Nenapsal...Jiøí Motyèka píše:...Hynek (Přemek by napsal „Hynce“) Ptáček z Pirkštejna...

U Valdštejnů tomu byla u německého písaře nejblíže forma Hainczo, jinak to je dle mého poněkud ojedinělá forma...

Moderátor: elizabeth
Nenapsal...Jiøí Motyèka píše:...Hynek (Přemek by napsal „Hynce“) Ptáček z Pirkštejna...
Já se s tím právě setkal v odborných publikacích moderní historiografie, i když musím říci, že se to objevuje ne důsledně. Jednou Hynek, jindy zas Hynce...Przemysl de Nyestieyky píše:... Já se totiž s touto podobou jména nesetkal! ...
Já to četla na německé wikipedii, na stránkách Žitavy jsem nenašla, ani kdy byl založen.Katerina píše:Tak jsem se trochu pídila.
Franziskanerkloster v Žitavě byl skutečně založen roku 1268, dnes je tam Umělecko průmyslové muzeum.
Roku 1346 vytvořila Žitava spolu s pěti hornolužickými městy (Zhořelec, Budyšín, Kamenec, Löbau a Lubaň), spolek (Oberlausitzer Sechsstädtebund), který trval až do roku 1815. Nejsem si úplně jistá, ale v této době se měla stát součástí právě Horní Lužice, aby pak roku 1635 připadla Sasku.Katerina píše:Ještě bych se vrátila k území Žitavska...
Když jsem tam před několika lety byl (takže si to už moc nepamatuju a byl jsem jen okolo), tak mě na něm šokovalo, že vstupní část byla prosklená!!!Viola píše:O víkendu jsem se byla podívat na Ojvíně....
Ne, teď je to v pohodě, akorát je u vstupu taková normální moderní kasa, ale nic, co by nějak zásadně narušovalo dojem.Przemysl de Nyestieyky píše:vstupní část byla prosklená!!!
Kvůli mně??Przemysl de Nyestieyky píše: (A taky´s to mohla napsat do tématu: http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtopic.php?t=219 když už to bylo kvůl Tobě založeno.)
Tak konečně přišla odpovď ohledně zakladatelů žitavského kláštera, až na druhý pokus v němčině, na anglický dotaz odpově´d nepřišlaKaterina píše:Tak jsem se trochu pídila.
Franziskanerkloster v Žitavě byl skutečně založen roku 1268, dnes je tam Umělecko průmyslové muzeum.
Bohužel jsem nikde nenašla zmínku o zakladatelích, ani u Ronovců, ani v kláštere.
Zkusím ještě zapátrat, napíšu přímo do toho muzea.
Podle výborné Sovadinovy knihy není toto vůbec jisté, Jan z Gubenu sice ve své kronice uvádí, že v roce 1303 mělo v Žitavě dojít k nešastné události na turnaji a Jindřich měl být Žitavy zbaven, ovšem Sovadina tuto skutečnost popírá jinou listinou. Podle něj prokazatelně v lednu 1305 Žitavu držel Václav II., v červenci 1309 však již Jindřich z Lipé. Jindřich VII. tak opravdu jenom potvrdil existující stav.Katerina píše:No a Žitavu Ronovcům v 60. letech 13. století sebral Přemysl Otakar II. a oficiálně ji dostal Jindřich z Lipé zpět až roku 1310 a to od císaře Jindřicha VII. - byl to asi největší dar, který někdo z českých pánů za "zvolení " Jana Lucemburského dostal. I když to spíš bylo jen právní potvrzení stavu, který existoval, protože v té době už Jindřich z Lipé Žitavu držel několik let. Kdy přesně ji dostal nevíme s určitostí, i když se uvádí, že za své služby Václavu II. v Polsku. Mohlo to ale být až za Václava III či Korutance.
Zajímavá informace, kdes ji vyhrabala???acoma píše:Jsem nevěděla, že Ronovci měli (stejně jako Vítkovci) rodinné srazíky.Začali je údajně pořádat v r. 1283 ve žďárském klášteře a pak se takhle scházeli až do konce 14. století. Tuto tradici prý založil Jindřich z Lichtenburka a scházeli se nejen Ronovci, ale i příbuzní páni z Obřan a páni ze Švábenic.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bingbot, Common Crawl Bot, SeznamBot a 1 host