Jak se ve středověku lidé oslovovali, vykání/tykání

Dějiny od roku 1378 do roku 1526 (definitivní nástup Habsburků). Poslední Lucemburkové (Václav IV. a Zikmund), husitství, Habsburkové, Jiří z Poděbrad a Jagellonci. Světové dějiny v 15. a 16. století.

Moderátor: Katerina

Aiax
Poddaný
Příspěvky: 2
Registrován: 12 kvě 2024 21:38

Jak se ve středověku lidé oslovovali, vykání/tykání

Nový příspěvek od Aiax »

Zdravím všechny, jsem literární překladatel, dělám teď jednu fantasy knížku z pseudostředověkého prostředí (přesněji zhruba závěr pozdního středověku, na pokraji renesance). Jsou tam mimo jiné scény ze dvora, kde se spolu baví královna, rádci a poddaní.

Věděl by někdo, jak se v podobném časovém kontextu bavili skuteční středověcí lidé? Třeba Rudolf II. v Císařově pekaři komořímu Langovi oniká, je to autentické, nebo jen pro efekt? (Nebo je onikání záležitostí spíš už toho renesančního období a ve středověku se nepoužívalo?)

Díky moc!
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 4119
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 113 times
Been thanked: 28 times

Re: Jak se ve středověku lidé oslovovali, vykání/tykání

Nový příspěvek od Ježek »

Pro raný a vrcholný středověk se tyká, samozřejmě zdvořile k lidem, kterým se má prokazovat úcta - i králi. Postupně se ale prosazuje majestání plurál - a s ním vykání.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
boukaljan
Panoš
Příspěvky: 72
Registrován: 17 úno 2017 22:42
Been thanked: 11 times

Re: Jak se ve středověku lidé oslovovali, vykání/tykání

Nový příspěvek od boukaljan »

Doporučil bych kouknout na texty otištěné v Archivu českém (dostupné online zde: https://sources.cms.flu.cas.cz/src/index.php?s=v&cat=10) anebo do Čornejovy antologie Království dvojího lidu (dá se snadno sehnat v každé knihovně). V obou případech naleznete dopisy osob z různých vrstech, včetně nějaké formy oslovení vždy na začátku.
Aiax
Poddaný
Příspěvky: 2
Registrován: 12 kvě 2024 21:38

Re: Jak se ve středověku lidé oslovovali, vykání/tykání

Nový příspěvek od Aiax »

boukaljan píše: 16 kvě 2024 11:40 Doporučil bych kouknout na texty otištěné v Archivu českém (dostupné online zde: https://sources.cms.flu.cas.cz/src/index.php?s=v&cat=10) anebo do Čornejovy antologie Království dvojího lidu (dá se snadno sehnat v každé knihovně). V obou případech naleznete dopisy osob z různých vrstech, včetně nějaké formy oslovení vždy na začátku.
To je výborné, díky!
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů