Já bych hlasovala pro tu internaci. Habsburkům se moc nehodilo, obsazovat český trůn z itulu manžela Přemyslovny, a to v obou případech, jak po smrti Václava III., takže Rudolfa volba královny vdovy Elišky Rejčky byla logická (omlouvám se za další neromatičnost

), Viola to tehdy být nemohla - tak krátce po Václavově smrti. (období povinného smutku byl tuším jeden rok ???).
Po Rudolfově smrti by se jim naopak hodila, ale to už jí měli Přemyslovny schovanou.
Později by to už podle mně nešlo , císař Jindřich slíbil výslovně Eličce Přemyslovně, že ona bude královnou v Æechách, a to ještě v době kdy jí chtěl "nacpat" místo syna bratra Walrama.
Teoreticky, ale opravdu jen teoreticky by pak Viola mohla být "vstupenkou" na trůn až po císařově smrti, ale myslím si, že je to hodně nepravděpodobné.
A k Petrovi z Rožmberka, pokud by jí byl tak okouzlen, a ona jím, jak jí proboha mohl nechat 10 let v klášteře a ani se nepokusil jí najít ? To mě na romantickou lásku moc nesedí. I když pravda, a´t mu zase moc nekřivdím, po celou tu dobu se neoženil, přestože byl v té době poslední Rožmberk. Nicméně se zasnoubil, respektive nechal zasnoubit ale do svatby se moc nehrnul, asi mu vyhovovalo , že nevěsta je ještě nedospělá.
Ten obrat po zatčení Jindřicha z Lipé ale pořád vnímám víc jako účelový než jako krok " lásky" ke krásné Viole.