžko v něm uvěznit své "zajatce"... no, to by ti Ronovci museli být opravdu hodně vrtohlaví.petr píše:Vážení,... Pobavmě se třeba o Liticích. Proč na něj dalí odvézt pražští a kutnohorští měšané zajaté české pány? Kdo jim ten hrad půjčil? Byl to král Jindřich Korutanský a našel jim hrad také na pomezí hvozdu. Víte kde? Je to zejmě hrad u dnešní Hvězdy nad Blíževedly. Ona totiž pod ním leží vesnice Litice. Takže opět královský hrad a znáte ho? Nedá se srovnat s výstavností Bezdězu a Housky, přesto byl královský. Takže vidíte, že jiné hrady patřící králi byly mnohem skromnější a najednou by král stavěl takřka vedle sebe tak nákladné stavby. Tak opakuji, to přece nemá logiku.
Ano, také mám ten dojem, petřeAnonym píše:...zvesela vymysli fantasmagorie, upravuje si fakta a nepohodlne reality abstrahuje, jak se mu to prave hodipetr píše: ...A kdo nemá hluboké znalosti ..
Jak píše Zany, opevnění hradu bylo dobré. Jen doplním,že na jižní straně stála ještě věž. Původní podoba hradu je znázorněna v hradní kapli.thovtt píše:Mě třeba zajímá,proč Houska není klasicky opevněna jako jiné hrady.Možná byly hradby již zbourány,ale stavební prvky uvnitř jsou původní,že jsou jako opevnění.Jako vězení,ze kterého aby nikdo neutekl.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů