Páni z Labutě

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

Alina
Sedlák
Been thanked: 1 time

Re: Páni z Labutě

Nový příspěvek od Alina »

pitrs píše:
Ale ten Papák i ten Boček musí mít další jmíno třeba Vilém nebo tak nějak..jinak je to málo na hledání :(
No ano. Jde o Čeňka Papáka z Mošnova. http://ddebora.sweb.cz/Prameny%20a%20fo ... A1nova.bmp
O Čeňkovi Papákovi píše pan doktor Turek ve své práci:TUREK, R.: Mošnov a rytíři z Mošnova do konce 15. věku.
No a právě Boček z Labutě, je strýcem manželky Čeňka Papáka. Já toho o Bočkovi z Labutě mnoho nevím. Blog mám v tuto chvíli nedostupný. O tom Bočkovi je psáno z Labutě. Když jednal s pánem z Kravař, tak zase bylo napsáno Boček z Labutě. Ještě jsem neobjevila žádnou nitku, kam bych ho mohla z Helfštýna zařadit.
Alina
Sedlák

Laurentius píše:
Žádné jiné jméno nemá. Boček je jméno :) "Boczkoni de Labuth"
Žádné spojení s rodem Švamberků jsem nenašel. Správná stopa bude ta, že se tento rod objevuje koncem 14. století jako menší moravský rod a píše se podle obce Labuty u Kyjova.
Pečeť Bočka "de Labuth" rozhodně nepřipomíná klasickou labuť Švamberků. Je značně poškozená, ale podle Sedláčka je to kalich nebo lopata. V tomto období okolo roku 1400 používají Švamberkové stále dost výraznou labuť (viz. např. pečeti Bohuslava ze Švamberka, Jana ze Švamberka, Petra ze Švamberka, Václava ze Švamberka).
Aha, no také jsem si to myslela a na blogu to mám i uvedeno. Blog mám neuspořádaný, jenom sbírám informace a pak budu třídit. Buď ten Kyjov a nebo Švamberkové. O těch dvou cestách vím. Děkuji moc za radu. Švamberkové mě napadli proto, že Papák se nepohyboval jenom v Mošnově a dál na Moravě kde se na něj zaměřil pan doktor Turek, ale také v Čechách, kde má dva další erby. Já patřím k Papákovi z Mošnova.
Děkuji.
Alina
Sedlák

Pečeť Bočka z Labuť a Helfštýna. Patří Boček ke starobylému rody pánů z Kyjova a nebo ke Švamberkům.
http://www.rosmus.cz/dokumenty/sbornik- ... -2003a.pdf
Pečeť je zobrazena ve výše uvedeném odkazu na str. 24, bod 21.
mmac
Rytíř
Been thanked: 7 times

Nový příspěvek od mmac »

Rod z Labut nebo z Labuť, (z Labutě, z Labudě) patřil k drobné moravské šlechtě a neměl nic společného s panským rodem ze Švamberka. Pochybuji, že by byl Boček sňatkem spřízněn s Kravaři. Rodina zemského hejtmana by mezi sebe těžko pustila takovou holou řiť ... Boček z Labuť nikdy neměl nárok psát se z Helfštejna, protože nikdy nebyl jeho majitelem. Na Helfštejně nepochybně pobýval, ale jako služebník zemského hejtmana Lacka z Kravař, majitele hradu.
První zmínka o vsi Labuty u Kyjova pochází z roku 1368 v predikátu Mikuláše z Labut.
Vladykové z Labuť se na čas usadili i na Holešovsku : Roku 1385 Petr z Vitčic prodal za 170 kop gr. vše co měl v Žeranovicích a Sirotčí Lhotě, na tvrzi ... bla bla bla ... Mikulášovi z Labudě, jenž po dvou letech zapsal manželce své Kateřině ... bla bla. (Vlastivěda moravská. Holešovský okres, 1929).
Konkrétně o Bočkovi se zmiňuje Tomáš Baletka - Páni z Kravař, 2003 :
str. 191 : Na konci června (1392) bylo zahájeno zasedání olomouckého sněmu a Lacek (z Kravař) zde musel provést některé nutné deskové vklady. Týkaly se ale vesměs Lackových klientů a zvláště jejich manželek z řad nižší šlechty, takže i prodej vsí Želatovic a Podolí pro Bočka a Mikuláše z Labuť nemůžeme hodnotit jako zúžení majetkové a mocenské základny pana Lacka, ale mnohem spíše jako zisk, neboť vedle finanční hotovosti získal Lacek spolehlivé politické partnery.
str. 195 : Ve svědečné řadě listiny se objevují jak lidé z okruhu Lackovy klientely, tak služebníci obou bratrů (Voka a Lacka z Kravař) : Mikuláš z Choltic, Hanuš z Pržna, Boček z Labutě, bílovecký fojt Petirka, Heinzke z Langova a Heřman z Doupova.
str. 257 : Kravařské panství totiž pan Petr (Strážnický) neprodal celé, ale po částech : Kravaře a Kouty nabyl Mikuláš ze Šlevic, Pavlík ze Sovince získal Pilszcz, Rozumice Boček z Labuť a vsi Hoštice a Komárov odkoupil Jan Helm z Výškovic.
str. 301 : Zbyněk Hřivnáč z Hněvošic - před rokem 1406 mu Lacek z Kravař prodal vsi Boňov a Výškovice. Byl nejspíše švagrem Bočka z Labuť.
str. 305 : Boček z Labuť (1371 - + po 1420) se často vyskytoval v okolí pana Lacka z Kravař. V souvislosti s pány z Kravař se objevují bratři Boček a Mikuláš z Labuť kolem roku 1392, kdy jim Lacek prodal Želatovice a Podolí. Párkrát se objevuje Boček na listinách vydaných panem Lackem či jinými členy rodu nebo jako ručitel za pana Lacka. 8.prosince 1406 zřídil Boček kapli P. Marie ve farním kostele v Lipníku s výslovným souhlasem svého pána, pana Lacka z Kravař na Helfštejně, a lipnického faráře Vavřince ze Zdounek ... bla bla bla ... Bočka ustanovil pan Lacek poručníkem nad Jiříkem ze Šternberka a Lukova, z kteréhož poručenství byl Boček propuštěn 19.ledna 1419. Boček se objevil ještě 31.října 1419 v okolí Lackovy vdovy Markéty z Pogorelé.
Vlastivěda moravská - přerovský okres, 1927 : Roku 1406 stúpil se Boček s Annou z Labudě, svou sestrou, a jejím manželem Zbyňkem Hřivnáčem z Hněvošic ... bla bla. Anna Hřivnáčová z Labutě byla myslim zvedena na městečko Fryšták (asi 1437) pro nějaký dluh lukovských Šternberků, ale nechce se mi to hledat ...
Určitě by se toho o příslušnících rodu z Labuť našlo mnohem víc ... u Pilnáčka jsem je nenašel, ale mám jenom první díl :neutral:
Alina
Sedlák

-Pochybuji, že by byl Boček sňatkem spřízněn s Kravaři.-
Boček z Labutě a Helfštýna byl spřízněn sňatkem s pány z Kravař.
mmac
Rytíř

Nový příspěvek od mmac »

No chtělo by to uvést nějaké podrobnosti ...
Alina
Sedlák

Ty podrobnosti se musí samozřejmě vybrat z historie a vložit tady na fórum. Zajímá mne všechno o Bočkovi z Labutě a z Helfštýna.
Viola
Královna
Has thanked: 31 times
Been thanked: 12 times

Nový příspěvek od Viola »

Alina píše:
Ty podrobnosti se musí samozřejmě vybrat z historie a vložit tady na fórum. Zajímá mne všechno o Bočkovi z Labutě a z Helfštýna.
Asi to bylo myšleno tak, že když tvrdíte, že Boček z Labutě a Helfštýna byl spřízněn sňatkem s pány z Kravař, bylo by fajn uvést, z čeho jste čerpala. :)
Alina
Sedlák

Ano, rozumím. Musím informaci dohledat a zcela jistě nezapomenu. Zajímá mne však všechno o Bočkovi z Labutě a Helfštýna.
Alina
Sedlák

Boček z Labutě koupil 1420 na Krnovsku Rozumice (Hosák 845). Týž byl 1406 strýcem Anny, manželky Lacka z Kravař. Se syny zemřelého Zbyňka Hřivnáče z Heraltic měl spolek ne Velké Heraltice, jsa snad příbuzným Zbyňkovy manželky (Prasek Top. 171, 217). Rod krátce uvádí Staromor. rod. 455.

Znak: Jak vyobrazeno podle pečeti Bočka z Labutě 1400 (Herald. II 299). Znamení na štítě, představuje asi nepřesně znázorněnou lilii nebo stonek orobince, podobně jako u slezského rodu House. (viz zde). O rodině zmiňuje se Augustin Weltzel Pomniki poboznosci po slachetnej rodzinie hrabiow z Gaszyna w Górnym Slazsku Gliwwice 1877.
mmac
Rytíř

Nový příspěvek od mmac »

Tak takhle teda ... já jsem ono "Boček z Labutě a Helfštýna byl spřízněn sňatkem s pány z Kravař" pochopil tak, že byl spřízněn svým vlastním sňatkem ... a on byl spřízněn sňatkem své neteře ... tak to došlo k nedorozumění :doh:
Ale - marně hledám nějakého Lacka z Kravař, který by měl roku 1406 za manželku nějakou Annu ... který to byl ? Podle výše uvedeného byla Bočkova neteř Anna provdána do rodiny z Mošnova a ne z Kravař - takže soudím na chybu v prameni
Jinak se nic neliší od toho, co jsem napsal já ... až tedy na ten predikát "z Helfštýna" - ten mu přisuzujete neprávem.

No a k tomu popisu erbu - ať už je to lilie nebo orobinec nebo kalich nebo lopata - zcela určitě ho to vylučuje z příbuzenství z jihočeskými Švamberky, jak se o tom spekulovalo na začátku tématu. V případě lilie bych spíš usuzoval na příbuzenství se Zástřizly ...
Alina
Sedlák

Tak takhle teda ... já jsem ono "Boček z Labutě a Helfštýna byl spřízněn sňatkem s pány z Kravař" pochopil tak, že byl spřízněn svým vlastním sňatkem ... a on byl spřízněn sňatkem své neteře ... tak to došlo k nedorozumění :doh:
Ale - marně hledám nějakého Lacka z Kravař, který by měl roku 1406 za manželku nějakou Annu ... který to byl ? Podle výše uvedeného byla Bočkova neteř Anna provdána do rodiny z Mošnova a ne z Kravař - takže soudím na chybu v prameni
Jinak se nic neliší od toho, co jsem napsal já ... až tedy na ten predikát "z Helfštýna" - ten mu přisuzujete neprávem.

Nečerpám z nevěrohodných pramenů. Příbuznost z Mošnova ....i Helfštýna jde až k Jiříkovi z Poděbrad.

No a k tomu popisu erbu - ať už je to lilie nebo orobinec nebo kalich nebo lopata - zcela určitě ho to vylučuje z příbuzenství z jihočeskými Švamberky, jak se o tom spekulovalo na začátku tématu. V případě lilie bych spíš usuzoval na příbuzenství se Zástřizly ...

Jihočeské Švamberky se mi nepodařilo rozkrýt. Neposunula jsem se v hledání dál.
Zástřizly si pročtu.
Děkuji.
Ježek
Král
Has thanked: 387 times
Been thanked: 120 times

Nový příspěvek od Ježek »

Článek Prodej panství Kravaře Petrem Strážnickým z Kravař v roce 1420, kde je i medailonek Bočka z Labuť

https://katedry.osu.cz/khi/historica/pd ... 1_2021.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Alina
Sedlák

To je bezvadná informace. Dobrá práce. Hned si to přečtu. Děkuji
Ježek
Král

Tady listina: https://ndk.cz/view/uuid:cf35b8c0-0407- ... 2648d4b36a

Václav Rus (Rous) z Doloplaz prodává Lackovi z Kravař jinak na Helfštejně Velký Újezd městečko s několika vesnicemi. Jedním ze čtyř ručitelů je Boček z Labuť. Jestli měl něco společného s Helfštejnem, tak tam byl maximálně purkrabí. K okrohu kolem Kravařů ale patřil zcela jistě.

A tady roku 1419 jako poručník Jiřího z Lukova https://ndk.cz/view/uuid:cf35b8c0-0407- ... abae78cbaa

Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Alina
Sedlák

Děkuji.
Boček z Labutě byl na Helfštýně a má svůj erb.
Ano, lze dál dojít ke Kravařům. Pravděpodobně po přeslici.

Ježek
Král

mmac píše: 17 říj 2015 02:33

8.prosince 1406 zřídil Boček kapli P. Marie ve farním kostele v Lipníku s výslovným souhlasem svého pána, pana Lacka z Kravař na Helfštejně, a lipnického faráře Vavřince ze Zdounek ...

tady je ta listina v edici: https://sources.cms.flu.cas.cz/src/inde ... 1&page=223

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek