Projekt Anežka je můj vlastní název, a není to nic komplikovaného.
Jednoduše mne již delší dobu rmoutí tristní stav rajského dvora v Anežčině klášteře na Františku.
Ještě před několika lety, a někteří z vás si jistě vzpomenou, neboť´ jsme tam kdysi podnikli jeden jarní výlet, byl rajský dvůr pro veřejnost od jara do podzimu otevřený. Nebyl sice příliš upravený, převážnou část zelené výzdoby zastupovala statná moruše spolu se zeleným břečťanem na zdech, ale i tak tehdy ještě alespoň trochu plnil funkci, kterou měl – být oázou odpočinku a meditace.
Bohužel již několik let jsou dveře do rajského dvora po celý rok zamčené. A protože mám ráda jak Anežku, tak klášter a zahrady též, dost mě to zlobí a chtěla bych s tím něco udělat.
Dost jsem o tom přemýšlela, něco o funkci rajského dvora ve středověkém klášteře načetla a konečně jsme sama sebe donutila k nějaké akci.
Jak by to mělo vypadat :
Ráda bych NG (jako správci kláštera ) nabídla zahradnickou úpravu Rajského dvora.
K tomu je zapotřebí představa, jak by ta úprava měla vypadat, to už myslím mám a samozřejmě představa , jak to vše zrealizovat.
Jedna věc je opatření potřebného materiálu, především rostlin, druhá potom zajištění pracovní síly na realizaci úprav (asi už tušíte, proč vám to sem píšu

Samotná úprava nebude nijak rozsáhlá, vzhledem k velikosti rajského dvora, jeho dispozici a současného stavu. Vzhledem k diagonálnímu a rohovému umístění dvou prvků s kterými se nedá pohnout : dnes už opravdu dost statný morušovník a skruž představující zdroj vody nebude možné dodržet klasický geometrický rozvrh rajského dvora (tedy kříž vytvořený z cestiček s centrálním zdrojem vody) a umístění ostatních rostliny se bude muset přizpůsobit zbývajícímu místu a podmínkám (slunce, stín).
Protože mi to přemítání tak dlouho trvalo, vlastní realizace se nedá stihnout letos na jaře, ale až na podzim, to však dává prostor na letní přípravu celého projektu.
Toto vše je sice promyšleno, ale chybí to nejpodstatnější, zda o takovou nabídku bude mít NG vůbec zájem ? A to pořád ještě nevím. Oslovila jsem je sice prostřednictvím kontaktu, který jsem dostala od Ježka, ale bez reakce. Osobně si myslím, že je nutné nejprve připravit skutečně hmatatelný projekt , vše sepsat, udělat nějaké vizuály , kalkulace apod,. a jít za nimi znovu.
Abych to mohla udělat pomohlo by mi znát váš názor na eventuální podzimní zahradní brigádičku u Anežky ?
Další pomocí by bylo darování některých rostlin , v rajském dvoře by to měly být především bílé květiny : hortenzie, růže, lilie, kopretiny, ale i cibuloviny – narcisy, tulipány, a ač tam úplně nepatří - v mém záměru počítám i s bylinkami. Sama něco mám, ráda bych oslovila i nějaké zahradnictví apod.
Velkou pomocí by samozřejmě byl i nějaký další kontakt na lidi z NG .
Tak co Vy na to ?