Moderátoři: elizabeth, Ježek, Katerina
Obávám se, že ne - maximálně v nějakých knížkách o té době. Navíc si myslím, že v současné době o tak nádherném období našich dějin se toho napsalo zoufale máloacoma píše:Chci se zeptat, jestli je nejaka literatura k teto kralovne krome Sarochovy. Vite o necem, co by obsahovalo nejake zminky o Kunhutine zivote pred Moravskym polem? Mam pocit, ze nic kloudnyho neni.Ale treba se pletu.
Rozmazavali jsme to o 106 v oddilu pana z Lipe. Jukni tam.Viola píše:A ona je doložená? Někdo právě uvádí, že jo, já si zase ale myslím, že kdyby měl manželku, tak to kroniky rozmázly trochu víc... Ale možná se pletu, zas až tak to nastudované nemám...acoma píše:Sarochova je prima, az na tu manzelku Jindrich z Lipe.
Tohle je stokrát propíraná otázka, takže já přispěju do mlýna svou ženskou troškou... Jak uvádí Šarochová, v té době v 7 letech bylo normální opustit domov (v 7 letech začínala pážecí služba). Navíc matky - královny se většinou o děti až tak nestaraly, od toho měly chůvy. Takže je možné, že Václav zůstal na Bezdězu s chůvou. Vaníček upozorňuje, že Václav byl na Bezděz odvezen 4. února, Kunhuta 11. února v Praze vydává listinu, takže buď za ním odjela dobrovolně později, nebo se mezitím vrátila do Prahy a pak zpět na Bezděz. Navíc si nedovedu představit to rozhodování matky, která buď bude sedět u svého syna a nepomůže mu, nebo uteče a bude se mu snažit pomoci zvenčí - tak trochu Sofiina volba, nemyslíte?U Kunhuty nemám problém s jejím vztahem k Závišovi, ale opět připomínám její diskutabilní mateřský vztah k malému Vašíkovi po smrti Přemysla Otakara II. Tam si nejsem zcela jist...
A třeba vraždu Bély Mačevského, Kunhutina bratra, roku 1272.elizabeth píše:Lásky bych ale v tomhle "pokrevnim" vztahu příliš nehledala, viz Anin útěk i s korunovačními klenoty k zeti Přemyslu Otakarovi II.
Myslela jsem, že byl zabit jedním z Kyseckých (nepamatuju jakým) za vědomí tehdy nezletilého Ladislava na Zaječím ostrově. A prý obzvláště bestiálním způsobem.Viola píše: A třeba vraždu Bély Mačevského, Kunhutina bratra, roku 1272.
Tak jsem to našla. Na konci roku 1272 Jan Kysecký po návratu z českého azylu na Přemyslově dvoře nejen, že poinformoval čerstvou královnu vdovu Alžbětu Kumánskou o plánech českého krále na ovládnutí západního Slovenska (tuto lukrativní nabídku od dalšího azylanta hraběte Egidia, nebyl Přemysl schopen odmítnout), ale také úkladně zabil Bélu Mačevského a jeho mrtvolu prý rozsekal na kusy. Poté se stal slavonským bánem.acoma píše:Myslela jsem, že byl zabit jedním z Kyseckých (nepamatuju jakým) za vědomí tehdy nezletilého Ladislava na Zaječím ostrově. A prý obzvláště bestiálním způsobem.Viola píše: A třeba vraždu Bély Mačevského, Kunhutina bratra, roku 1272.
Už si nevzpomínám přesně, ale tenhle problém rozebíral J. Urban v Lichtemburcích.acoma píše:Zajímavé mi přijde, že Jan Kysecký se během pobytu v Čechách stihl oženit. Vzal si nejmenovanou dceru Smila z Lichtenburka, sestru Jindřicha z Lichtenburka. A vypadá to, že Lichtenburci se za vraždu a skutky vykonané svým uherským švagrem dostali do nemilosti, protože na konci roku 1272 Lichtenburci mizí z královského dvora a Jindřich se objevuje jako svědek až na listině z r. 1278.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bingbot, Common Crawl Bot, DotBot a 0 hostů